Zingende zwartbuikwaterspreeuw




Al ruim anderhalve week verblijft een zwartbuikwaterspreeuw in een woonwijk in Papendrecht. Boswachter Thomas van der Es (auteur van het boek De nieuwe Biesbosch) geeft in een van de lokale kranten aan dat het twintig jaar geleden is dat er een zwartbuikwaterspreeuw in Zuid-Holland is gezien. En dat dit zelfs de allereerste waterspreeuw ooit is in de Alblasserwaard. Groot nieuws dus en niet bijzonder dat zich elke dag tientallen vogelaars melden in de woonwijk langs de Margriethof. Deze relatief nieuwe woningen worden omringd door een ondiepe sloot en hoewel het water nauwelijks stroomt heeft de waterspreeuw het schijnbaar prima naar zijn zin.

Zit het vogeltje er nog?

Het duurde even voordat ik de waterspreeuw kon filmen. Werk, slecht weer en dat soort van dwingende redenen weerhielden me ervan de drie kilometers te overbruggen. Maar vandaag was het zover. Op waarneming.nl zag ik dat hij weer was gemeld en dus er als een speer naar toe. De auto aan de Margriethof geparkeerd en in draf naar de Veerweg. Daar zat al een bataljon fotografen met hun camera’s in de aanslag. Kwam ik een bewoner tegen dan kreeg ik begripvolle blikken en opmerkingen. ‘Zit het vogeltje er nog?’. ‘Je komt voor de waterspreeuw zeker?’ en dat soort van vragen.

Zingende zwartbuikwaterspreeuw

Door naar de waterspreeuw. Hij zat er en hoe! De zwartbuikwaterspreeuw blijkt niet zo heel schuw te zijn en liet zich vanaf een meter of vijf bekijken. Hij duikt vanaf de waterkant het water in op jacht naar insecten. En ik had het geluk dat hij even later neerstreek op een houten vlonder in een van de achtertuinen. En daar ging hij zowaar nog zitten zingen ook! ‘Zang een winterkoningachtige combinatie van beknepen, rauwe klanken,’ zo meldt het Handboek Vogels van Nederland en België. Wel, je kunt hem beluisteren in het filmpje hieronder. Ondanks de stadsgeluiden kun je de klanken redelijk goed horen.

Twee ondersoorten

Nog even terug naar de algemene informatie. Je hebt twee ondersoorten. De zwartbuikwaterspreeuw (die in Papendrecht dus) en de roodbuikwaterspreeuw. Beide ondersoorten leven in West-Europa. Ik dacht dat de roodbuikwaterspreeuw in Groot-Brittanië voorkomt, maar de ANWB Vogelgids van Europa geeft aan dat de roodbuik ook in België en Midden-Europa voorkomt. De zwartbuik in gebieden daaromheen. Een vogelaar wist me vanmorgen te vertellen dat de zwartbuikwaterspreeuw niet heel schuw is. De roodbuik is wel een stuk schuwer. Het Handboek Vogels van Nederland en België voegt eraan toe dat de waterspreeuw incidenteel in Zuid-Limburg broedt. En dat de meeste winterwaarnemingen zwartbuiken zijn die afkomstig zijn uit Scandinavië. Helaas is het handboek somber over de kans dat de waterspreeuw als broedvogel vaste grond onder de voeten krijgt in Nederland. Daarvoor zijn onze beken helaas nog ongeschikt.

Locatie om de waterspreeuw te zien in Papendrecht

Omdat de waterspreeuw al zo lang in Papendrecht te zien is, denk ik dat hij de komende tijd nog wel zal blijven hangen. Hoewel, als ik denk aan het vuurwerk dat op komst is… Dat kan wel eens een schrikfactor worden. Wil je de zwartbuikwaterspreeuw in Papendrecht bewonderen, dan adviseer ik je dat voor de jaarwisseling te doen. Je vindt de locatie door in je TomTom in te voeren: Margriethof, Papendrecht. Wandel vervolgens naar de Veerweg. Hou ondertussen waarneming.nl goed in de gaten, want hij wordt soms ook in andere delen van Papendrecht gemeld. Hij zwerft dus wat rond. En nog een andere tip: trek waterdicht schoeisel aan want de oevers van de waterpartijen zijn drijfnat. En dan kun je ook wel begrijpen dat een plastic zak of zoiets aangenaam is wanneer je in het gras wilt gaan zitten…

Nu genieten van de zwartbuikwaterspreeuw in Papendrecht:

De beste telescopen van dit moment:

Het paradepaardje van Swarovski! De revolutionaire telescoop met twee oculairs. Ik testte de Swarovski BTX op het Vogelfestival en was meteen verkocht. Wat een rust aan je ogen!

Een beest van een telescoop. Het paradepaardje van het gerenommeerde merk Zeiss. De Zeiss Victory Harpia 95 spotting scope beschikt over een superieure kwaliteit optisch glas en even superieure technische eigenschappen.

Een allround telescoop die zeer lichtsterk is en een volkomen natuurgetrouw beeld levert.

Kan de vergelijking met vergelijkbare modellen van Swarovski, Zeiss en Leica prima doorstaan, sterker, presteert vaak nog beter dan de modellen van deze topmodellen die honderden euro's duurder zijn.

Stelt door de dual focus zéér nauwkeurig scherp.

De ATX 95 is de nummer 1 in de Grote Telescopentest van Roots. De details spatten perfect je oog in. Neem daarbij het relatief lage gewicht en je sjouwt met een blij gezicht met deze telescoop door het veld. Verkrijgbaar met een rechte en een schuine inkijk.

Wat een geweldige telescoop is dit ook. En weet je wat ik zo prettig vind aan dit model? Die twee knoppen voor het scherpstellen. De eerste knop voor het iets grovere werk en de tweede knop voor het fijne werk. Ook een sterk punt is dat hij op een paar meter afstand scherp stelt. Plaats 3 in de Roots Grote Telescopen Test.

Het paradepaardje van Kowa. Deze scope is voorzien van een groot 99mm zuiver fluorietkristalobjectief dat ook bij weinig licht een geweldig beeld oplevert. Chromatische abberatie is vrijwel volledig geëlimineerd. En daarbij komt dat hij relatief licht van gewicht is.

De Vortex Razor HD 27-60×85 Angled telescoop zie ik hoog prijken in verschillende testresultaten. Vanwege het gewicht en de helderheid van het beeld. Oculair en telescoop vormen één geheel. En dat heeft ook zijn voordelen. Al was het maar dat de kans op stof in je telescoop een stuk minder groot is. Wordt ook geroemd vanwege zijn heel gunstige prijs/kwaliteitverhouding.

Heb je een kleiner budget dan is dit een heel goed alternatief als je op zoek bent naar een 'grote' telescoop.

Beste allround telescoop in de Roots Grote Telescopen Test.

Het andere topmodel van Swarovski is de Swarovski ATS 65 + 25-50x zoom. Ook deze telescoop heeft een loepzuiver beeld. Maar het allergrootste voordeel van deze telescoop is zijn verrassend lage gewicht. Nog geen veertienhonderd gram. Dit is de ideale telescoop om mee te nemen op reis. Hij weegt niets. Ook ideaal natuurlijk om mee te sjouwen over ruig terrein. Wat een genot om door te kijken!

Toen ik dit model testte, vond ik hem t.o.v. de Kowa Spotting Scope TSN-66A Prominar de mindere.

Prettig geprijsde allround telescoop met uitstekende beeldprestaties!

Gelukkig hoeft een telescoop niet bovengemiddeld duur te zijn wil hij een excellent beeld leveren. Neem deze Meopta MeoPro 80 HD. Ik vind de kwaliteit van deze telescoop ook uitmuntend, maar de prijs is veel aantrekkelijker dan bovengenoemde modellen. Ik raad je aan om zelf ook deze telescoop eens aan een test te onderwerpen. 

N° 10 Vortex Viper HD 20-60x85

Voor het nog iets kleinere budget. De Vortex Viper heb ik opgenomen in dit overzicht om te laten zien dat je ook me een iets minder groot budget toch een goede telescoop kunt aanschaffen. Natuurlijk, ga je de Vortex Viper vergelijken met één van de 'beesten' hierboven, dan zul je prestatieverschillen gaan zien. Met name in donkerder omstandigheden én bij volledig inzoomen, dus bij sterker vergroten. Maar heb je geen zin om de hoofdprijs te betalen voor een telescoop, dan verzeker ik je dat dat ook niet hoeft. Ook met deze goedkopere telescoop kun je in de meeste gevallen prima uit de voeten.