Kluut (Fotograaf: Sjaak Huijer)

Zo eten de kluten

De kluut is een ranke, sierlijke steltloper. Wit met fijne zwarte lijnen. En een kromme snavel die naar omhoog loopt. Zo kan hij makkelijk door het ondiepe water en door slik maaien. Want zo eet de kluut: aldoor maaiend door slibrijk water. Het slib en water zeeft hij met zijn snavel. Diertjes als garnalen en insecten blijven hangen. Hij slaat zijn snavel dicht en farewell prooidiertjes!

Ik filmde de kluten vanuit de vogelkijkhut in Inlaag Keihoogte. Ik heb mijn onzinnige conversatie met Sjaak een keer laten staan. Het mooiste moment uit het filmpje is het moment dat de zon weer tevoorschijn komt. Je ziet de kluten langzaam maar zeker steeds witter en feller worden. Het zonlicht gevangen op een klutenlijf.

De kluut is een algemene vogel in de ondiepe Zeeuwse wateren. Hij broedt zijn eieren uit in een nest in de vegetatie. Verdedigen zal de kluut zijn nest en kuikens tot het uiterste. Een agressieve klant hoor, de kluut. Zelfs een onschuldig vogeltje als de kleine plevier wordt zonder pardon verjaagd.

De foto’s in dit artikel zijn gemaakt door Sjaak Huijer.

Foeragerende kluten

De leukste cadeautjes voor natuurliefhebbers: