Zwartkopmeeuwen voor de Franse kust

Toen ik onze vakantie naar de Noord-Franse kust had geboekt, ontdekte ik dat er heuse meeuwenexcursies worden georganiseerd naar de omgeving van Boulogne-sur-Mer. Rond deze befaamde vissershaven wemelt het van de meeuwen. Een waar meeuwenparadijs, kun je wel stellen. Daar zullen de vismijn en de visverwerkende industrie vast een positieve bijdrage aan leveren.

De eerste dagen van onze vakantie verliepen ronduit tumultueus. Een stevige storm uit het westen stak op. Dat maakte het filmen niet eenvoudig. Pas nadat de storm was gaan liggen, kon ik het strand op. Dat had trouwens ook met het getij te maken. En toen ontdekte ik plots de groepjes zwartkopmeeuwen tussen de kokmeeuwen. Ik herkende ze na een tijdje, toen ik ze op mijn gemakje zat te filmen met de vergroting van mijn Sony Cybershot op maximaal. Want kijk je oppervlakkig, dan zie je alleen maar kokmeeuwen.
Op meeuwen kun je promoveren. Dat is althans mijn conclusie na het lezen van de informatie over de verschillen tussen zwartkopmeeuw en kokmeeuw in de o zo praktische veldgids Vogeldeterminatie. Deze veldgids doet waar een gewone gids geen ruimte voor heeft: de kleinste verschillen beschrijven en uitbeelden. Voor zwartkopmeeuw en kokmeeuw betekent dat uitgebreid ingaan op de verschillen tussen volwassen vogels, eerstejaars, tweedejaars en juvenielen. Op het moment dat je al deze stadia zonder haperen op het strand en in de lucht herkent, mag je je een ware meeuwenkenner noemen.

Herkennen van de zwartkopmeeuw

Ik hield het simpel, daar op het Franse strand. De zwartkopmeeuwen hebben een iets zwaardere snavel dan kokmeeuwen. De snavel is vuurrood en heeft een zwarte ring. Sommige zwartkopmeeuwen hebben bovendien een gele snavelpunt. En hét kenmerk van de volwassen zwartkopmeeuw: de vleugels zijn spierwit. Bij kokmeeuwen steekt het uiterlijk iets anders in elkaar. Volwassen kokmeeuwen zijn behoorlijk grijs. Hun snavel is ook rood maar eindigt in een zwartbruine punt. En de punten van de vleugels zijn onmiskenbaar zwart. Heus, volwassen zwartkopmeeuwen en kokmeeuwen herken je na een tijdje wel. Ik filmde de meeuwen begin januari. Zoals je ziet is geen enkele meeuw al in zomerkleed.

Jonge zwartkopmeeuwen

Moeilijker wordt het wanneer je een eerstejaars, tweedejaars of een juveniel voor je neus hebt zitten. Dat is puzzelen geblazen en dat ga je nog wel merken. Want ik filmde een jonge meeuw waarvan ik dacht dat het een drieteenmeeuw was. Dat is niet het geval, is mij nu wel duidelijk. Ik hou het vooralsnog op een kokmeeuw, maar na het lezen van de informatie in de veldgidsen, zou het zomaar een zwartkopmeeuw kunnen zijn. Over die puzzel schrijft ik later een artikel. Het gaat me hoofdbrekers opleveren, dat weet ik nu al wel.

Goede veldgidsen mee

Als je meeuwen gaat kijken in Noord-Frankrijk, dan raad ik je aan om de ANWB Vogelgids van Europa mee te nemen. Deze bevat een behoorlijk aantal detailtekeningen van volwassen en juveniele meeuwen. Plus de eerder genoemde veldgids Vogeldeterminatie voor de kleinste details. Heb je een aardig fototoestel, maak dan foto’s. Dan kun je na het vogels kijken de beelden nog eens goed bekijken.

Nu eerst mijn volwassen zwartkopmeeuwen op het strand voor het sfeervolle stadje Wimereux:

De beste telescopen om vogels te kijken: