Sjaak Huijer

Zwarte ruiter in winterkleed




Maak je een vogeltocht over de Zeeuwse eilanden, kam dan altijd de brakke slootjes uit. Geheid dat je een kleine zilverreiger ziet, of een ijsvogel. Een tureluur garandeer ik je. En in de winter ook een zwarte ruiter. De brakke slootjes blijven bij vorst lang ijsvrij. En ondiep, dat betekent goed doorwaadbaar voor steltlopers.

Gisteren waren we bijna aan het einde van onze vogeltocht toen we opeens een zwarte ruiter in een slootje bij Bruinisse zagen staan. Tja, wat doe je dan als je met z’n tweeën bent en je de vogel allebei wilt fotograferen of filmen? Er stapt er één uit en die loopt langzaam naast de auto mee op. Voor de vogel betekent dat geen vervaarlijk silhouet in de berm. En dus blijft hij langer zitten. En dat bleek. Telkens drie meter vooruit. Sjaak te voet, ik in de auto. De buitenspiegel als statief en filmen maar.

De zwarte ruiter is een algemene steltloper in Zeeland. Je kunt hem het hele jaar door zien. Van najaar tot en met voorjaar als wintergast en doortrekker. En in de zomermaanden verblijven er altijd wel een paar in de delta. Ze blijven hangen, hebben kennelijk nog geen trek om zich voort te planten. Of zijn daartoe nog niet in staat. ‘De zwarte ruiter lijkt op de tureluur,’ lees ik in het geweldige handboek Steltlopers van Europa. ‘Maar is groter en eleganter.’ Dat brengt me op het idee om een filmpje te maken waarin ik beide soorten naast elkaar zet.

Spotted Redshank heet de zwarte ruiter in het Engels. Redshank betekent rode schacht. Je hoeft niet veel fantasie te hebben om deze naam te verzinnen. De zwarte snavel spruit uit een rode basis. En ook de poten zijn rood. Aan alle kanten een rode schacht dus. Ik lees op een website dat de plant Perzikkruid in het Engels ook de naam Redshank voert. Dat is omdat het gedeelte waar de stengelbladeren ontspringen (de schacht) rood van kleur is. En dan vervolgt de uitlegger: ‘Het heeft wat weg van Schenkel/Schinkel.  Dit is het ietwat bloederige onderbeen van een dier (net van de slager).’ En dat spotted? Dat doelt op de witte spikkels waarmee het zomerkleed is bekleed. De Spotted Redshank dus. Op Schouwen-Duiveland bij Bruinisse. Nu nog in winterkleed, want helemaal grijs. Over een paar maanden is hij diep zwart. Met spikkels. Altijd mooi om te zien. En zelfs als hij vliegt heel herkenbaar, want dan roept hij: tu-wiet. Dat was ongeveer het eerste dat ik leerde toen ik als jong mannetje lid werd van de vogelwerkgroep Tholen. Tu-wiet, een zwarte ruiter. Vaste gast in het Rammegors, waar we destijds maandelijks alle vogels telden. De foto boven dit artikel is natuurlijk gemaakt door Sjaak die naast mijn auto op de zwarte ruiter af sloop. Weinig mensen die zo kunnen sluipen. Tu-wiet, tu-wiet.

De beste vogelgidsen van dit moment:

Zeer complete gids waarin ruim 900 vogelsoorten in Europa en Noord-Afrika worden beschreven.

Onlangs zijn teksten en overzichten geheel geactualiseerd. De ANWB Vogelgids is weer helemaal up-to-date!

Gedetailleerde tekeningen en beschrijvingen.

De meest complete en beste vogelgids van dit moment. Niet alleen in mijn ogen, maar ook volgens de redactie van Roots Magazine.

De meest populaire vogelgids van Nederland en België.

Voor beginnende en minder gevorderde vogelaars zeer geschikt.

Korte en toegankelijke teksten en prettig geprijsd.

Ook geschikt voor kinderen vanaf 14 jaar.






Beeldt alle 900 vogelsoorten af die in Europa voorkomen of er zijn gezien als dwaalgast.

Een visueel spektakel dat de kleinste details onthult.

Een juweel van een boek en de ultieme vraagbaak in het veld.

Dit is een heel lijvige gids. Het is echter geen veldgids, maar een fotogids. Alle nadruk ligt dus op de afbeeldingen, foto's in dit geval. Het is wel een indrukwekkende fotogids die je zeker zal helpen om vogels te leren herkennen.

Op een slimme manier eenvoudig vogels

herkennen.

Je zoekt op Kleur, Gedrag, Vorm en Leefgebied.


Voor beginnende en minder gevorderde vogelaars. Ervaren vogelaars zullen de indeling en manier van gebruiken een beetje vreemd vinden. 


Geschreven door Nico de Haan. 







Deze innovatieve vogelgids is een onmisbare aanvulling bij je vogelgids. 



Beschrijft en beeldt af de vliegbeelden van 237 zangvogels en bijna-zangvogels. 



De illustraties en foto's zijn loepzuiver en verbluffend mooi.



Voor beginnende én gevorderde vogelaars een zeer welkome aanvulling op gewone vogelgidsen.


Vergelijkt meer dan 200 vogelsoorten die sterk op elkaar lijken en wijst je hierbij op de kleinste details. 



Met QR-codes om vogelgeluiden te beluisteren.


Een gids bestemd voor beginnende en gevorderde vogelaars.

Beschrijft alle 510 vogelsoorten die ooit in Nederland zijn gezien plus wat exoten en hybriden.

Toegankelijk geschreven. De foto's zijn van grote kwaliteit en wijzen je op kenmerkende details.



Een praktische vogelgids om vogelgeluiden te leren herkennen. Nico de Haan is een meesterlijke uitlegger en de illustraties van Elwin van der Kolk zijn top. Door de bijzondere indeling bijzonder handig voor beginnende vogelaars.

Een compacte gids en praktische gids voor het herkennen van roofvogels.

Alle soorten uilen en roofvogels in Europa.


Met QR-codes voor vogelgeluiden.

Handige uitvouwkaart.

In één oogopslag 200 vogelsoorten in beeld.

Een leuk cadeau voor wie begint met vogels kijken.