Hoe lok ik een zanglijster in de tuin

Zeven tips voor vogels kijken tijdens snikheet weer

Terwijl ik dit schrijf, loopt het kwik wel héél hoog op. Zevenendertig graden, gaf de display in mijn auto aan. En toen ik vanmiddag even naar het schoolhek wandelde, brandde de zon op lijf en leden. Wie wil er onder die omstandigheden nog vogels kijken? Je kleren plakken aan je lijf en de vogels? Die houden zich extreem rustig. Vogels kijken tijdens warm weer, hoe pakken we dat aan? Zeven tips voor vogels kijken tijdens snikheet weer.

Verrekijkers voor elke natuurliefhebber

Op CameraNu.nl vind je een groot assortiment verrekijkers. Voor de beginnende en de gevorderde vogelaar, voor kinderen, wandelaars, fietsers, vakantiegangers, etc.

Tip #1: Vroeg uit de veren

De beste tijd om vogels te kijken is vlak na zonsopgang. Dan zijn de meeste vogels heel actief. Laat dat tijdstip tijdens een hittegolf nu ook voor de meeste vogelaars het meest aangename tijdstip zijn! De koelte van de nacht hangt nog laag op de grond. Misschien is er wat dauw dat koud aanvoelt. En in elk geval staat de koperen ploert nog niet boven je te branden. Dus: ga bij warm weer vroeg uit bed en snel naar buiten. Tja, nadeel voor avondmensen is, dat het zo bizar vroeg licht is. Nou ja, doe dan de Spanjolen maar na en geef je in de middag over aan een uitgebreide siësta.

Tip #2: Zoek een stuk wad op

Waddenvogels leven op het ritme van het getij. Ze trekken zich niet zo heel gek veel aan van hitte of koude. Zodra het laag water is, moeten ze wel naar de drooggevallen slikgebieden vliegen om er voedsel te zoeken. Is dat toevallig een gebied dat voor vogelaars toegankelijk is, maak dan eens een lange waddentocht. Op blote voeten door het koele slik en ondiep water. Hou een beetje afstand tot de vogels en vermijdt de messcherpe oesters. Aan de kust is het altijd heerlijk vogels kijken. En bedenk: aan de kust staat ook altijd een zuchtje wind.

Tip #3: Zoek het bos op

Tja, je kunt natuurlijk ook de schaduw van een lommerrijk bos opzoeken. Probleem is echter dat de zangvogels zich op hete dagen ook erg rustig houden. Behalve vroeg in de morgen dus, maar die tip had ik je al gegeven. Ach die schaduwrijke bomen. Heerlijk. Maar diezelfde bomen houden ook de wind tegen. Nou ja, weeg de voor- en nadelen van het bos zelf maar af.

Tip #4: Geen vogels kijken

Loopt het kwik tot boven de dertig graden op, dan kap ik ermee. Ik ga mezelf niet kwellen. Gewoon een dag of een paar dagen niet vogels kijken. En weet je, probeer rond de middag maar eens door je verrekijker te kijken. Zie je in de verte de lucht trillen? Er valt toch eigenlijk niet vogels te kijken tijdens een hittegolf? En daarom: een pauze. Dolce far niente. Lekker niets doen. Aan het eind van de hittegolf stap je dan weer vol verlangen de natuur in. En besef je des te meer wat je hebt gemist.

Tip #5: Ga vlinders of andere insecten kijken

In de zomer, wanneer de kans op een hittegolf het grootst is, kijk ik eerlijk gezegd nauwelijks vogels. Ik heb namelijk een beter alternatief ontdekt: insecten. Die zijn dol op warm weer en vieren het leven dan op uitbundige wijze. En wist je dat insecten qua schoonheid niet onderdoen voor vogels? Tijdens de zomervakantie ga ik dan ook altijd op zoek naar een goed vlindergebied in Zuid-Europa. Daar vind je nog bijzondere soorten die hier zijn uitgestorven of nooit voorkwamen. En de vogels die ik dan zie of hoor, laat ik natuurlijk niet ongezien verdwijnen.

Tip #6: Plaats een drinkschaal in je tuin

De meest luie vorm van vogels kijken is meteen ook een dankbare manier om vogels te kijken: plaats een gevulde drinkschaal in je tuin. Vogels zoeken in de hitte naar schoon drinkwater. Je helpt ze om hun vocht op peil te houden én om zich te verkoelen. En ondertussen kun jij ze op je gemak bekijken. Op de website van Vivara vond ik een mooi aanbod van drinkschalen voor vogels.

Tip #7: Verzorg jezelf goed

Dit is dan wel de laatste tip in dit overzicht, maar ik vermoed meteen ook de belangrijkste: verzorg jezelf (en je metgezellen) goed tijdens verhit weer. Ga je er toch op uit, zet een hoofddeksel op. Bij felle zon is een UV-beschermende hoed natuurlijk ideaal. Die beschermt de huid op je hoofd optimaal tegen de brandende zon. Eigenlijk moet je als vogelaar altijd iets op je hoofd hebben, want je hoeft niet kaal te zijn zoals ik om een blinkend voorhoofd te hebben. En blinkende voorhoofden… schrikken vogels af. Echt waar, zet een hoed op je kop en de vogels laten je (iets) dichterbij komen.

Natuurlijk smeer je jezelf ook goed in met zonnebrandcrème. Onderschat het effect van de zon niet! Ik weet helaas uit ervaring wat de gevolgen van zonverbranding zijn en ik verzeker je: die zijn niet fijn. Op korte termijn niet, en ook op lange termijn niet.

En tenslotte: wie in de hitte gaat wandelen, die verliest vocht. Vergeet dus niet voldoende te drinken. Doppers kennen we allemaal en je hebt ze in verschillende formaten. Vul hem met fris water en doe hem in je rugtas.

Veel plezier met vogels kijken in snikheet weer. Ik hoop dat je het volhoudt. En zo niet, niets erg. Ga op een terrasje zitten met een glas koel vocht. Of zoek de schaduw van een eik of beuk op en doe een dutje onder zijn beschermende takken. En anders ga je toch gewoon werken? Wie weet werk je wel in een gekoeld kantoor. Dan blijft de hitte aan de andere kant van het glas. Heerlijk!

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)