Tubantia, de regionale krant in Twente en De Gelderlander, een aanverwante regionale krant, zijn er weer eens in geslaagd om de zogenaamde natuurkenner Johan Olde Meule van stal te halen. Het werd kennelijk tijd dat deze heer op leeftijd, natuurkenner nog wel, de redactionele pagina’s met ongefundeerde nonsens zou vullen. Dat deze regionale kranten, onderdeel van De Persgroep, hiermee flink door de mand vallen, mogen ze zichzelf flink aanrekenen.
Want, wat is het geval? De kop boven het artikel is duidelijk: ‘Het zijn gewoon moordenaars!’ Daar schrikt natuurlijk de hele wereld van, want een moordenaar zien we liever niet in onze directe omgeving. Ik las snel door, want natuurlijk wilde ik weten wie de die moordenaars zijn! Dat blijkt al snel: eksters, kraaien en gaaien. „Terroristen zijn het! Ze moorden kleine vogeltjes zoals roodborstjes en vinken uit. Daar moeten we wat aan doen!” roept Johan Olde Meule uit. En daarmee is de toon gezet.
De mainstreammedia vallen door de mand
Uit de monden van complotdenkers horen we het consequent: de mainstreammedia waar ook deze regionale kranten onder vallen, verspreiden nepnieuws waarmee ze ’s lands burgers misleiden. De werkelijke oorzaken van alle ellende op de wereld zouden door de MSM onder het kleed worden weggemoffeld. Foei, mensen van de mainstreammedia!
Ik distantieer me met alle kracht van deze complottheorieën die ontzettend veel schade aanrichten in onze samenleving. Meningen zijn ook feiten, weet je wel. Maar of de mainstreammedia zelf afstand nemen van complottheorieën, is natuurlijk de grote vraag.
Je zou toch denken dat de media, en zeker ook serieuze kranten als die van De Persgroep, er belang bij hebben zelf geen nepnieuws en complottheorieën te verspreiden. Zouden ze dat doen, dan zijn er twee mogelijke uitkomsten:
- Bestaande lezers en adverteerders wenden zich van de kranten af met flinke inkomstenderving tot gevolg.
- Aanhangers van complottheorieën worden de nieuwe abonnees en aangezien deze kranten commerciële kranten uiteindelijk een winstoogmerk hebben, zullen de redactionele pagina’s van lieverlee gevuld worden met een diarree aan nepnieuws.
De Tubantia en De Gelderlander lijken op dat laatste een voorschot te nemen door natuurkenner Johan Olde Meule alle ruimte te gunnen om zijn gal te spuien over eksters, kraaien en gaaien. „Terroristen zijn het! Ze moorden kleine vogeltjes zoals roodborstjes en vinken uit. Daar moeten we wat aan doen!” En wat we daaraan moeten doen, wordt na enig zoeken snel duidelijk.
De natuurkenner blijkt een jager te zijn
Want natuurkenner Johan Olde Meule blijkt inderdaad een natuurkenner te zijn, namelijk eentje met een spuit. Een spuit die hagel uitspuugt, of misschien wel hele kogels in geval een everzwijn zijn pad kruist. In dezelfde Tubantia werd Johan Olde Meule in 2021 ook al eens opgenomen op de redactionele pagina, maar toen noemde de redactie hem nog zonder omwegen naar zijn ware aard: een jager! En jagers hanteren niet alleen hun eigen jargon, ze koesteren ook hun eigen perspectief op de geschapen werkelijkheid. Jagers weten namelijk precies welke dieren goed zijn, en ook welke dieren fout. Een jager weet de schapen en de bokken in een oogopslag van elkaar te onderscheiden. Een roodborst is goed, een ekster is fout, want de ekster moordt immers de roodborsten uit! En dus moet de ekster dood zodat de roodborst kan leven. „Daar moeten we wat aan doen!”
En hiermee verspreidt Johan Olde Meule notoire complottheorieën die in de ogen van de redactie van Tubantia en De Gelderlander dringend verspreid moeten worden. Als de dames en heren journalisten drie minuten van hun kostbare tijd hadden gestoken in het beantwoorden van die ene vraag of de complottheorie van de heer Olde Meule fakenieuws is of niet, dan had dit artikel nooit geplaatst geworden, of uitsluitend met boven het artikel de waarschuwing: Let op: dit is fakenieuws!
Ik help de redactie graag een beetje op weg met een aantal serieuze bronnen:
- Een artikel op Nature Today uit 2015 over de vraag in hoeverre de ekster het zwarte schaap onder de tuinvogels is. Nee dus. Integendeel.
- In 2019 publiceerde Vogelbescherming Nederland een artikel waarin ze fakenieuws over de ekster ontkrachten.
- Op Natuurpunt, een Vlaamse website, kun je artikel met dezelfde strekking raadplegen. Grappig om te lezen is dat voor de komst van pesticiden de ekster door land- en bosbouwers als een nuttige vogel werd gezien. Eksters stonden immers in voor verdelging van engerlingen, ritnaalden, veldmuizen en andere voor de land- en bosbouw schadelijke organismen.
Waarom publiceren kranten deze onzin?
Een serieuze journalist had een artikel als dat met Johan Olde Meule nooit gepubliceerd. De vraag is ondertussen waarom kranten als De Tubantia en De Gelderlander dit soort onzinverhalen dan publiceren en de jager ook nog eens eufemistisch omschrijven als een natuurkenner.
Dat antwoord lijkt niet heel moeilijk te zijn, maar je moet er een analyse voor toepassen. Je moet allereerst weten dat krantenredacties er alles aan doen om jouw en mijn aandacht te trekken zodat wij de artikelen in hun krant tegen betaling willen lezen. En hoe doen ze dat? Door artikelen te schrijven die op SEO-gebied goed scoren. SEO staat hier voor Search Engine Optimalisatie. De grootste Search Engine kennen we allemaal: dat is Google. En het is voor een krant van levensbelang dat je artikelen hoog in Google ranken. Daar passen de krantenredacties allerlei trucs voor toe en die haal je met enige moeite uit de kop en inleiding. Daar gaan we:
- Een artikel moet autoriteit uitstralen. Wat je leest, is zo ongeveer de ultieme waarheid. Zie hoe Olde Meule wordt aangeduid: als een natuurkenner. Ja, als een natuurkenner dit zegt, dan zal het wel waar zijn. Die indruk wil de krantenredactie wekken. Als de Olde Meule was aangeduid als een jager, dan hadden veel lezers het wel aan hun water aangevoeld dat jagers een eigen perspectief op de werkelijkheid hanteren en gedegen onderzoeken van biologen niet nodig hebben om hun oordeel te vellen over de zogenaamde foute vogels. Aan het doden van dieren hangt in toenemende mate een lijkengeur, maar ja, als een natuurkenner het zegt… Ook Google wil die autoriteit op enige wijze terug zien in een artikel.
- Een artikel moet urgentie uitstralen. Waarom zou je anders een artikel willen lezen? Ook daar let Google op. Kijk opnieuw naar de kop: ‘Het zijn gewoon moordenaars!’ Nou, als dat geen trigger is om het artikel te lezen. Iedereen wil toch wel weten wie of wat die moordenaars zijn! Spanning en sensatie, daar speelt de krantenredactie graag op in en dus voedt de krantenredactie Google met urgente krantenkoppen.
- En diezelfde termen en aanverwante woorden (natuurkenner, terroristen, moorden) worden in de inleiding herhaald. Want Google schrijft voor dat je bepaalde woorden regelmatig moet gebruiken en zeker in de inleiding om hoog in het zoekresultaat terecht te komen.
Dit zijn enkele basisprincipes waar schrijven voor internet aan moet voldoen. Wil je tekstschrijver worden en volg je hiervoor een opleiding, dan vormen deze (en andere) basisprincipes vaste stof tijdens je opleiding. Kranten hebben zelfs speciale medewerkers die hun dagen vullen met het analyseren van de onderwerpen die mensen graag lezen en hoe ze die onderwerpen moeten ‘brengen‘. Als mensen kennelijk graag lezen over moordenaars en over zielige dieren die worden geterroriseerd door foute dieren, dan roepen we een jager (correctie: natuurkenner) ten tonele. Zoiets als de wolf en de schapen. Een opmerkelijke parallel trouwens met het verhaal van Olde Meule. Jagers weten ook precies wat ze met de wolf moeten doen…
Serieuze en betrouwbare informatie delen graag!
Mainstreammedia moeten doen waarvoor ze in het leven zijn geroepen: serieuze en betrouwbare informatie op een aantrekkelijke manier opdienen aan hun lezers. Ze moeten fakenieuws ontmaskeren en niet zelf meewerken aan het verspreiden van fakenieuws. Eksters, en ook roodborsten, vormen onderdeel van een ecosysteem en in een ecosysteem wordt er gegeten. De vink eet zaadjes. De roodborst wormen en insecten. De ekster slakken, insecten en af en toe een kuiken van vink of roodborst. Een havik eet eksters. En een havik valt als hij dood uit de boom valt ten prooi aan de opruimers in de natuur. Geen van deze dieren is een moordenaar.
Denkoefening
Ook nog een denkoefening tenslotte: Hoe moeten we de jagers typeren als zij met hun geweren natuur en landbouwgebied intrekken om vogels, hazen, reeën, evenzwijnen, edelherten, vossen en en andere dieren te gaan doden?
De beste verrekijkers voor vogelaars
De beste verrekijkers in de prijsklasse tot EURO 300,00 Goede en betrouwbare verrekijkers voor beginnende vogelaars en voor mensen die niet te duur uit willen zijn. |
1. Vortex Diamondback HD 10x42 Helder beeld, ook bij weinig licht. Volledig multi-coated lenzen Ligt heerlijk in de hand. |
2. Bynolyt Stork WPR 10x42 DCF Een slank en elegant instapmodel. Laag gewicht. Haarscherp beeld en ook verkrijgbaar als 8x42. |
3. Kowa SVII 10x42 Lichtgewicht allround verrekijker. Volledig multi-coated lenzen. |
De beste verrekijkers in de prijsklasse tot EURO 750,00 |
Verrekijkers die net een stapje verder gaan in gebruikte materialen, afwerking en gebruikscomfort. |
1. GPO Passion ED 10x42 Hoogwaardig ED glas. Goede beeldkwaliteit, ook als het minder licht is. De makers hebben hun sporen verdiend bij Zeiss. Ligt zeer prettig in de hand. |
2. Bynolyt Yellowbird 8x42 Zeer prettig gebruikscomfort. Zeer scherp en lichtsterk beeld. Relatief lichte verrekijker. |
3. Hawke Frontier EDX 10x42 Een hoogwaardige verrekijker voor de allround natuurliefhebber. Lichtsterk met een hoog gebruikscomfort. Hoogwaardige coatings en prisma's. Ook verkrijgbaar als 8x42. |
De beste verrekijkers in de prijsklasse tot EURO 1.500,00 |
Topverrekijkers die qua afwerking en gebruikte materialen je nog een stap verder brengen. |
1. GPO Passion HD 10x42 Scherp van rand tot rand. HD glas en meerdere coatings en dus een briljant beeld. Zeer natuurgetrouwe kleuren. |
2. Leica Trinovid HD 10x42 Robuust en lichtvan gewicht. Haarscherp beeld en briljant beeld. Zeer nauwkeurig scherpstellen. |
3. Swarovski CL Companion 8x30 Een van de beste verrekijkers van dit moment. Hoogwaardige materialen en coatings. Heerlijk lichtgewicht. |
De beste verrekijkers in de prijsklasse vanaf EURO 1.500,00 |
Dit zijn de Ferrari's onder de verrekijkers! |
1. Swarovski NL Pure 10x42 De nieuwe reeks topkijkers van Swarovski. Levert nog meer kijkgemak, helderheid, lichtheid, contrast en stabiliteit op. En met een gezichtsveld van 133 meter is dit model onovertroffen. De ab-so-lu-te topkijker van dit moment! |
2. Leica Noctivid 10x42 Het paradepaardje van Leica waarmee je razendsnel en super precies scherp stelt. |
3. Zeiss Victory T*SF 8x42 Het topmodel van Zeiss dat niet alleen een fantastisch beeld oplevert, maar ook nog eens heerlijk in de hand ligt, weet ik uit ervaring. En het gezichtsveld van 148 meter is ook absoluut top. Een geweldige verrekijker! |