Zo krijg je nachtvlinders in je tuin
Wist je dat er in Nederland meer dan tweeduizend soorten nachtvlinders voorkomen? En nog geen tweehonderd dagvlinders? Het zijn er zoveel dat het een flinke veldgids opleverde. Wat jammer hé dat het nachtvlinders zijn. Lig je de slapen, worden zij actief. Ik zou zo graag al die nachtvlinders in mijn omgeving zien, maar helaas. Een nachtbraker ben ik nooit geweest en zal ik nooit worden ook. Bovendien wonen wij aan een drukke weg. Ik vermoed dat er in mijn woonwijk bar weinig nachtvlinders rondvliegen. Zonde, want veel nachtvlinders zijn echte beauties. En een aantal is zelfs in de winter actief. Daarnaast zijn nachtvlinders buitengewoon belangrijk in de voedselpiramide. Vleermuizen eten massa’s nachtvlinders. En mezen eten eitjes, rupsen en vlinders. Maar misschien wil jij de nachtvlinders een handje helpen. Door ze welkom te heten in je tuin. Dan is de vraag: hoe krijg je nachtvlinders in je tuin? In dit artikel geef ik een aantal tips.

Hoe krijg je nachtvlinders in je tuin?
Tip 1: Plant een of meer bomen in je tuin voor de nachtvlinders

Een boom is een goede schuilplaats voor nachtvlinders. Bovendien bieden sap en bloesem het o zo nodige voedsel. Heb je er de ruimte voor, plant dan een eik. Veel nachtvinders leggen hun eitjes op het blad. En het is een boom die van nature in ons land voorkomt. En daar zijn veel inheemse nachtvlinders helemaal op ingesteld. Berk, meidoorn en wilg zijn goede alternatieven. Wil je geen hoge bomen in je tuin, plant dan een haag aan, liefst met meerdere soorten (inheemse) struiken en bomen.

Tip 2: Plant een wilde bloementuin aan

Ook voor nachtvlinders geldt: ze hebben bloemen nodig voor nectar. En als je ze dan ook nog eens trakteert op wilde bloemen, dan bied je sommige soorten tevens de kans op eitjes te leggen in je tuin.

Tip 3: Plant een klimop

Tja, een controversiële tip. Zelf begin ik er niet meer aan. De klimop die we tegen onze vorige woning plantten, mis ik geen dag. Binnen de kortste keren woekerde de plant langs de hele muur. Bovendien zijn de wortels niet heel best voor je muren. Maar misschien heb je een houten schutting of een boom waartegen je de klimop kunt laten groeien? Een klimop produceert veel nectar. En blijft het hele jaar door groen. Tussen de bladeren kunnen de nachtvlinders overdag heerlijk schuilen.

Tip 4: Kies voor nectarplanten

Nachtvlinders zijn rusteloos op zoek naar nectar, het zoete voedsel waarmee ze hun energiepeil op niveau houden. Zoek dus specifieke nectarplanten uit. Overigens blieft een aantal soorten ook zoet vocht dat op andere manier uit planten en bomen stroomt. Overrijpe vruchten gaan gisten en die sappen zijn ook onweerstaanbaar. En dan moeten we het ook hebben over nachtvlinders die niet eens kunnen drinken omdat hun mond dat niet kan.

Tip 5: Stroop

Smeer eens een boomstam of schutting in met een speciale stroop voor nachtvlinders. Echt waar, ze zijn er dol op. Wil je snel te weten komen welke soorten in je tuin komen, dan is dit een heel goed middel. Schijn vervolgens met een felle lamp op het smeersel en je ziet hopelijk veel soorten krioelen. Op de website van de Vlinderstichting vind je een recept voor de stroop.

Tip 6: Geen vergif in de tuin

Eigenlijk zou deze tip op nummer één moeten staan. Het gebruik van vergif (of: pesticiden) is echt uit den boze wil je vlinders (en andere insecten) in je tuin krijgen. Zelfs als je de gevreesde buxusmot in je buxushaag hebt, kun je maar beter geen vergif gebruiken. In essentie komt deze tip erop neer dat je maar beter inheemse planten in je tuin kunt planten. Kijk, de buxus komt van nature niet in Nederland voor en dus de buxusmot ook niet. Het gevreesde beestje heeft hier dus geen natuurlijke vijanden. En dus hebben de rupsen ruim baan in je mooie buxusplantjes. Ik zie in mijn woonplaats wel dat kauwtjes de buxushagen steeds meer weten te vinden. Die storten zich op de hagen en vreten de rupsen op. Maar lang niet alle hagen worden bezocht…

Wat zijn goede planten en bomen?

Heb je een grote tuin en wil je de nachtvlinders van dienst zijn, plant dan inheemse bomen aan als eik, wilg, berk, populier, meidoorn of sleedoorn. Heel belangrijk, want in deze bomen leggen sommige soorten hun eitjes. De rupsen eten van het blad en komen uiteindelijk te voorschijn als nachtvlinder (tenzij ze vroegtijdig in de keel van een zangvogel zijn verdwenen).

Planten die goed zijn zijn klimop, wilgenkatjes, knoopkruid, rode spoorbloem, vlinderstruik en kamperfoelie.

Tot slot een filmpje van een nachtvlinder die je in Nederland niet heel veel tegenkomt, het boterbloempje. Ik filmde hem tijdens een vakantie in de Morvan (Frankrijk):

De beste verrekijkers om insecten mee te kijken:

Let je uitsluitend op de close focus en het gewicht, dan heb ik een heel betaalbare verrekijker voor je gevonden met een extreem goede close focus. Niet voor niets de Papilio geheten, wat zoiets betekent als ‘vlinder’. Deze verrekijker stelt scherp op de ongelooflijke afstand van 0,5 meter. 

Een verrekijker met een close focus van 1,5 meter. Met een gewicht van bijna 700 gram wel aan de zware kant. Staat tegenover dat je er ook aardig mee kunt vogels kijken. Een goed instapmodel voor de allround natuurliefhebber.

Een goede outsider in de prijsklasse tot € 500. Dit model van Kowa wordt hogelijk gewaardeerd vanwege zijn uitmuntende beeldkwaliteit. Ook de close-focus mag er zijn: 1,5 meter. 

Een pocketverrekijker, dus een heel compact model. Met een close focus van 1,9 meter kun je hier prima mee insecten kijken. Voor een pocketverrekijker aan de wat dure kant.

Een topmodel dat je zowel voor vogels- als voor insectenkijken kunt gebruiken (en voor andere dieren natuurlijk). De close focus ligt op 1 meter. Echt beregoed. Een zeer goede verrekijker met een flink later gewicht dan grotere modellen. Aan dit topmodel hangt wel een fors prijskaartje.

Dit is een model om je vingers bij af te likken, als je op zoek bent naar de beste verrekijker om insecten of amfibieën te kijken. Leica is niet zomaar een merk, het is een topmerk. De close focus ligt op 1 meter. Ook aan dit model hangt een fors prijskaartje.

Licht en compact en een close-focus van 1,8 meter. Lenzen met een diameter van 20 millimeter. Minder lichtsterk, dus een verrekijker voor zonnige dagen en overdag. 

De Swarovski EL, alom beschouwd als de beste verrekijker van dit moment. Allereerst om vogels te kijken, maar met een close-focus van 1,5 meter kun je er natuurlijk ook uitstekend mee insecten en amfibieën kijken. Het gewicht is met 800 gram wel wat aan de hoge kant.