Zo belangrijk is de vlier!

De vlierstruik kennen we denk ik allemaal. Die groene struik met zijn witte schermbloemen in het voorjaar. De bloemen ruiken zo zoet dat talloze insecten er op afkomen. Wilde bijen, dagvlinders, kevers en andere soorten. Ik brak in mijn jonge jaren wel eens een vliertak af en pulkte dan de zachte binnenkant uit de takken. Dat vond ik bijzonder aan de vlier. Tijdens mijn vakantie ontdekte ik maar weer eens hoe belangrijk de vlier is. In dit artikel laat ik je zien – compleet met filmpje – waarom je de vlier gerust in je tuin mag aanplanten. Zo belangrijk is de vlier!

Zo belangrijk is de vlier!

Tijdens mijn vakantie in Bourg-Saint-Maurice zat ik elke ochtend voor onze tent en had ik niet alleen uitzicht op de bergen, maar ook op een grote vlier. En elke ochtend was het er een drukte van belang. Zodra de zon om het hoekje kwam, begon de drukte. De eerste zwartkop vloog stilletjes over en schoot de vlier in. Meestal was het een vrouwtje, te herkennen aan het bruine petje, en die zag ik dan keurend naar de trossen met bessen kijken. Een bes die donker genoeg was, pikte ze eruit. Hap-slik-weg. En zo ging het maar door, tot ze er genoeg van had, of een soortgenoot haar verjoeg, en ze naar een andere struik vluchtte. En zo zag ik ook talloze merels voorbij komen, eentje zelfs met opvallende witte vlekken op de kop, en zelfs een tuinfluiter. Al deze vogels kwamen af op de rijpe bessen van de vlier.

En daarmee is meteen duidelijk hoe belangrijk de vlier voor vogels is. De vlierbessen zitten barstensvol energie, vitaminen, mineralen en antioxidanten. Ideaal voedsel dus wanneer je heel snel heel veel energie nodig hebt. De vogels die je in het filmpje hieronder ziet, hebben een lange winter voor de boeg. De zwartkoppen trekken weg, maar niet ver. Ze overwinteren in Zuid-Engeland of in Spanje en Portugal. Hier kan het ook in de winter lekker koud zijn en dan heb je flinke vetreserves nodig. De merels zijn standvogels (sommige zwartkoppen ook trouwens) en krijgen dus ook te maken met kou en regen. De tuinfluiter vliegt het verst van deze drie, die overwintert onder de Sahara. Die heeft dus flinke vetreserves nodig om de lange vlucht te kunnen maken. Wie weet zijn dit wel vogels die tijdens de trek even bijtanken in de vlierstruik om vervolgens door te vliegen. Er zijn natuurlijk ook andere soorten die zich tegoed doen aan de bessen. Spreeuwen bijvoorbeeld, en andere lijstersoorten als zanglijster, koperwiek en kramsvogel.

Hoeveel bessen er aan een vlier groeien, weet ik niet. Wel heb ik ontdekt dat één vlierstruik gedurende een week ontzettend veel vogels kan voeden. Zo belangrijk is een vlier! Het is dus van groot belang dat de vlier veel in ons landschap en in onze tuin groeit. Niet alleen belangrijk voor de vogels, maar ook heel leuk voor ons mensen. Want een tuin of een heg vol vogels, is een gezellig stukje aarde. Vlieren zijn heel eenvoudig te bestellen, maar je kunt natuurlijk ook proberen een besje met zaadje op te laten groeien tot een heuse struik.