Zingende snor in de Zouweboezem

De snor stond hoog op mijn verlanglijstje van te filmen vogels. Het valt namelijk niet mee om een snor te filmen. Hij is ten eerste redelijk schuw en zal zelden pal voor je neus zijn snorrende lied zingen. Ook zit hij vaak laag in de begroeiing, filmen is dan onmogelijk. En omdat het een rietvogel is, zit er vaak een rietstengel in de weg. Hoe hard ik ook roep tegen mijn camera, hij stelt dan altijd scherp op die stengel. De laatste reden is met recht een trieste reden: de snor is één van de 87 vogelsoorten die op de Rode Lijst staan. De populatie wordt ingeschaald als ‘kwetsbaar’.
De Zouweboezem tussen Ameide en Meerkerk is een van de natuurgebieden waar je in het voorjaar de snor kunt zien én horen. Je hoort zijn geluid al van ver. Een prachtig snorrend geluid. Makkelijk te verwarren overigens met het geluid van de sprinkhaanrietzanger. De laatste is nóg lastiger te filmen want die zit werkelijk altijd in de begroeiing. Het valt te vrezen dat ik nooit een sprinkhaanrietzanger zal filmen. Voor een vogelaar ook weer niet het ergste: het geluid horen staat gelijk aan de vogel zien. Je weet dan immers dat hij er zit.

Een rietvogel die karakteristiek is voor Nederland, de snor. Als ik denk aan hoe ons landschap er tweehonderd jaar geleden uit moet hebben gezien, dan zie ik kruidenrijke weilanden, veel slootjes en overal riet voor me. In het westen van Nederland dan uiteraard. Waar het wemelde van kleine karekieten, rietzangers, rietgorzen en de snor. Dat dit soort gebieden kunnen terug keren als natuur-recreatiegebied bewijst Polder Vockestaert. Daar werden in het weilanden rietvelden aangelegd, compleet met wandel-, fiets- en ruiterpaden. En zowaar, daar kwam ik ook de snor tegen!

Vanmorgen was het zover. Tijdens mijn bezoek aan de Zouweboezem poseerde de snor gewillig voor de camera. Wel een aardig eindje van het wandelpad vandaan, maar hoog genoeg om boven het riet uit te komen. Hier dan mijn zingende snor in de Zouweboezem:

De beste camera’s om vogels te fotograferen: