zo maak je een kerstboom voor tuinvogels

Zo maak je een kerstboom voor tuinvogels

Sinterklaas is weer uit het land, op naar kerst. De kerstbomen worden volgehangen met ballen, slingers en een piek. En buiten wordt het kouder en is het voor tuinvogels belangrijk snel voedsel te vinden. Want hoe kouder, hoe sneller ze door hun vetvoorraad heen zijn. Richt daarom dit keer ook eens een kerstboom voor tuinvogels in. Moeilijk is het niet, leuk wel, zoals je in deze vlog kunt zien.

Voor het bijvoeren van de tuinvogels hoef je natuurlijk geen vreemde strapatsen uit te halen. Gewoon wat voer op een plank, een paar vetbollen in de boom of een pot vogelpindakaas tegen de muur, het zal de vogels een zorg zijn. Ze komen er echt wel op af. Maar je eigen oog wil ook wat en het inrichten van een kerstboom voor tuinvogels kan ook het nodige plezier opleveren. Dus waarom ook niet?

Leuk om met kinderen te doen

Een kerstboom voor tuinvogels inrichten is heel leuk om met kinderen te doen. Het rijgen van pindasnoeren, het uitsteken van vormpjes in het fruit en natuurlijk het versieren van de boom. Het levert zeker een middag plezier op. En daarna wordt het plezier alleen maar groter, want dan geniet je van de vogels die op de boom afkomen.

vogels bijvoeren in december

Dit heb je nodig om een kerstboom voor tuinvogels op te tuigen

Wat heb je nodig om een kerstboom voor tuinvogels op te tuigen? Hier een overzicht:

Een kerstboom (een echte graag, geen kunstboom)
Vetbollen
Pindasnoer (zelf te rijgen)
Trosgierst
Vogeltaart
Appels (een beetje zacht mag best)
Peren (mag je ook onder de boom leggen)
Vogelzaad (voor onder de kerstboom)

Al deze spulletjes kun je bij een lokale supermarkt, bouwmarkt, tuincentrum of een webshop als bol.com kopen.

hoe lok ik een turkse tortelduif in mijn tuin

Welke vogels lok je met een kerstboom?

Onze tuin is niet groot en grenst bovendien aan een drukke weg zoals je in mijn vlog hieronder wel kunt horen. Toch verbaas ik me erover hoeveel vogels onze tuin bezoeken. Koolmees, pimpelmees, soms de staartmees, grote bonte specht, heggenmus, vink, winterkoninkje en natuurlijk de roodborst komen op het vogelvoer af. De vogeltaart werkt als een magneet op kauwtjes en eksters. En ik mag natuurlijk het koppeltje turkse tortelduiven niet vergeten dat elke dag naast elkaar in onze magnolia zit. Afhankelijk van waar je woont kun je ook andere mezen en vinken verwachten met natuurlijk de huismus.

Vogeltaart onder de kerstboom

Een leuk extraatje onder de boom, is natuurlijk een vogeltaart. Zo’n bonk vet gevuld met vogelvoer is een welkome energiebron voor veel tuinvogels. Hier lees je hoe je een vogeltaart maakt.

Wil je de kauwtjes en eksters van je vogeltaart weren, zet er dan een metalen beschermkooi overheen. De openingen zijn groot genoeg voor de kleine tuinvogels, maar te klein voor de brutale kraaiachtigen én de poes van de buren uiteraard.

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)