Het gaat niet goed met de egel in Nederland. Onze stekelige vriend belandt nog al te vaak onder een auto. En doordat er minder insecten zijn, vindt hij ook nog eens steeds minder voedsel waardoor hij het loodje legt. Maar een egel in de tuin, dat is toch een kostbaar bezit? En daarom in dit artikel zeven tips om de egel te helpen. En om alvast een tipje van de sluiter op te lichten: plaats een egelwoonhuis in je tuin.
Zeven tips om de egel te helpen

N°1 Leg een diervriendelijke tuin aan
Steeds meer tuinen veranderen in woestijnen. Ze worden betegeld en zelfs het laatste stukje groen is van plastic. Geen wonder dat in dit soort tuinen nauwelijks dieren voorkomen. Overigens: deze tuinen veranderen in de zomer in ovens en als het plenst kan het overtollige water niet in de bodem wegzakken. Reden genoeg om te kiezen voor planten, struiken, bomen en een ouderwets gazon. Insecten weten je tuin weer te vinden. En daarmee ook vogels én de egel. Op de website van specialist Vivara vindt je een ruim assortiment aan diervriendelijke planten die ook nog eens gewoon heel fraai zijn. Met de aanschaf op Vivara.nl help je bovendien het werk van natuurorganisaties als Vogelbescherming Nederland.
N°2 Maak je tuin toegankelijk voor egels
Een schutting die je tuin compleet afsluit van die van de buren, is een hindernis die egels niet kunnen nemen. Kies je toch voor een houten of stenen schutting, laat dan in een hoekje achteraf op de grond een gaatje vallen. Daar kunnen de egels dan mooi doorheen wandelen op zoek naar voedsel. Wist je dat egels per nacht wel twee kilometer afleggen? Het mooiste is natuurlijk wanneer de tuinen van een hele huizenrij op die manier met elkaar worden verbonden…
N°3 Plaats een egelhuis
Wil je de egel het leven echt aangenaam maken, plaats dan een egelhuis in de tuin. Plaats hem op een rustige, beschutte plaats die de egel makkelijk terug kan vinden. Bijvoorbeeld langs een schutting. Vanaf oktober, als de temperaturen dalen, is het voor de egel van levensbelang dat hij een goede schuilplaats heeft die hem beschermt tegen weer en wind. Leg er een beetje nestmateriaal bij (stro, takjes, bladeren) en de egel zal je dankbaar zijn. Ook op Vivara.nl vind je een aantal geschikte egelhuisjes.
N°4 Leg egelvoer neer
Ook de egel laat zich graag bijvoeren. Leg daarom speciaal egelvoer in de tuin. Hij zal er smakelijk van eten. Een drinkschaal met schoon water (geen melk!) wordt ook niet overgeslagen door onze stekelige vriend. En ook nu geldt weer dat je ook op Vivara.nl verantwoord egelvoer kunt bestellen.
N°5 Zweer het gebruik van gif af
Een heel belangrijk steuntje in de rug voor de egel. De egel is absoluut niet bestand tegen gif. Slakkenkorrels bijvoorbeeld doen hem de das om. Weet je waarom? Omdat egels uitstekende slakkenverdelgers zijn. Heeft een slak korrels op, dan belanden die dus ook in de egel. Ook andere soorten gif zijn funest voor de egel die immers de vergiftigde insecten eet. Echt waar, gif maakt meer kapot dan je lief is.
N°6 Zorg voor een wild stukje tuin
Egels houden van beschutting. Laat daarom een stukje van je tuin lekker wild worden. Als je daar dan ook een egelhuis plaatst, is je tuin plots een paradijs voor dit prachtige zoogdier!
N°7 Bevestig je tuinnetten op de juiste manier
Zeker in de moestuin wordt vaak gebruik gemaakt van netten. Tja, je wilt je oogst niet in de bek van duif, kraai of konijn zien verdwijnen. Maar diezelfde netten zijn levensgevaarlijk voor egels. Bevestig netten daarom superstrak, zodat ze zich er niet in kunnen wentelen. Of bevestig netten tegen de vogels een stukje van de grond. Egels kunnen er onderdoor lopen en de vogels blijven ‘buiten’.
N°8 Een toegift
Via Twitter reageerde de Egelwerkgroep Nederland. Die hebben nog een paar extra tips op hun website staan. Heb je een vijver in je tuin, zorg er dan voor dat de egel eruit kan klimmen mocht hij erin plonzen. Egels kunnen goed zwemmen, maar als ze er niet uit kunnen klimmen dan verdrinken ze alsnog. En controleer je gazon op jonge egels voordat je gaat maaien. Voor jezelf ook wel zo prettig, want je zult maar een stel kapot gemaaide egeltjes in en achter je machine vinden… Zet sowieso je automatische grasmaaier ‘s nachts uit. Echt waar, die dingen zijn echte moordmachines! En wacht tot na de winter met het spitten van je tuin en zo. Kan de egel ongestoord genieten van zijn winterslaap.
Het helpen van de egel is een dankbare aangelegenheid. De egel is niet alleen een vriendelijk beestje, het is ook nog eens een heel effectieve insectenverdelger. Hij eet insecten, slakken, wormen en zelfs muizen. De egel is daarmee één van de grootste vrienden van de tuinliefhebber. Alle reden dus om hem als welkome gast in je tuin te ontvangen. Ik hoop dat ik je met deze zeven tips om de egel te helpen heb kunnen inspireren. Help de egel!
De foto boven de zeven tips om de egel te helpen is gemaakt door Rudmer Zwerver.