Zes voordelen van een groen dak

Heb je een plat dak, of een hellend dak, overweeg dan eens om een groen dak aan te leggen. Je legt dan als het ware een tuin op hoogte aan. Dat is niet alleen mooi, maar ook buitengewoon praktisch. Daarmee heb ik meteen twee voordelen genoemd. Maar in dit artikel deel ik zes voordelen van een groen dak met je. Lees dus zeker even verder!

Vakantiehuis midden in de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je vakantiehuisjes midden in de natuur, in Nederland en ver daarbuiten. Je geniet van de stilte en vooral: van de natuur!

Zes voordelen van een groen dak

Je komt ze steeds meer tegen: groene daken. Waarom leggen mensen nu een groen dak aan? Daar zijn goede redenen voor. Dit zijn zes voordelen van een groen dak:

 1. Het is simpelweg mooi. Kijk je vanaf je balkon of vanaf de eerste verdieping neer op je schuur of veranda, dan is een groen dak toch vele malen mooier dan kale bitumen of een grindlaag? Je creëert feitelijk een tuin op hoogte die aangenaam is om te zien.
 2. Een groen dak houdt regenwater vast. In tijden van hoosbuien kun je wateroverlast tegengaan door regenwater vast te houden in een groen dak. Het riool raakt minder snel overbelast, want het overtollige regenwater stroomt niet op één moment het riool in.
 3. Het vergroot de biodiversiteit. Op een groen dak plant je meestal ook planten aan die een deel van het jaar in bloei staan. En dat trekt insecten aan. Vlinders bijvoorbeeld, zweefvliegen, bijen en hommels. En die insecten trekken op hun beurt weer vogels aan. Je levert met een groen dak dus een belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit in jouw omgeving. Meestal wordt er sedum aangeplant op een groen dak. Bloeiende sedumplanten trekken veel insecten aan.
 4. Je vergroot het rendement van je zonnepanelen. Heb je ook zonnepanelen, dan is een groen dak helemaal interessant. Door een groen dak wordt het op zonnige dagen minder warm op je dak. En zonnepanelen zijn minder efficiënt op het moment dat het heel heet is. Een koel groen dak vergroot dus het rendement van je zonnepanelen.
 5. Het beschermt je dakbedekking. De zon werkt natuurlijk in op de laag bitumen of het andere materiaal dat op je dak ligt. Na een aantal jaar slijt de toplaag zodanig dat er lekkages kunnen ontstaan. Een groen dak beschermt de toplaag op je dak tegen de zonnestralen en andere schadelijke invloeden het weer.
 6. Een groen dak isoleert beter. Dit is misschien ook een heel belangrijk voordeel. Op zomerse dagen kan het in de slaapkamers behoorlijk heet worden. Je ligt te zweten in bed! Een groen dak isoleert, en houdt dus ook de warmte buiten. Onder een groen dak slaap je dus een stuk koeler en dat is in de zomer heel aangenaam. Dat een groen dak afkoelt, komt ook doordat het zwarte bitumen hitte opneemt en die hitte straalt ook af naar binnen. Maar een groen dak neemt een stuk minder warmte op.
Zes voordelen van een groen dak

Wat heb je nodig om een groen dak aan te leggen?

Groene daken worden meestal beplant met een mix van sedumplanten. Wil je een groen dak aanleggen dan heb je het volgende nodig:

 • Een sedummix. Verkrijgbaar als complete mat of in cassettes. Sedum heeft als groot voordeel dat het makkelijk water opslaat in de bladeren. Hierdoor houdt het water vast en heeft het een behoorlijk verkoelend vermogen.
 • Hou er rekening mee dat je dakconstructie voldoende draagvermogen heeft en dat sedummatten vaak maar tot een bepaalde hoek aangelegd kunnen worden.
 • De sedummix breng je op een beschermdoek aan.
 • Je brengt een drainagelaag aan.
 • En je legt een substraatplaat onder de constructie.
 • Er zijn zelfs complete pakketten verkrijgbaar die alle benodigdheden in één pakket aanleveren.

Ben je evenals ik zelf niet handig genoeg om een groen dak aan te leggen, win dan advies in bij een (lokale) aannemer.

Meer manieren om wateroverlast te voorkomen?

Ontdek ook nog meer manieren om wateroverlast in en om je huis te voorkomen. Zo schreef ik ook het artikel Zeven duurzame manieren om wateroverlast in je tuin te voorkomen.