Een zwerm kieviten in hartje Alblasserwaard

Kieviten volgen de vorstgrens. Vorst in het land, kieviten weg. Vorst weg uit het land, kieviten in het land. Zo ongeveer, met de nadruk op ongeveer, want exact gaat het er in de natuur niet aan toe. Je zult de komende week – zodra de vorst inzet – best nog kieviten tegenkomen in de weidegebieden. Meestal in zwermen. Enige tientallen tot honderden groot.

In hartje Alblasserwaard ligt natuurgebied de Donkse Laagten. In de winter een opvanggebied voor ganzen. Veelal brandganzen en kolganzen. En rond het plasdrasgebied drommen kieviten, kemphanen en spreeuwen te samen. Als er dan een buizerd of slechtvalk over scheert, kiezen al die vogels het luchtruim. Ze cirkelen wat rond, dalen langzaam neer en nemen hun positie op de grond weer in. Misschien liet de roofvogel zich afschrikken vanwege dat massale zwermen. Misschien is de zwerm een vogel kleiner en zie je een slechtvalk laag over de grond vliegen met een kievit in de klauwen. Moeizaam, maar recht op zijn doel af: een boom of hoogspanningsmast waar hij op zijn gemak zijn prooi kan afkluiven.
Met een raamstatief valt het gebeuren in de lucht best te filmen. De schroeven niet te strak aangedraaid om schoksgewijs draaien te voorkomen. Alleen jammer dat een raamstatief de camera niet recht over de horizon laat zwenken. En dan krijg je het beeld dat je in de loop van dit filmpje ziet: de kerktoren van Streefkerk aan de scheve horizon.

Deze opname maakte ik vorige week vrijdag. De dag erna was ik weer in de Alblasserwaard en filmde er een massa ganzen. Niet in de Donkse Laagten maar bij Giessendam. Ik was er op zoek naar de roodhalsgans die er een uur te voren was gezien. Helaas, toen ik aankwam geen roodhalsgans te bekennen. Wel duizenden kolganzen en brandganzen. Ach, zouden die op de wieken gaan… Dan zou dat een heel spectaculair filmpje hebben opgeleverd. Maar ze bleven zitten, en dat is voor de ganzen maar beter ook. Elk onnodig opvliegen kost energie. Energie die de vogels nodig hebben om de winter door te komen.

En dus hier: een zwerm kieviten boven de Donkse Laagten in de Alblasserwaard:

De beste verrekijkers van dit moment (in elke prijsklasse het beste model):

Ligt heerlijk in de hand.

Helder beeld, ook bij weinig licht.

Volledig multi-coated lenzen.

Door Roots Magazine verkozen tot beste verrekijker in deze prijsklasse.

Laag gewicht.

Haarscherp beeld.

Relatief laag gezicht.

Waterdicht!

Haarscherp beeld.

Hoogwaardige  lenzen.

Zeer helder en scherp beeld.

Hoog gebruikscomfort.

Scherp en lichtsterk beeld.

Hoog gebruikscomfort.

Relatief lichte verrekijker.

Scherp en lichtsterk beeld.

Hoog gebruikscomfort.

Relatief lichte verrekijker.

Betaalbaar model in deze prijsklasse.

Natuurgetrouw en helder beeld.

Ergonomisch zéér prettig model

Haarscherp beeld.

Superieure kleurneutraliteit.

Hoogwaardige technologie.

Scherp en helder beeld van rand tot rand.

Extreem breed beeld.

Zéér comfortabel.

Dé nieuwe reeks topkijkers van Swarovski. Levert nóg meer kijkgemak, helderheid, lichtheid, contrast en stabiliteit op. En met een gezichtsveld van 159 meter is dit model onovertroffen. De ab-so-lu-te topkijker van dit moment!

Na de NL Pure hét topmodel van Swarovski. Nog altijd een revolutionair model dat garant staat voor levenslang fabuleuze kijkervaringen. En nu ook nog eens behoorlijk in prijs verlaagd!

Hét topmodel van Zeiss dat niet alleen een fantastisch beeld oplevert, maar ook nog eens heerlijk in de hand ligt, weet ik uit ervaring. En het gezichtsveld van 148 meter is ook absoluut top. Een geweldige verrekijker!