Zingende zwartbuikwaterspreeuw
Al ruim anderhalve week verblijft een zwartbuikwaterspreeuw in een woonwijk in Papendrecht. Boswachter Thomas van der Es (auteur van het boek De nieuwe Biesbosch) geeft in een van de lokale kranten aan dat het twintig jaar geleden is dat er een zwartbuikwaterspreeuw in Zuid-Holland is gezien. En dat dit zelfs de allereerste waterspreeuw ooit is in de Alblasserwaard. Groot nieuws dus en niet bijzonder dat zich elke dag tientallen vogelaars melden in de woonwijk langs de Margriethof. Deze relatief nieuwe woningen worden omringd door een ondiepe sloot en hoewel het water nauwelijks stroomt heeft de waterspreeuw het schijnbaar prima naar zijn zin.

Zit het vogeltje er nog?

Het duurde even voordat ik de waterspreeuw kon filmen. Werk, slecht weer en dat soort van dwingende redenen weerhielden me ervan de drie kilometers te overbruggen. Maar vandaag was het zover. Op waarneming.nl zag ik dat hij weer was gemeld en dus er als een speer naar toe. De auto aan de Margriethof geparkeerd en in draf naar de Veerweg. Daar zat al een bataljon fotografen met hun camera’s in de aanslag. Kwam ik een bewoner tegen dan kreeg ik begripvolle blikken en opmerkingen. ‘Zit het vogeltje er nog?’. ‘Je komt voor de waterspreeuw zeker?’ en dat soort van vragen.

Zingende zwartbuikwaterspreeuw

Door naar de waterspreeuw. Hij zat er en hoe! De zwartbuikwaterspreeuw blijkt niet zo heel schuw te zijn en liet zich vanaf een meter of vijf bekijken. Hij duikt vanaf de waterkant het water in op jacht naar insecten. En ik had het geluk dat hij even later neerstreek op een houten vlonder in een van de achtertuinen. En daar ging hij zowaar nog zitten zingen ook! ‘Zang een winterkoningachtige combinatie van beknepen, rauwe klanken,’ zo meldt het Handboek Vogels van Nederland en België. Wel, je kunt hem beluisteren in het filmpje hieronder. Ondanks de stadsgeluiden kun je de klanken redelijk goed horen.

Twee ondersoorten

Nog even terug naar de algemene informatie. Je hebt twee ondersoorten. De zwartbuikwaterspreeuw (die in Papendrecht dus) en de roodbuikwaterspreeuw. Beide ondersoorten leven in West-Europa. Ik dacht dat de roodbuikwaterspreeuw in Groot-Brittanië voorkomt, maar de ANWB Vogelgids van Europa geeft aan dat de roodbuik ook in België en Midden-Europa voorkomt. De zwartbuik in gebieden daaromheen. Een vogelaar wist me vanmorgen te vertellen dat de zwartbuikwaterspreeuw niet heel schuw is. De roodbuik is wel een stuk schuwer. Het Handboek Vogels van Nederland en België voegt eraan toe dat de waterspreeuw incidenteel in Zuid-Limburg broedt. En dat de meeste winterwaarnemingen zwartbuiken zijn die afkomstig zijn uit Scandinavië. Helaas is het handboek somber over de kans dat de waterspreeuw als broedvogel vaste grond onder de voeten krijgt in Nederland. Daarvoor zijn onze beken helaas nog ongeschikt.

Locatie om de waterspreeuw te zien in Papendrecht

Omdat de waterspreeuw al zo lang in Papendrecht te zien is, denk ik dat hij de komende tijd nog wel zal blijven hangen. Hoewel, als ik denk aan het vuurwerk dat op komst is… Dat kan wel eens een schrikfactor worden. Wil je de zwartbuikwaterspreeuw in Papendrecht bewonderen, dan adviseer ik je dat voor de jaarwisseling te doen. Je vindt de locatie door in je TomTom in te voeren: Margriethof, Papendrecht. Wandel vervolgens naar de Veerweg. Hou ondertussen waarneming.nl goed in de gaten, want hij wordt soms ook in andere delen van Papendrecht gemeld. Hij zwerft dus wat rond. En nog een andere tip: trek waterdicht schoeisel aan want de oevers van de waterpartijen zijn drijfnat. En dan kun je ook wel begrijpen dat een plastic zak of zoiets aangenaam is wanneer je in het gras wilt gaan zitten…

Nu genieten van de zwartbuikwaterspreeuw in Papendrecht:

De beste telescopen van dit moment: