Zeven redenen om vogels te fotograferen (of te filmen)

Toen ik halverwege de jaren tachtig als jochie begon met vogels kijken, liep vrijwel niemand rond met een telelens. Verrekijker of telescoop, dat was het wel. De digitale revolutie heeft alles anders gemaakt. Geavanceerde techniek is voor velen betaalbaar geworden. En digitale fotografie maakt de bewerking en ontwikkeling van je foto’s stukken eenvoudiger en goedkoper. En dus lopen hele volksstammen rond in de natuur met een flinke telelens. Maar waarom zou je nu eigenlijk vogels willen fotograferen (of filmen)? Dat vroeg ik me af en toen ik het Praktijkboek vogelfotografie van Daan Schoonhoven las, kwam ik zeven goede redenen tegen. Dit boek is trouwens een aanrader voor elke vogelfotograaf. Echt een boek dat in de praktijk is geboren en bovendien prachtig is uitgevoerd. Zeer aanstekelijk dus.

Zeven redenen om vogels te fotograferen (of te filmen)

#1. De buitenlucht
Veel mensen hangen hele weken rond op kantoor. We hebben nauwelijks notie van wat er zich buiten afspeelt. Voor mezelf geldt: als ik op een beurs zit, dan weet ik niet eens welk weer het is. Vogels fotograferen brengt je weer terug in de buitenlucht. En waar ontspan je beter dan in de buitenlucht? Lekker met je gezicht in het gras, met je voeten in de modder en met je kop in de wind. 

#2. Fascinerende vogels
Vogels zijn fascinerende wezens. Richt je verrekijker of telescoop maar eens op een tureluur, goudvink of blauwborst. Eén keer doen en je bent verkocht.

#3. Gedrag
Vogels fotograferen of filmen dwingt je om het gedrag van vogels goed te bestuderen. Zodat je kunt inschatten wanneer het territoriumgevecht tussen twee grutto’s begint. Of wanneer de blauwborst weer te voorschijn komt uit het riet.




#4. Het is uitdagend
Neem van mij aan, een vogel fotograferen (of filmen in mijn geval) is zo eenvoudig nog niet. Een kiekje van veraf is niet al te moeilijk, maar probeer maar eens een bijzondere foto te maken. Dat vraagt veel van je, want vogels fotograferen is een inspannende en complexe bezigheid. En daarom juist zo leuk. Als het zo eenvoudig was, dan was er toch niets aan?

#5. Je kunt je creativiteit erin kwijt
Hoe leg je de vogel vast? Welk verhaal wil je overbrengen? Wie bewust vogels fotografeert is continu bezig met aspecten als compositie, belichting en hoe je dichter bij vogels kunt komen. Dat laatste is ook een uitdaging hoor. En elke uitdagende activiteit vergt creativiteit. Heel persoonlijke creativiteit. Je kunt het immers doen zoals je zelf wilt.

#6. Je kunt het overal doen
Vogels zijn overal. Zelfs midden in de stad of op een druk industrieterrein. Soms zijn die contrasten juist heel fascinerend. Je foto’s vertellen een verhaal. Dat je overal vogels kunt fotograferen is natuurlijk fantastisch. In je eigen tuin, in het park, in een natuurgebied, in Nederland en in het buitenland, overal kun je vogels fotograferen.

#7. Grote voldoening
Heb je die ene foto gemaakt die je altijd had willen maken dan kun je er eindeloos van genieten. Publiceer hem op je website, maak er een poster van voor in je kamer, of vrolijk er je computerscherm mee op. Geen grotere voldoening dan een geslaagde foto. En elke keer dat je de foto ziet, denk je weer terug aan die keer dat je verscholen onder je tentje lag. Misschien wel met een prikkende doorn in je knie of een stekende mug in je nek. Of, zoals mij overkwam, met een stinkende hondendrol onder mijn schoenzool, terwijl ik de kleine bonte specht aan het filmen was.

In de joodse traditie is zeven het getal van de volheid. En daarom: zeven redenen om vogels te fotograferen (of te filmen). Voordat ik begon met filmen, keek ik eerlijk gezegd altijd wat verstoord op als vogelaars om me heen met van die toeters zaten te fotograferen. Urenlang hielden ze de beste plekjes in een vogelkijkhut bezet. En vaak ontbrak de interactie met andere vogelaars. Maar vanaf het moment dat ik zelf met een camera door de natuur loop, snap ik het veel beter. Sterker nog, vogels fotograferen geeft een extra dimensie aan vogels kijken. Plotseling is elke vogel een dankbaar object. Want zelfs de meest gewone vogels, een merel, kokmeeuw of wilde eend bijvoorbeeld, kan op een bijzondere manier worden gefotografeerd. Nog een extra reden dus om vogels te fotograferen.