Zeven tips om de egel te helpen

Het gaat niet goed met de egel in Nederland. Onze stekelige vriend belandt nog al te vaak onder een auto. En doordat er minder insecten zijn, vindt hij ook nog eens steeds minder voedsel waardoor hij het loodje legt. Maar een egel in de tuin, dat is toch een kostbaar bezit? En daarom in dit artikel zeven tips om de egel te helpen. En om alvast een tipje van de sluiter op te lichten: plaats een egelwoonhuis in je tuin.

Vakantiehuis midden in de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je vakantiehuisjes midden in de natuur, in Nederland en ver daarbuiten. Je geniet van de stilte en vooral: van de natuur!

Zeven tips om de egel te helpen

De beste manier voor particulieren is om een groene tuin aan te leggen. Voor overheden en grootgrondbezitters geldt eveneens dat een natuurlijke leefomgeving een eerste levensbehoefte is. Veel struiken, bomen en planten, liefst inheems uiteraard. Zoals je hieronder zult ontdekken kun je ook egelhuisjes en egelvoer aanbieden. Bedenkt hierbij dat er helaas heel veel rotzooi op de markt is. Je denkt de egel te helpen, maar is juist averechts. De egel wordt ziek in het egelhuis of door het eten van het voer. Let er dus ten allen tijde op dat je de juiste zaken aanschaft, want anders belandt de egel bij jou in de tuin van de regen in de drup, vaak met dodelijke afloop tot gevolg. Lees daarom nu mijn zeven tips om de egel te helpen:

N°1 Leg een diervriendelijke tuin aan

Steeds meer tuinen veranderen in woestijnen. Ze worden betegeld en zelfs het laatste stukje groen is van plastic. Geen wonder dat in dit soort tuinen nauwelijks dieren voorkomen. Overigens: deze tuinen veranderen in de zomer in ovens en als het plenst kan het overtollige water niet in de bodem wegzakken. Reden genoeg om te kiezen voor planten, struiken, bomen en een ouderwets gazon. Insecten weten je tuin weer te vinden. En daarmee ook vogels én de egel. Op de website van specialist Vivara vindt je een ruim assortiment aan diervriendelijke planten die ook nog eens gewoon heel fraai zijn. Met de aanschaf op Vivara.nl help je bovendien het werk van natuurorganisaties als Vogelbescherming Nederland.

N°2 Maak je tuin toegankelijk voor egels

Een schutting die je tuin compleet afsluit van die van de buren, is een hindernis die egels niet kunnen nemen. Kies je toch voor een houten of stenen schutting, laat dan in een hoekje achteraf op de grond een gaatje vallen. Daar kunnen de egels dan mooi doorheen wandelen op zoek naar voedsel. Wist je dat egels per nacht wel twee kilometer afleggen? Het mooiste is natuurlijk wanneer de tuinen van een hele huizenrij op die manier met elkaar worden verbonden…

Zeven tips om de egel te helpen
Egelhuis

N°3 Plaats een egelhuis

Wil je de egel het leven echt aangenaam maken, plaats dan een egelhuis in de tuin. Plaats hem op een rustige, beschutte plaats die de egel makkelijk terug kan vinden. Bijvoorbeeld langs een schutting. Vanaf oktober, als de temperaturen dalen, is het voor de egel van levensbelang dat hij een goede schuilplaats heeft die hem beschermt tegen weer en wind. Leg er een beetje nestmateriaal bij (stro, takjes, bladeren, nooit papier want dat trekt vocht aan) en de egel zal je dankbaar zijn. Op Vivara.nl vind je een aantal geschikte egelhuisjes.

Kies uitsluitend een geschikt egelhuis!

Let op: er worden door allerhande webshops egelhuisjes aangeboden die helemaal niet voldoen. Je denkt dat je er de egels mee helpt, maar je bereikt het tegendeel. De huisjes zijn te klein waardoor een egelvrouw met haar jongen er helemaal niet in passen, of ze hebben geen lang voorportaal waardoor katten het nest kunnen leegroven, of de ventilatie is onvoldoende waardoor egels longproblemen krijgen of te maken hebben met schimmels die hun vel en stekels aantasten. Kies dus een egelhuis dat gegarandeerd voldoet aan de eisen die de egelstichting heeft opgesteld. Het egelhuis van Vivara is er zo één, maar op de bekende webshops voldoen geen van alle egelhuisjes. Zelfs het egelhuisje van Natuurmonumenten is veel te klein. Let er bovendien op dat het huisje een lang voorportaal heeft van minimaal 13 bij 13 bij 13 centimeter, liefst zigzaggend. Dit belet katten om het huis binnen te dringen.

zeven tips om de egel te helpen
Egelvoer

N°4 Leg egelvoer neer

Ook de egel laat zich graag bijvoeren. Leg daarom speciaal egelvoer in de tuin. Hij zal er smakelijk van eten. Een drinkschaal met schoon water (geen melk!) wordt ook niet overgeslagen door onze stekelige vriend. En ook nu geldt weer dat je egelvoer het beste op Vivara.nl kunt bestellen. Waarom dat zo is? Commercieel egelvoer schijnt in de meeste gevallen te worden aangevuld met allerlei voedingsmiddelen die helemaal niet goed zijn voor egels! Ook hier geldt weer dat je er de egels eerder mee helpt ziek te worden en een langzame dood te sterven, dan dat je ze helpt.

N°5 Zweer het gebruik van gif af

Een heel belangrijk steuntje in de rug voor de egel. De egel is absoluut niet bestand tegen gif. Slakkenkorrels bijvoorbeeld doen hem de das om. Weet je waarom? Omdat egels uitstekende slakkenverdelgers zijn. Heeft een slak korrels op, dan belanden die dus ook in de egel. Ook andere soorten gif zijn funest voor de egel die immers de vergiftigde insecten eet. Echt waar, gif maakt meer kapot dan je lief is.

N°6 Zorg voor een wild stukje tuin

Egels houden van beschutting. Laat daarom een stukje van je tuin lekker wild worden. Als je daar dan ook een egelhuis plaatst, is je tuin plots een paradijs voor dit prachtige zoogdier!

N°7 Bevestig je tuinnetten op de juiste manier

Zeker in de moestuin wordt vaak gebruik gemaakt van netten. Tja, je wilt je oogst niet in de bek van duif, kraai of konijn zien verdwijnen. Maar diezelfde netten zijn levensgevaarlijk voor egels. Bevestig netten daarom superstrak, zodat ze zich er niet in kunnen wentelen. Of bevestig netten tegen de vogels een stukje van de grond. Egels kunnen er onderdoor lopen en de vogels blijven ‘buiten’.

N°8 Een toegift

Via Twitter reageerde de Egelwerkgroep Nederland. Die hebben nog een paar extra tips op hun website staan. Heb je een vijver in je tuin, zorg er dan voor dat de egel eruit kan klimmen mocht hij erin plonzen. Egels kunnen goed zwemmen, maar als ze er niet uit kunnen klimmen dan verdrinken ze alsnog. En controleer je gazon op jonge egels voordat je gaat maaien. Voor jezelf ook wel zo prettig, want je zult maar een stel kapot gemaaide egeltjes in en achter je machine vinden… Zet sowieso je automatische grasmaaier ‘s nachts uit. Echt waar, die dingen zijn echte moordmachines! En wacht tot na de winter met het spitten van je tuin en zo. Kan de egel ongestoord genieten van zijn winterslaap.

Het helpen van de egel is een dankbare aangelegenheid. De egel is niet alleen een vriendelijk beestje, het is ook nog eens een heel effectieve insectenverdelger. Hij eet insecten, slakken, wormen en zelfs muizen. De egel is daarmee één van de grootste vrienden van de tuinliefhebber. Alle reden dus om hem als welkome gast in je tuin te ontvangen. Ik hoop dat ik je met deze zeven tips om de egel te helpen heb kunnen inspireren. Help de egel!