Zilvervlek (Boloria euphrosyne)




De zilvervlek is helaas uitgestorven in Nederland. Het is een lid van de familie van de parelmoervlinders. De dichtstbij zijnde populatie vliegt in de Eifel in Duitsland. Ik zag de zilvervlek in het Pitztal in Oostenrijk.

Uiterlijk
De zilvervlek is een oranje zoals de meeste parelmoervlinders overwegend oranje zijn. De bovenzijde van de vleugels is bezet met zwarte vlekken en grote geurvlekken. De onderzijde is bezet met lichte cellen waarvan een aantal samen de vorm van een maansikkel vormen. Dit zijn lichtgele cellen. De grootste cel in het midden van de sikkel is echter spierwit. In de oranje middencel voor de sikkel prijkt een zwarte stip.

Leefgebied
De zilvervlek leeft langs randen van bossen.

Vliegperiode
De zilvervlek vliegt in mei en juni.

Gelijkende soorten
De zilveren maan is op de bovenzijde haast niet te onderscheiden van de zilvervlek. Alleen de onderzijden verschillen sterk. De zilvervlek heeft minder lichte cellen. Ook bij de zilvervlek prijkt in de oranje middelcel een zwarte stip. De lichte cellen op de onderkant van de achtervleugel van de zilvervlek vormen ook een sikkel. Deze cellen zijn echter lichtgeel met uitzondering van de grote cel in het midden van de cel. Die is spierwit.

Nuttige website
Ik verwijs je graag naar de informatieve website Butterflies of France voor meer en grote foto’s van de zilveren maan.

Tips van visdief

veldgids dagvlinders

dagvlinders veldgids voor Europa en noordwest afrika

zakgids dagvlinders voor Nederland en Vlaanderen