Zilveren maan (Boloria selene)
De zilveren maan is een lid van de familie van de parelmoervlinders. In Nederland is deze dagvlinder een zeldzame verschijning. In een aantal veengebieden in het noorden van het land komt hij nog voor. Ik zag de zilveren maan veel in het Pitztal in Oostenrijk.

Uiterlijk
Het zilveren maan is een oranje vlinder die op de bovenzijde bezet is met een rij zwarte stippen, grote geurvlekken en witte vlekken op de rand van de achtervleugel. De onderzijde is bezet met lichte cellen. Een aantal cellen vormen met enige verbeeldingskracht een maansikkel. De zwarte stip in de oranje middencel op de onderkant van de achtervleugel is het kenmerk waar je de zilveren maan het beste aan herkent. De zilveren maan is een kleine tot middelgrote parelmoervlinder. Het verraste mij om te zien hoe klein deze vlinder in feite is.

Leefgebied
De zilveren maan leeft in vochte graslanden die rijk aan bloemen en kruiden zijn. Je komt de zilveren maan in laag- en hoogveengebieden tegen.

Vliegperiode
De zilveren maan vliegt in twee perioden: mei-juni en juli-half september.

Gelijkende soorten
De zilveren maan is op de bovenzijde haast niet te onderscheiden van de zilvervlek. Alleen de onderzijden verschillen sterk. De zilvervlek heeft minder lichte cellen. Ook bij de zilvervlek prijkt in de oranje middelcel een zwarte stip. De lichte cellen op de onderkant van de achtervleugel van de zilvervlek vormen ook een sikkel. Deze cellen zijn echter lichtgeel met uitzondering van de grote cel in het midden van de cel. Die is spierwit.

Nuttige website
Ik verwijs je graag naar de informatieve website Butterflies of France voor meer en grote foto’s van de zilveren maan.

Tips van visdief

veldgids dagvlinders

dagvlinders veldgids voor Europa en noordwest afrika

zakgids dagvlinders voor Nederland en Vlaanderen