Zwartkop zingt uit volle borst

Vorige week hoorde ik mijn eerste zwartkop van het jaar in de Blauwe Kamer bij Rhenen. Vanmiddag maakte ik tussen thuiswerken door even een uitstapje naar het Alblasserbos en daar zaten er ook verschillende luidkeels te zingen. Zong de één, dan luisterde de ander om vrijwel meteen met gezang te antwoorden zodra de eerste stopte met zingen.

Het is aan alle kanten merkbaar dat het voorjaar in volle gang is. De vogels worden steeds luidruchtiger. Tijdens onze wandeling door het Alblasserbos hoorden we koolmees, pimpelmees, staartmees, matkop, groenling, putter, vink, grote bonte specht, groene specht, heggenmus, winterkoning, merel, boomkruiper en de buizerd. Het was een heus vogelkoor vanmiddag in het bos. Zou je ‘s ochtends gaan, dan is het vogelgezang nog overweldigender.

Ik ontmoette ook nog iemand die mij spontaan herkende van mijn filmpjes. Dat is natuurlijk altijd leuk. Zeker wanneer je ook nog eens een tip krijgt voor een groene specht en je die even later ook nog eens te horen krijgt!

Voor mij was de wandeling al geslaagd met dit ene shot van een zwartkop. Een mannetje, want hij heeft een zwarte pet. Vrouwtjes hebben een bruine pet. Nooit filmde ik hem zo vol op zijn kop en ook nog eens zingend:

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)