zwartkop eet een vlierbesje oud

Zwartkop eet een besje

Zwartkoppen kennen we allemaal. Ben je een vogelaar, dan herken je zijn zang uit duizenden. En natuurlijk het uiterlijk: een grijze zangvogel. Het mannetje met zwarte pet, het vrouwtje met een bruine. Een spitse snavel, dus een insecteneter. Dat laatste had je gedacht. Wist je dat zwartkoppen ook besjes eten?

Jazeker. Dat ontdekte ik toen ik de opname maakte die je hieronder kunt bekijken. Het is vroeg in de morgen, zelfs nog een beetje schemerig. De tijd dat vrijwel alle vogels zich wakker schudden en voedsel gaan zoeken. De nacht was immers lang en koud. Er is energie verloren gegaan en die moet worden aangevuld.

 

Een mannetje zwartkop zit stilletjes in een vlier. En ik zit in de auto er pal onder. Wat ik nog nooit eerder had gezien, gebeurt: de zwartkop kiest een vlierbes uit en werkt het naar binnen. Niet één, nee, een paar.

Gisteren las ik op Natuurbericht.nl dat zwartkoppen in het naseizoen ook besjes eten. Bessen, speciaal die van de vlier, zijn rijk aan energie. En juist om die energie gaat het. De zwartkoppen vliegen over een paar weken naar het zuiden en voor die lange reis hebben ze een flinke vetlaag nodig. En van alleen insecten bouwen ze die vetlaag niet op. En dus stappen ze over op rijpe bessen. ‘Bramen en lijsterbessen, maar vooral vlierbessen zijn nu in trek,’ lees ik op Natuurbericht.nl. En dat herinnerde mij aan deze opname die alweer dateert uit oktober 2015. Leuk dat de auteur van het artikel op Natuurbericht eigenlijk precies hetzelfde vertelt als wat je in het filmpje ziet.

Tussen de 270.000 en 300.000 paartjes broeden er in Nederland, zo vertelt het Handboek Vogels van Nederland en België me. En in Vlaanderen tussen de 100.000 en 500.000. Dat is nogal een flinke interval. Zouden onze zuiderburen minder accuraat hun broedvogels tellen? In elk geval: een talrijke broedvogel dus. Misschien niet zo heel opvallend, maar wel gezegend met een luide en gevarieerde zang. Niet te missen als je een zwartkop in de tuin hebt. 

Zwartkop eet een paar vlierbessen.

De beste vogelgidsen van dit moment:

Zeer complete gids waarin ruim 900 vogelsoorten in Europa en Noord-Afrika worden beschreven.

Onlangs zijn teksten en overzichten geheel geactualiseerd. De ANWB Vogelgids is weer helemaal up-to-date!

Gedetailleerde tekeningen en beschrijvingen.

De meest complete en beste vogelgids van dit moment. Niet alleen in mijn ogen, maar ook volgens de redactie van Roots Magazine.

De meest populaire vogelgids van Nederland en België.

Voor beginnende en minder gevorderde vogelaars zeer geschikt.

Korte en toegankelijke teksten en prettig geprijsd.

Ook geschikt voor kinderen vanaf 14 jaar.


Beeldt alle 900 vogelsoorten af die in Europa voorkomen of er zijn gezien als dwaalgast.

Een visueel spektakel dat de kleinste details onthult.

Een juweel van een boek en de ultieme vraagbaak in het veld.

Dit is een heel lijvige gids. Het is echter geen veldgids, maar een fotogids. Alle nadruk ligt dus op de afbeeldingen, foto's in dit geval. Het is wel een indrukwekkende fotogids die je zeker zal helpen om vogels te leren herkennen.

Op een slimme manier eenvoudig vogels

herkennen.

Je zoekt op Kleur, Gedrag, Vorm en Leefgebied.


Voor beginnende en minder gevorderde vogelaars. Ervaren vogelaars zullen de indeling en manier van gebruiken een beetje vreemd vinden. 


Geschreven door Nico de Haan. Deze innovatieve vogelgids is een onmisbare aanvulling bij je vogelgids. Beschrijft en beeldt af de vliegbeelden van 237 zangvogels en bijna-zangvogels. De illustraties en foto's zijn loepzuiver en verbluffend mooi.Voor beginnende én gevorderde vogelaars een zeer welkome aanvulling op gewone vogelgidsen.


Vergelijkt meer dan 200 vogelsoorten die sterk op elkaar lijken en wijst je hierbij op de kleinste details. Met QR-codes om vogelgeluiden te beluisteren.


Een gids bestemd voor beginnende en gevorderde vogelaars.

Beschrijft alle 510 vogelsoorten die ooit in Nederland zijn gezien plus wat exoten en hybriden.

Toegankelijk geschreven. De foto's zijn van grote kwaliteit en wijzen je op kenmerkende details.Een praktische vogelgids om vogelgeluiden te leren herkennen. Nico de Haan is een meesterlijke uitlegger en de illustraties van Elwin van der Kolk zijn top. Door de bijzondere indeling bijzonder handig voor beginnende vogelaars.

Een compacte gids en praktische gids voor het herkennen van roofvogels.

Alle soorten uilen en roofvogels in Europa.


Met QR-codes voor vogelgeluiden.

Handige uitvouwkaart.

In één oogopslag 200 vogelsoorten in beeld.

Een leuk cadeau voor wie begint met vogels kijken.