Over een zwarte rotgans op Goeree-Overflakkee

Bij Ouddorp filmde ik een rotgans met een opvallend witte flank en grote keelvlek. Twee kenmerken van een zwarte rotgans. En toch. Na het raadplegen van de uitmuntende vogelgids Vogeldeterminatie en het fenomenale boek De rotgans van Barwolt Ebbinge ben ik gaan twijfelen. Is hij wel donker genoeg om een zwarte rotgans (Branta bernicla nigricans) te zijn? En het lijkt erop dat de keelvlek aan de voorzijde niet sluit zoals bij zwarte rotganzen gebruikelijk is. Is het misschien een hybride zwarte rotgans met een witbuik- of zwartbuikrotgans?

Een zwarte rotgans zou bijzonder zijn. Bijna de hele wereldpopulatie zwarte rotganzen overwintert langs een van de Amerikaanse kusten. Af en toe waait er eentje met ‘gewone’ zwartbuikrotganzen mee richting de Nederlandse kust.

Omdat ik twijfelde heb ik een berichtje geplaatst op Facebook. Al snel gaf iemand een uitgebreide reactie waarin hij aangaf dat het inderdaad een zwarte rotgans is, en wel een mannetje. Dit op basis van de keelvlek, lichte flank en donkere bovenzijde.

Hij graast te midden van een groep zwartbuikrotganzen bij de rotonde op de N57 voor Ouddorp en zal vast vaker te zien zijn daar in de weilanden of op het Grevelingenmeer.

vogelgidsen voor kinderen compleet