zwartkop eet een vlierbesje oud

Zwartkop eet een besje

Zwartkoppen kennen we allemaal. Ben je een vogelaar, dan herken je zijn zang uit duizenden. En natuurlijk het uiterlijk: een grijze zangvogel. Het mannetje met zwarte pet, het vrouwtje met een bruine. Een spitse snavel, dus een insecteneter. Dat laatste had je gedacht. Wist je dat zwartkoppen ook besjes eten?

Jazeker. Dat ontdekte ik toen ik de opname maakte die je hieronder kunt bekijken. Het is vroeg in de morgen, zelfs nog een beetje schemerig. De tijd dat vrijwel alle vogels zich wakker schudden en voedsel gaan zoeken. De nacht was immers lang en koud. Er is energie verloren gegaan en die moet worden aangevuld.

 

Een mannetje zwartkop zit stilletjes in een vlier. En ik zit in de auto er pal onder. Wat ik nog nooit eerder had gezien, gebeurt: de zwartkop kiest een vlierbes uit en werkt het naar binnen. Niet één, nee, een paar.

Gisteren las ik op Natuurbericht.nl dat zwartkoppen in het naseizoen ook besjes eten. Bessen, speciaal die van de vlier, zijn rijk aan energie. En juist om die energie gaat het. De zwartkoppen vliegen over een paar weken naar het zuiden en voor die lange reis hebben ze een flinke vetlaag nodig. En van alleen insecten bouwen ze die vetlaag niet op. En dus stappen ze over op rijpe bessen. ‘Bramen en lijsterbessen, maar vooral vlierbessen zijn nu in trek,’ lees ik op Natuurbericht.nl. En dat herinnerde mij aan deze opname die alweer dateert uit oktober 2015. Leuk dat de auteur van het artikel op Natuurbericht eigenlijk precies hetzelfde vertelt als wat je in het filmpje ziet.

Tussen de 270.000 en 300.000 paartjes broeden er in Nederland, zo vertelt het Handboek Vogels van Nederland en België me. En in Vlaanderen tussen de 100.000 en 500.000. Dat is nogal een flinke interval. Zouden onze zuiderburen minder accuraat hun broedvogels tellen? In elk geval: een talrijke broedvogel dus. Misschien niet zo heel opvallend, maar wel gezegend met een luide en gevarieerde zang. Niet te missen als je een zwartkop in de tuin hebt. 

Zwartkop eet een paar vlierbessen.

De beste vogelgidsen van dit moment: