Zeven duurzame manieren om wateroverlast in je tuin te voorkomen

Hoe kun je wateroverlast in je tuin voorkomen? Een goede vraag in een tijd waarin hoosbuien plotseling op kunnen komen. Of waarin een periode van langdurige regenval een periode van langdurige droogte opvolgt. In dit artikel presenteer ik zeven duurzame manieren om wateroverlast in je tuin te voorkomen.

Actuele Top 10 Best Verkochte Verrekijkers

Wat is de Top 10 Best Verkochte Verrekijkers van dit moment? En welk merk staat het meest in de Top 10? Wat blijkt? Een goede verrekijker hoeft niet duur te zijn!

Zeven duurzame manieren om wateroverlast in je tuin te voorkomen

Niets zo vervelend als wateroverlast. Sommige mensen weten er alles van. Wanneer het waterpeil in straat of tuin zover stijgt dat het zelfs naar binnen dringt. Daar staat je mooie parketvloer plotseling blank of stroomt je kelder vol! Op welke duurzame manieren kun je wateroverlast in je tuin voorkomen? En daarmee ook in je huis of garage? Dit zijn zeven duurzame manieren om wateroverlast in te tuin te voorkomen:

  1. Maak je terras of oprit waterdoorlatend door er een rijtje tegels uit te verwijderen en de gaten te vullen met tuinaarde en wat compost. Zet er wat (mooie) planten in en je zult zien dat het water veel sneller weg zakt in de bodem. Het spreekt vanzelf dat hoe meer tegels je verwijdert, hoe sneller en hoe meer water er wegzakt. Hierdoor zal tijdens hoosbuien het riool ook minder snel overbelast raken en stijgt het waterpeil minder snel.
  2. Zou je geen planten op de oprit of in het terras willen zetten, maar wil je wel dat het water kan wegzakken, vul dan de open ruimten met grind of split. Soms zie ik zelfs een hele oprit die bestaat uit grof grint. Dit is altijd beter dan oprit of terras dat geheel is gesloten door tegels. Maar eerlijk is eerlijk: op zo’n oprit hebben insecten en vogels toch helemaal niets zoeken? Zoek de oplossing liever in iets groens.
  3. De klinkers of tegels die je toch nog laat liggen op je terras of oprit, leg je het liefst met een brede voeg. Door een brede voeg kan er immers ook water de bodem in zakken, hoewel een stuk minder dan door een open rij tussen de tegels.
  4. Lopen er paden door je tuin die je niet heel intensief gebruikt, verhard die dan met organisch materiaal. Schelpen, perzikpitten of houtsnippers bijvoorbeeld. Hier kunnen tal van bodemdieren in leven en het water zakt geheid de bodem in. Je kunt natuurlijk ook losse tegels aanleggen, stepstones.
  5. Op een oprit parkeer je al snel je auto of een stel fietsen. Je kunt de oprit waterdoorlatend maken door er grasbetonstenen in te leggen. Of door tussen de tegels en klinkers een groene middenstrook aan te leggen. Een strook van ongeveer 50 centimeter breed (breder mag altijd) hou je vrij van stenen. Je zaait deze strook in met gras of liever nog: met lage tuinplanten die ook in bloei komen te staan. Zo help je de insecten ook nog eens. Heel geschikte planten hiervoor zijn kruipend zenegroen en kruiptijm. Koop wel biologische planten die niet met gif zijn bewerkt. De meeste tuinplanten die je bij een ‘gewoon’ tuincentrum koopt, zijn helaas bewerkt met gif. Insecten die die planten bezoeken hebben grote kans eraan dood te gaan.
  6. Wateroverlast in de tuin en in de straat ga je ook tegen door je regenpijp van het riool af te koppelen. Sluit de regenpijp aan op een een regenton, een regenzuil, een regenwatertank of een ondergrondse waterberging. Je kunt er overigens ook voor kiezen om een soort van wadi te creëren in je tuin: je laat het regenwater dat uit de regenpijp komt gewoon je tuin in stromen waar je in de grond zakt. In de wadi kun je planten zetten die tegen een periodieke overstroming bestand zijn. Dat zijn planten als: beemdkroon, grote kattenstaart, en wilde bertram. Deze planten zijn ook nog eens bijzonder in trek bij insecten. Met een hydroblob berg je water ondergronds.
  7. Leg een groen dak aan. Dit vergt een behoorlijke investering, maar zou je een nieuwe schuur of veranda aanleggen, overweeg dan zeker om een groen dak erop te leggen. Dat staat veel mooier dan een strak dak dat met grind of bitumen is bedekt. Het groen neemt veel meer water op waardoor er een stuk minder water de tuin of straat in stroomt. Lees ook mijn artikel over Zes voordelen van een groen dak.

Ik heb deze zeven manieren om wateroverlast in je tuin te voorkomen duurzaam genoemd. Waarom? Omdat deze oplossingen stuk voor stuk beter zijn voor de biodiversiteit, het klimaat en je welzijn. De combinatie van het weghalen van stenen en het beplanten met inheemse planten zorgt ervoor dat het water sneller wegzakt, je tuin meer insecten en vogels aantrekt en de tuin koeler blijft.

Over koel blijven gesproken: kies liefst voor lichte tegels in plaats van donkere. Donkere tegels nemen namelijk warmte op. Ze kunnen je tuin enorm verhitten waardoor het er niet erg aangenaam meer is. En het planten van bomen die schaduw leveren op zomerse dagen werkt natuurlijk ook heel verkoelend. Het is er bovendien aangenaam onder zitten wanneer de zon op de aarde brandt.

Meer lezen over groen tuinieren?

recensie van tegeltuin naar jungle katja staring

Je zult een tuin hebben gekocht die voor het grootste deel bedekt is met tegels. En wat niet betegeld is, is bedekt met een kunstgrasmat! Hoe tover je zo’n doods stukje aarde om in een levende, groene postzegel waar het wemelt van het leven? Katja Staring, journalist, blogger en fotograaf laat in haar boek Van Tegeltuin naar jungle zien hoe je heel eenvoudig je tegeltuin kun vergroenen. Heel moeilijk is het niet. Duur hoeft het ook niet te zijn.

Alles voor een diervriendelijke tuin

Het hele jaar rond de dieren in je tuin welkom heten. Met de juiste nestkast, een voederplank, waterschaal of schuilmogelijkheden. Op Vivara.nl vind je een uitgebreid aanbod aan betrouwbare natuurproducten voor in de tuin.