zingende sprinkhaanrietzanger 1

Zingende sprinkhaanrietzanger
De eerste avond van onze meivakantie in Picardië wandelden we naar de kliffen. Het liep al tegen de schemering, veel kans op een opname dacht ik niet te hebben. Maar daar zat plots deze zanger in de top van een meidoorn. Tja, wat denk je dan? Ik in elk geval: wat stom dat ik mijn camera en verrekijker ben vergeten. En vervolgens: welke vogel is dit? Een sprinkhaanrietzanger? Maar die ken ik helemaal niet als zanger vanuit de top van een struik. Want daar zat hij, pontificaal in de top van een meidoorn. Op de kliffen bij Notre Dame de la Falaise. 

Een krekelzanger dan? Maar ja, die komt hier helemaal niet voor, zei mijn ANWB Vogelgids van Europa. Dan een verdwaalde zeker? Eerlijk gezegd had ik de sprinkhaanrietzanger uitgesloten. Die ken ik alleen als ‘verstopvogel’. Diep in het riet, of verstopt in een pluk gras, zingt hij zijn sprinkhaanlied. Nooit zag ik een sprinkhaanrietzanger. De verstopvogel is tevens een muisvogel. Je hoort hem wel, maar ziet hem nooit. Vandaar dat ik de sprinkhaanrietzanger uitsloot. Die gaat daar in Frankrijk toch echt niet vanuit de top van een struik zitten zingen? Dus: krekelzanger.

Dat was zaterdagavond. Zondagmorgen zat hij aan de andere kant van het dal. Maandag regende het de hele dag. Dinsdagochtend hoorde ik hem wel, maar kreeg ik hem niet te zien. Woensdag idem. Donderdag kwam de verlossing. ‘s Ochtends vroeg wandelden we in het zonnetje naar de kliffen. Ik beloofde mijn zoon een ijsje als hij een sprinkhaanrietzanger/krekelzanger zou zien. Nou, dat ijsje was ik snel kwijt. Daar zat hij, bovenop een meidoorn, en nog dichtbij het wandelpad ook! Nu en dan schoot hij in de struik en in het hoge gras rondom. En zag ik een tweede sprinkhaanrietzanger/krekelzanger die er stilletjes rondhing. Het vrouwtje waarschijnlijk. En aan de overkant van het dal? Daar hoorde ik er nog eentje zingen. Haast geen wind, prachtige zon en een fanatieke zanger. Ideale omstandigheden voor een opname.

En toen kwam ik thuis en kon ik de beelden bekijken. En wat bleek? Toch een sprinkhaanrietzanger! Kijk naar de gestreepte rug en de rest van het uiterlijk. Typisch voor een sprinkhaanrietzanger. En dat hij vanaf de top van een struik zingt? Dat blijkt bij nader inzien vaker voor te komen. Een mooie soort om te filmen vind ik. Want na terugkomst in Nederland hoorde ik in de Donkse Laagten ook weer een sprinkhaanrietzanger. Vanuit het riet, ergens diep in de kraag, onzichtbaar voor mij en al helemaal voor mijn camera. De verstopvogel deed zijn bijnaam weer eer aan.

De beste verrekijkers voor beginnende vogelaars: