zwartkopmeeuw in de alblasserwaard

Zwartkopmeeuwen in de Alblasserwaard

CameraNU.nl

De zwartkopmeeuw, niet te verwarren met de kokmeeuw, is duidelijk aan een opmars bezig. Deze meeuwensoort kwam voorheen vooral voor rond de Zwarte Zee. Langzaam maar zeker heeft deze mooie meeuwensoort ook de rest van West-Europa veroverd. In Nederland zie je de zwartkopmeeuw vooral in Zeeland, maar ik lees op de website van Vogelbescherming Nederland  ‘ook steeds vaker elders, zoals in Waterland bij Amsterdam en in de Eempolder in Utrecht’. Niet gek dus dat ik een zwartkopmeeuw filmde op een weiland boven Oud-Alblas.

Weet je waar de website van Vogelbescherming Nederland nog meer onbedoeld in bevestigt? ‘Vaak op intensief beheerd boerengrasland’. Dat vind ik ook heel bijzonder. Ik filmde de zwartkopmeeuw inderdaad op een wel heel intensief beheerd boerengrasland. Sterker nog: het weiland was zojuist ingespoten met drijfmest en toen ik klaar was met filmen, kwam de mestwagen opnieuw het weiland oprijden. Intensiever beheerd dan dit kan het niet. De Vogelbescherming heeft ook hier gelijk.
Nu zul je misschien zeggen: die zwartkopmeeuwen zie ik mijn hele leven al. Dat klopt en dat klopt niet. Inderdaad, meeuwen met een haast zwarte kop leven al eeuwenlang in ons land. Maar de koppen zijn niet zwart! Het zijn de chocoladebruine koppen van de kokmeeuwen. Je ziet het verschil tussen de kokmeeuw en zwartkopmeeuw goed in seconde 38 in mijn filmpje. Daar passeren beide soorten elkaar. Zoals je ziet: de één heeft een gitzwarte kop, de ander een bruine. Wil je trouwens het verschil tussen beide soorten in zomerkleed goed zien, bekijk dan dit filmpje.

Nog iets anders: intensief beheerde weilanden betekenen de dood in de pot voor vogels als de grutto, tureluur en watersnip. Deze vogels hebben extensief beheerde graslanden nodig. Weilanden vol bloemen en hier en daar een koeienvlaai. Maar intensief beheerde weilanden trekken juist vogels als de zwartkopmeeuw, kokmeeuw en kleine mantelmeeuw aan. Die komen af op de dikke strontvliegen die je als je goed kijkt ook in mijn filmpje ziet. De één zijn dood is de ander zijn brood, lijkt ook in het weiland op te gaan.

Tot slot: natuurbeschermers hebben vaak een hekel aan mest. Het verzuurt bodem en oppervlaktewater en het ademt ammoniak en methaan. Niet best voor milieu en klimaat. Maar een beetje mest is ook voor weidevogels onmisbaar. Mest trekt vliegen en andere insecten aan en die vormen weer het voedsel voor weidevogels en hun kuikens.


Leestip

vogeldeterminatie verschillen tussen vogels ontdekkenVogeldeterminatie is dé vogelgids die alle verschillen tussen vergelijkbare soorten vogels precies beschrijft en laat zien. Als je wel een vogelfamilie herkent, maar twijfelt over welke soort je ziet, dan biedt deze gids uitkomst. In deze gids worden namelijk soorten die op elkaar lijken direct met elkaar vergeleken, waar je in een gewone veldgids vaak moet bladeren.


 

Dan nu mijn filmpje van de zwartkopmeeuw die over het met drijfmest ingespoten weiland schuimt:

De beste verrekijkers voor beginnende vogelaars: