Zwarte ibis in de Nieuwe Driemanspolder

Vanmorgen wandelden we al heel vroeg door de Nieuwe Driemanspolder, dat toch wel schitterende vogelgebied bij Zoetermeer. We zagen er de gewone soorten als groenpootruiter, watersnip, witgatje, boerenzwaluw en zelfs een tapuit. Terwijl ik drie lepelaars aan het filmen was, kregen we een gouden tip. Er was een zeldzame vogel te zien, en wel vlakbij de plek waar we stonden…

We rekten onze nek uit en zagen een knobbelzwaan zitten. Daar zou de zeldzame schoonheid zich moeten ophouden. We wandelden in een rap tempo terug en ik zag nog net hoe de zwarte ibis, want dat was het, achter de knobbelzwaan ging staan. Toch nog best ver weg.

Ik had de indruk dat er nauwelijks vogelaars in de Nieuwe Driemanspolder waren, maar plots kwamen ze uit de heggen en steggen te voorschijn. Er lag er eentje plat op zijn buik en anderen stonden met camera en telescoop op de dijk. Wij wandelden ook naar de dijk, maar de afstand tot de zwarte ibis was ook daar behoorlijk groot. Tot hij aan de wandel ging en wij de gok namen om weer terug naar onze oorspronkelijke plek te wandelen. Dat pakte goed uit! Daar liep de zwarte ibis te foerageren, vlak langs de oever.

Hoe de zwarte ibis zich gedraagt

Donderdag 17 augustus werd de zwarte ibis voor het eerst gemeld in de Nieuwe Driemanspolder. De dag ervoor was er al eentje gezien bij Roosendaal. Misschien is het dezelfde? Vandaag liet hij zich weer uitgebreid bewonderen. Zolang hij voldoende voedsel vindt in de Nieuwe Driemanspolder is de kans groot dat hij er blijft…

De zwarte ibis is niet zo heel schuw, merkte ik. Zolang je je maar rustig gedraagt uiteraard en zolang je voldoende afstand houdt. Kom je te dichtbij dan zie je hem zenuwachtig worden doordat hij zich wat wilder gaat bewegen. Voorkom dit. Met verrekijker en telescoop laat hij zich prima bekijken. En met de cameralenzen waarmee wij tegenwoordig op pad gaan, hoef je ook niet tot op drie meter voor hem te zitten of te liggen.

[tekst gaat verder onder de video]

De zwarte ibis zat vandaag veel voor de eilanden bij het bruggetje bij de parkeerplaats De witte raaf aan de Voorweg. Hij zit aan de kant van de dijk. Je kunt hem dan vanaf het grasveld bewonderen. Hij foerageert tot onder het bruggetje. Zit of sta je rustig op het bruggetje, dan kom hij dichtbij. Is hij het menselijk geslacht beu, dan vliegt hij naar de overkant en gaat zich daar een beetje poetsen, of rust uit. Soms vliegt hij naar één van de andere plassen rond het genoemde bruggetje. Hij heeft echter zo zijn vaste plekken waarvan de omgeving voor De witte raaf vandaag de beste was.

Het is een boeiend tafereel hoe de zwarte ibis naar voedsel zoekt. Met zijn lange snavel peurt hij in het water en in de zachte bodem op jacht naar allerlei waterdiertjes. Zijn verenkleed iriseert naar alle kanten. Zijn kop is gespikkeld en kijk je goed dan zie je een wit lijntje lopen tussen ogen en snavel. Het is een volwassen vogel die al voorzichtig aan het ruien is.

Hoe lang hij nog in de Nieuwe Driemanspolder verblijft valt niet te voorspellen. Zou hij er onverhoopt tijdens jouw bezoek niet meer zitten, dan valt er nog ontzettend veel moois te zien daar. Elk moment van de dag kunnen er nieuwe soorten binnenvallen, en dat is zeker met steltlopers het geval. Ik was er vanmorgen, maar veel soorten die ik vanmiddag zag heb ik vanmorgen niet gezien.

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)