Zwarte mees in Plantage Willem III

Vandaag maakte ik een uitstapje naar de bossen op de Utrechtse Heuvelrug. Het was er gelukkig rustig. Afstand houden tot andere wandelaars bleek geen probleem en ook op de parkeerplaats was het opvallend leeg. Ik ging er heen voor de geelgors, maar die heb ik niet gezien. Wel een paartje zwarte mezen en die had ik nog niet eerder gefilmd. Leuk dus.

Uhm, vooraf een vriendelijk advies: handel dit weekend verstandig. Als het druk is, de parkeerplaats niet op en de bossen niet. Beter is om te luisteren naar de oproep van Nico de Haan in zijn nieuwsbrief van deze week: ‘Trek er bij voorkeur niet in het weekend op uit, dan is het veel te druk. ‘s Morgens vroeg is het nog rustig en zijn er weinig andere bezoekers. En… heel belangrijk, houdt de voorgeschreven afstand in acht naar de andere bezoekers. ‘

Goed, nu over naar de zwarte mees. Ik wandelde dus met zoon Jelle door Plantage Willem III en daar stuitten we in een bos op een zwarte mees. Eerst op ooghoogte, nog geen vier meter van me vandaan. Maar mijn camera weigerde scherp te stellen. Wat een pech. Gelukkig liet hij zich nog een paar keer zien, nu wel flink hoger in de bomen, niet ideaal om te filmen. In elk geval niet goed voor mijn nek.

Plantage Willem III ligt op de Utrechtse Heuvelrug. De ingang ligt voor het dorpje Elst. Ik zag er verder een roodborsttapuit, putters, glanskop, grote bonte specht, torenvalk en sperwer. De buizerd riep vanuit het bos, evenals een zwarte specht. De glanskopjes waren trouwens ook leuk om te volgen. Ze lijken sterk op de matkop die ik hier en daar wel in de Alblasserdam tegenkom, maar vooral aan het geluid hoor je dat het een andere soort is.

Meer eigenlijk niet voor vandaag. Ik ga de James Bond-film kijken die vanavond op het programma staat. Ik herhaal mijn advies: handel verstandig dit weekend. Denk aan jezelf en je medemens. En overweeg ook dat massaal onverstandig handelen onvermijdelijk zal leiden tot een algehele lock down met desastreuze gevolgen voor nog véél meer bedrijven en mensen. Nou, daar zitten we met ons allen toch echt niet op te wachten?

Verwelkom nieuw leven in jouw tuin dit broedseizoen!