Zwartkopmeeuwen in Zeeuws-Vlaanderen

Voor zwartkopmeeuwen ging ik naar Nummer Eén, een dorpje bij Breskens. Buitendijks ligt daar een kweldergebied met een eiland. En dat eiland is het broedgebied van een paar koloniebroeders: dwergsterns, visdieven, kokmeeuwen, een enkele grote stern en, tot 2022, zwartkopmeeuwen, wat mij betreft de mooiste meeuwensoort die in ons land broedt. Buiten het broedseizoen, en zeker in aanloop ernaar toe, kun je soms honderden zwartkopmeeuwen op het eiland zien staan. En dus bracht ik op de eerste dag van maart een bezoek aan deze locatie.

Verrekijkers voor elke natuurliefhebber

Op CameraNu.nl vind je een groot assortiment verrekijkers. Voor de beginnende en de gevorderde vogelaar, voor kinderen, wandelaars, fietsers, vakantiegangers, etc.

Zwartkopmeeuwen in Zeeuws-Vlaanderen

Geluk had ik. Dat moet je soms hebben. Zeker met vogels kijken. Het ene moment is een vogel ter plaatse, het andere is hij gevlogen. En dat geldt ook voor groepen, en al helemaal voor groepen meeuwen. Die strijken vaak massaal ergens neer, om plots ook weer even massaal op te vliegen en te verdwijnen. Dan klonk er een alarmroep, vloog er een roofvogel over, of werden ze verstoord door een wandelaar. En dat laatste gebeurde tijdens mijn bezoek. Ik zat hoog en droog in de vogelkijkhut op de dijk, terwijl langs de vloedlijn een vogelaar liep. Zodra de zwartkopmeeuwen hem zagen, vlogen ze op. Een deel verdween achter de dijk, een ander deel streek neer op het water.

Terwijl ik van de zwartkopmeeuwen genoot, kwam een andere vogelaar de hut binnen. Hij vertelde me dat tot de zwartkopmeeuwen tot 2022 op het eilanden hebben gebroed. Het jaar erna verhuisden ze echter naar het gloednieuwe natuurgebied Waterdunen aan de andere kant van Breskens. Ach ja, zo gaat dat in de vogelwereld. Vinden de vogels een beter broedgebied, dan aarzelen ze geen moment.

Waar je de zwartkopmeeuwen kunt zien

In Zeeuws-Vlaanderen kun je de zwartkopmeeuwen vrijwel overal op de Westerschelde tegenkomen. De meeuwen zwermen namelijk behoorlijk uit. Ik zag zelfs zwartkopmeeuwen bij Zuid-Beveland. De beste kansen maak je natuurlijk in de broedgebieden. In Waterdunen dus. En ervoor ook bij Nummer Eén. Zou je kriskras door Zeeuws-Vlaanderen rijden, speur dan over weilanden en akkers. Zie je een groep meeuwen, zeker wanneer het kokmeeuwen zijn, speur dan de groep af op zoek naar een bijzonder witte meeuw en een gitzwarte kop met een vuurrode snavel. Dit is de zwartkopmeeuw die zich ook vaak ophoudt tussen kokmeeuwen. Wandel je door natuurgebieden op de kop van Zeeuws-Vlaanderen, luister dan naar het geluid van de meeuwen. Hoor je een hooggestemd en nasaal ka-ka-ka, dan weet je dat er een zwartkopmeeuw in je buurt is.

Elders zwartkopmeeuwen zien?

Na mijn bezoek aan Zeeuws-Vlaanderen reed ik terug naar Alblasserdam en besloot ik binnendoor via Oud-Alblas naar huis te rijden. Eén van de weilanden stond tjokvol met meeuwen, kokmeeuwen vooral, en stormmeeuwen. Maar mijn oog viel vrijwel meteen op een grotere witte meeuw met een gitzwarte kop en vuurrode snavel. Jawel, op nog geen drie kilometer van mijn liepen een paar zwartkopmeeuwen in een weiland! Zo kun je langs de kust, en zeker in Zeeland, op veel meer plekken zwartkopmeeuwen tegenkomen, maar nergens in zulke hoge aantallen als op de kop van Zeeuws-Vlaanderen.