Zwartkopmeeuwen voor de Franse kust

Toen ik onze vakantie naar de Noord-Franse kust had geboekt, ontdekte ik dat er heuse meeuwenexcursies worden georganiseerd naar de omgeving van Boulogne-sur-Mer. Rond deze befaamde vissershaven wemelt het van de meeuwen. Een waar meeuwenparadijs, kun je wel stellen. Daar zullen de vismijn en de visverwerkende industrie vast een positieve bijdrage aan leveren.

De eerste dagen van onze vakantie verliepen ronduit tumultueus. Een stevige storm uit het westen stak op. Dat maakte het filmen niet eenvoudig. Pas nadat de storm was gaan liggen, kon ik het strand op. Dat had trouwens ook met het getij te maken. En toen ontdekte ik plots de groepjes zwartkopmeeuwen tussen de kokmeeuwen. Ik herkende ze na een tijdje, toen ik ze op mijn gemakje zat te filmen met de vergroting van mijn Sony Cybershot op maximaal. Want kijk je oppervlakkig, dan zie je alleen maar kokmeeuwen.
Op meeuwen kun je promoveren. Dat is althans mijn conclusie na het lezen van de informatie over de verschillen tussen zwartkopmeeuw en kokmeeuw in de o zo praktische veldgids Vogeldeterminatie. Deze veldgids doet waar een gewone gids geen ruimte voor heeft: de kleinste verschillen beschrijven en uitbeelden. Voor zwartkopmeeuw en kokmeeuw betekent dat uitgebreid ingaan op de verschillen tussen volwassen vogels, eerstejaars, tweedejaars en juvenielen. Op het moment dat je al deze stadia zonder haperen op het strand en in de lucht herkent, mag je je een ware meeuwenkenner noemen.

Herkennen van de zwartkopmeeuw

Ik hield het simpel, daar op het Franse strand. De zwartkopmeeuwen hebben een iets zwaardere snavel dan kokmeeuwen. De snavel is vuurrood en heeft een zwarte ring. Sommige zwartkopmeeuwen hebben bovendien een gele snavelpunt. En hét kenmerk van de volwassen zwartkopmeeuw: de vleugels zijn spierwit. Bij kokmeeuwen steekt het uiterlijk iets anders in elkaar. Volwassen kokmeeuwen zijn behoorlijk grijs. Hun snavel is ook rood maar eindigt in een zwartbruine punt. En de punten van de vleugels zijn onmiskenbaar zwart. Heus, volwassen zwartkopmeeuwen en kokmeeuwen herken je na een tijdje wel. Ik filmde de meeuwen begin januari. Zoals je ziet is geen enkele meeuw al in zomerkleed.

Jonge zwartkopmeeuwen

Moeilijker wordt het wanneer je een eerstejaars, tweedejaars of een juveniel voor je neus hebt zitten. Dat is puzzelen geblazen en dat ga je nog wel merken. Want ik filmde een jonge meeuw waarvan ik dacht dat het een drieteenmeeuw was. Dat is niet het geval, is mij nu wel duidelijk. Ik hou het vooralsnog op een kokmeeuw, maar na het lezen van de informatie in de veldgidsen, zou het zomaar een zwartkopmeeuw kunnen zijn. Over die puzzel schrijft ik later een artikel. Het gaat me hoofdbrekers opleveren, dat weet ik nu al wel.

Goede veldgidsen mee

Als je meeuwen gaat kijken in Noord-Frankrijk, dan raad ik je aan om de ANWB Vogelgids van Europa mee te nemen. Deze bevat een behoorlijk aantal detailtekeningen van volwassen en juveniele meeuwen. Plus de eerder genoemde veldgids Vogeldeterminatie voor de kleinste details. Heb je een aardig fototoestel, maak dan foto’s. Dan kun je na het vogels kijken de beelden nog eens goed bekijken.

Nu eerst mijn volwassen zwartkopmeeuwen op het strand voor het sfeervolle stadje Wimereux:

De beste telescopen om vogels te kijken:

Het paradepaardje van Swarovski! De revolutionaire telescoop met twee oculairs. Ik testte de Swarovski BTX op het Vogelfestival en was meteen verkocht. Wat een rust aan je ogen!

Een beest van een telescoop. Het paradepaardje van het gerenommeerde merk Zeiss. De Zeiss Victory Harpia 95 spotting scope beschikt over een superieure kwaliteit optisch glas en even superieure technische eigenschappen.

Een allround telescoop die zeer lichtsterk is en een volkomen natuurgetrouw beeld levert.

Kan de vergelijking met vergelijkbare modellen van Swarovski, Zeiss en Leica prima doorstaan, sterker, presteert vaak nog beter dan de modellen van deze topmodellen die honderden euro's duurder zijn.

Stelt door de dual focus zéér nauwkeurig scherp.

De ATX 95 is de nummer 1 in de Grote Telescopentest van Roots. De details spatten perfect je oog in. Neem daarbij het relatief lage gewicht en je sjouwt met een blij gezicht met deze telescoop door het veld. Verkrijgbaar met een rechte en een schuine inkijk.

Wat een geweldige telescoop is dit ook. En weet je wat ik zo prettig vind aan dit model? Die twee knoppen voor het scherpstellen. De eerste knop voor het iets grovere werk en de tweede knop voor het fijne werk. Ook een sterk punt is dat hij op een paar meter afstand scherp stelt. Plaats 3 in de Roots Grote Telescopen Test.

Het paradepaardje van Kowa. Deze scope is voorzien van een groot 99mm zuiver fluorietkristalobjectief dat ook bij weinig licht een geweldig beeld oplevert. Chromatische abberatie is vrijwel volledig geëlimineerd. En daarbij komt dat hij relatief licht van gewicht is.

De Vortex Razor HD 27-60×85 Angled telescoop zie ik hoog prijken in verschillende testresultaten. Vanwege het gewicht en de helderheid van het beeld. Oculair en telescoop vormen één geheel. En dat heeft ook zijn voordelen. Al was het maar dat de kans op stof in je telescoop een stuk minder groot is. Wordt ook geroemd vanwege zijn heel gunstige prijs/kwaliteitverhouding.

Heb je een kleiner budget dan is dit een heel goed alternatief als je op zoek bent naar een 'grote' telescoop.

Beste allround telescoop in de Roots Grote Telescopen Test.

Het andere topmodel van Swarovski is de Swarovski ATS 65 + 25-50x zoom. Ook deze telescoop heeft een loepzuiver beeld. Maar het allergrootste voordeel van deze telescoop is zijn verrassend lage gewicht. Nog geen veertienhonderd gram. Dit is de ideale telescoop om mee te nemen op reis. Hij weegt niets. Ook ideaal natuurlijk om mee te sjouwen over ruig terrein. Wat een genot om door te kijken!

Toen ik dit model testte, vond ik hem t.o.v. de Kowa Spotting Scope TSN-66A Prominar de mindere.

Prettig geprijsde allround telescoop met uitstekende beeldprestaties!

Gelukkig hoeft een telescoop niet bovengemiddeld duur te zijn wil hij een excellent beeld leveren. Neem deze Meopta MeoPro 80 HD. Ik vind de kwaliteit van deze telescoop ook uitmuntend, maar de prijs is veel aantrekkelijker dan bovengenoemde modellen. Ik raad je aan om zelf ook deze telescoop eens aan een test te onderwerpen. 

N° 10 Vortex Viper HD 20-60x85

Voor het nog iets kleinere budget. De Vortex Viper heb ik opgenomen in dit overzicht om te laten zien dat je ook me een iets minder groot budget toch een goede telescoop kunt aanschaffen. Natuurlijk, ga je de Vortex Viper vergelijken met één van de 'beesten' hierboven, dan zul je prestatieverschillen gaan zien. Met name in donkerder omstandigheden én bij volledig inzoomen, dus bij sterker vergroten. Maar heb je geen zin om de hoofdprijs te betalen voor een telescoop, dan verzeker ik je dat dat ook niet hoeft. Ook met deze goedkopere telescoop kun je in de meeste gevallen prima uit de voeten.