zingende tapuit

Zingende tapuit

CameraNU.nl

Tapuiten film ik meestal in het najaar. Wanneer ze tijdens de najaarstrek de kust volgen, op weg naar het zuiden. In het voorjaar zie ik ze niet heel vaak, wat denk ik ook komt doordat ik niet aan de kust woon. Die ene keer dat je dan in aan de kust ben, moet je dan maar net het geluk hebben dat er een tapuit voorbij komt. Welnu, een paar weken geleden had ik dat geluk, maar niet aan de Nederlandse kust! Ik was tijdens de meivakantie het moerassige gebied bij Ault met de auto ingereden. Ik weet niet of dat een aanrader is trouwens, gezien de vele gaten en kuilen. Te voet of per fiets lijkt me een stuk beter.
Voordeel van met de auto het gebied verkennen is dat de vogels soms dichterbij komen. En zo ook deze tapuit. Ik reed over een uitgesleten pad en de tapuit zat op een bult. Zelfs met mijn raamstatief op het raam stond mijn camera ongeveer op de gelijke hoogte als het punt waar de tapuit zat. Een mooier perspectief dan een beetje schuin van boven op de vogel te moeten richten. Met de koekoek op de achtergrond (er vlogen er drie rond in het gebied), was het fijn filmen. En helemaal toen de tapuit een moment begon te zingen.

Mijn ANWB Vogelgids van Europa zegt over de zang van de tapuit: ‘explosief, snel, hard tjirpend en knetterend met erin verweven het fluitende hitt, variërend in details en moeilijk te beschrijven; soms met een of twee imitaties van andere vogels.’ Als u uit deze theoretische uiteenzetting van de tapuitenzang zijn zang kunt destilleren, be my guest! Het strookt in elk geval niet met het ingehouden zingen van ‘mijn’ tapuit.

Twee mogelijkheden: ‘mijn’ tapuit is een beetje aan het oefenen, oftewel: dit is een prelude op het echte ‘explosieve en snelle’ werk. En de tweede optie is dat ‘mijn’ tapuit helemaal niet zit te zingen. Wat hij dan wel aan het doen is, weet ik niet. Wat je hoort is niet zijn roep, want dat is een ‘fluitend, zuigend hitt‘ zoals mijn vogelgids me toevoegt.

Om het binnensmondse zingen van deze tapuit beter hoorbaar te maken, heb ik de audio enigszins versterkt. Niet dat de tapuit nu het volume van een nachtegaal bereikt, maar allez, wie goed luistert, hoort iets.

De tapuit. Helaas bedreigd in Nederland door woekerende planten in de duinen en afname van de populatie konijnen. De tapuit broedt namelijk in konijnenholen. En konijnen vreten bovendien de vegetatie in de duinen kaal. Zie hier de relatie tussen twee totaal verschillende diersoorten.

Dan nu mijn zingende tapuit:

 

De beste reisgidsen voor vogelliefhebbers: