Zijn alle vogels zichtjagers?

Zoek je op een vogelkop naar een neus, dan kun je lang zoeken. Maar denk niet dat vogels niet kunnen ruiken. Door de twee neusgaten in de snavel kunnen vogels wel degelijks allerlei geuren opsnuiven. Sommige vogels, zoals gieren en albatrossen kunnen dat zelfs uitzonderlijk goed. Die ruiken het rotttende aas waar ze op jagen al van verre. Maar voor de meeste vogels speelt reuk geen grote rol. Het zijn zichtjagers. En dat betekent dat hun ogen wel héél belangrijk zijn, ook voor de soorten die ook een goed reukvermogen hebben. Maar zijn alle vogels dan zichtjagers?

Verrekijkers voor elke natuurliefhebber

Op CameraNu.nl vind je een groot assortiment verrekijkers. Voor de beginnende en de gevorderde vogelaar, voor kinderen, wandelaars, fietsers, vakantiegangers, etc.

Zijn alle vogels zichtjagers?

Vandaag zag ik tijdens een wandeling merels jagen op het gazon. Ze stonden doodstil te wachten en staarden met één oog naar de grond. Pats, daar dook het mannetje met zijn snavel in de grond en sleurde er een lange regenworm uit. Die had hij ongetwijfeld zien bewegen. Jammer voor de regenworm en gelukkig voor de mereljongen…

En zo zie je dagelijks honderden vogels foerageren op het zicht. Vrijwel alle vogels in ons land zijn namelijk zichtjagers. De koolmees en pimpelmees bij jou in de tuin. De kemphaan in het slikkengebied. De zilverplevier op de zandbank in de Oosterschelde. En wat denk je van de blauwe reiger, ooievaar en grauwe vliegenvanger? Of de visdief, torenvalk, buizerd en visarend? Zien deze vogels een prooi bewegen, dan schieten ze erop af en proberen hem te vangen. Zij navigeren daarbij volledig op hun haarscherpe ogen.

Vogels die jagen op de tast

Toch zijn er ook vogels in ons land te noemen die wel jagen, maar geen zichtjagers zijn. En dan doel ik op steltlopers met lange snavels. De grutto bijvoorbeeld, de wulp,

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)