Sjaak Huijer

Zwarte ruiter in winterkleed
Maak je een vogeltocht over de Zeeuwse eilanden, kam dan altijd de brakke slootjes uit. Geheid dat je een kleine zilverreiger ziet, of een ijsvogel. Een tureluur garandeer ik je. En in de winter ook een zwarte ruiter. De brakke slootjes blijven bij vorst lang ijsvrij. En ondiep, dat betekent goed doorwaadbaar voor steltlopers.

Gisteren waren we bijna aan het einde van onze vogeltocht toen we opeens een zwarte ruiter in een slootje bij Bruinisse zagen staan. Tja, wat doe je dan als je met z’n tweeën bent en je de vogel allebei wilt fotograferen of filmen? Er stapt er één uit en die loopt langzaam naast de auto mee op. Voor de vogel betekent dat geen vervaarlijk silhouet in de berm. En dus blijft hij langer zitten. En dat bleek. Telkens drie meter vooruit. Sjaak te voet, ik in de auto. De buitenspiegel als statief en filmen maar.

De zwarte ruiter is een algemene steltloper in Zeeland. Je kunt hem het hele jaar door zien. Van najaar tot en met voorjaar als wintergast en doortrekker. En in de zomermaanden verblijven er altijd wel een paar in de delta. Ze blijven hangen, hebben kennelijk nog geen trek om zich voort te planten. Of zijn daartoe nog niet in staat. ‘De zwarte ruiter lijkt op de tureluur,’ lees ik in het geweldige handboek Steltlopers van Europa. ‘Maar is groter en eleganter.’ Dat brengt me op het idee om een filmpje te maken waarin ik beide soorten naast elkaar zet.

Spotted Redshank heet de zwarte ruiter in het Engels. Redshank betekent rode schacht. Je hoeft niet veel fantasie te hebben om deze naam te verzinnen. De zwarte snavel spruit uit een rode basis. En ook de poten zijn rood. Aan alle kanten een rode schacht dus. Ik lees op een website dat de plant Perzikkruid in het Engels ook de naam Redshank voert. Dat is omdat het gedeelte waar de stengelbladeren ontspringen (de schacht) rood van kleur is. En dan vervolgt de uitlegger: ‘Het heeft wat weg van Schenkel/Schinkel.  Dit is het ietwat bloederige onderbeen van een dier (net van de slager).’ En dat spotted? Dat doelt op de witte spikkels waarmee het zomerkleed is bekleed. De Spotted Redshank dus. Op Schouwen-Duiveland bij Bruinisse. Nu nog in winterkleed, want helemaal grijs. Over een paar maanden is hij diep zwart. Met spikkels. Altijd mooi om te zien. En zelfs als hij vliegt heel herkenbaar, want dan roept hij: tu-wiet. Dat was ongeveer het eerste dat ik leerde toen ik als jong mannetje lid werd van de vogelwerkgroep Tholen. Tu-wiet, een zwarte ruiter. Vaste gast in het Rammegors, waar we destijds maandelijks alle vogels telden. De foto boven dit artikel is natuurlijk gemaakt door Sjaak die naast mijn auto op de zwarte ruiter af sloop. Weinig mensen die zo kunnen sluipen. Tu-wiet, tu-wiet.

De beste vogelgidsen van dit moment:

Zeer complete gids waarin ruim 900 vogelsoorten in Europa en Noord-Afrika worden beschreven.

Voorzien van heel praktische plastic hoes.

Gedetailleerde tekeningen en beschrijvingen.

De meest complete en beste vogelgids van dit moment. Niet alleen in mijn ogen, maar ook volgens de redactie van Roots Magazine.

Beschrijft alle 860 soorten die in Europa voorkomen.

Praktische flexibele kaft.

Gedetailleerde foto's en toegankelijke beschrijvingen.

Ook een topgids waarmee het heerlijk vogels kijken is!

De meest populaire vogelgids van Nederland en België.

Voor beginnende en minder gevorderde vogelaars zeer geschikt.

Korte en toegankelijke teksten en prettig geprijsd.

Ook geschikt voor kinderen vanaf 14 jaar.Op een slimme manier eenvoudig vogels

herkennen.

Je zoekt op Kleur, Gedrag, Vorm en Leefgebied.


Voor beginnende en minder gevorderde vogelaars.


Geschreven door Nico de Haan.

Een handige aanvulling bij je vogelgids of een naslagwerk voor na je vogeltochten.

Gedetailleerde beschrijving van vogels die sterk op elkaar lijken.

Uitgebreide beschrijvingen en gedetailleerde tekeningen.

De standaard in Nederland en België voor het herkennen van roofvogels.

Gedetailleerde beschrijvingen van vliegbeelden van roofvogels en een overvloed aan foto's.

De klassieker onder de vogelgidsen.

Beschrijft 526 verschillende soorten en 170 dwaalgidsen.

Bij de omschrijving worden ook de Engelse, Franse en Duitse naam gegeven, handig in het buitenland. Ga je met buitenlanders vogels kijken, realiseer je dat zij heel vaak de Petersons Vogelgids gebruiken. Dan is het handig dat jij die ook hebt vanwege de identieke indeling. Dat maakt de communicatie een stuk eenvoudiger, weet ik uit ervaring.

Een gids bestemd voor beginnende vogelaars die behoefte hebben aan duidelijkheid.

Beschrijft alle 192 broedvogels van Nederland en België.

Door de uitgekiende indeling kost het herkennen van elke vogel weinig moeite.

Een briljante vogelgids die het begrip vogels kijken een andere dimensie geeft. Je ziet de vogel niet, maar herkent hem wel aan de hand van veer, ei of pootafdruk. Geweldig!

Beschrijft alle broedende roofvogels van Europa.

Toegankelijke beschrijvingen en ontzettend veel foto's.

Op elkaar lijkende soorten worden naast elkaar gezet.

Handige uitvouwkaart.

In één oogopslag 200 vogelsoorten in beeld.

Een leuk cadeau voor wie begint met vogels kijken.