Zes tips voor het kijken van dagvlinders tijdens je zomervakantie

De laatste jaren staan mijn zomervakanties in het teken van vlinders kijken, dagvlinders om precies te zijn. Ik kies een mooi natuurgebied uit in Centraal-Europa en ga er op zoek naar de vlinders die er leven. Zelfs na al die jaren zie ik elke zomer nog nieuwe soorten. Natuurlijk laat ik de vogels dan niet helemaal schieten, maar eerlijk is eerlijk: hartje zomer en zangvogels kijken, dat is toch een iets moeizamer zaak. De vogels zijn in de rui en houden zich over het algemeen schuil. In dit artikel deel ik zes tips voor het kijken van dagvlinders tijdens je zomervakantie. In het filmpje ga ik er uitgebreider op in. Ook vind je hier een overzicht van interessante websites over dagvlinders in het buitenland.

Verrekijkers voor elke natuurliefhebber

Op CameraNu.nl vind je een groot assortiment verrekijkers. Voor de beginnende en de gevorderde vogelaar, voor kinderen, wandelaars, fietsers, vakantiegangers, etc.

Zes tips voor het kijken van dagvlinders tijdens je zomervakantie

In het filmpje hieronder geef ik je zes tips voor het kijken van dagvlinders. Wil je bijzondere soorten zien, dan zijn mijn belangrijkste tips:

  1. Boek een vakantie naar de beste vlindergebieden in Europa.
  2. Het je een vakantie geboekt, zoek dan uit wat de beste plekjes zijn in de directe omgeving om vlinders te kijken.
  3. Kies het juiste moment om vlinders te kijken. Wil je slapende vlinders fotograferen, ga er dan ‘s ochtends vroeg op uit. Wil je lekker achter actieve vlinders aan hollen, zorg dan dat je in de loop van de ochtend in het veld bent.
  4. Maak foto’s of filmpjes van je waarnemingen. Vaak kom je niet dicht genoeg bij de vlinders om de details te zien. Met je camera lukt dat vaak wel en dan kun je achteraf aan de hand van foto of opname proberen de juiste soortnaam vast te stellen.
  5. Neem een aantal goede vlindergidsen mee.
  6. Raadpleeg websites in geval je er met de veldgidsen niet uit komt. Een overzicht van handige websites voor het herkennen van dagvlinders vind je hieronder.

Handige websites voor het herkennen van dagvlinders

Ga ik in Frankrijk vlinders kijken, dan raadpleeg ik de website Butterflies of France heel vaak. Ook heel handig wanneer je in de Oostenrijkse, Zwitserse of Italiaanse Alpen vlinders gaat kijken. Engelstalig, heel compleet en met veel duidelijke foto’s.

Voor vlinders in Italië, raadpleeg je de websites Butterflies in Italy. Een ander goed foto-overzicht vind je op deze website.

Er zijn heel veel gepassioneerde vlinderaars. Silvia Reich is er eentje van. Haar foto’s zijn werkelijk prachtig. Een bezoek aan haar website is een absolute aanrader.

Onderschat ondertussen ook de website van onze ‘eigen’ Vlinderstichting niet. Deze organisatie richt zich vooral op vlinders in Nederland, maar je kunt er terecht voor heel gedetailleerde informatie.

Een bezoek aan een alpenweide of een bloemrijke regio in Centraal of Zuid-Europa is in de zomer een aanrader. Je zult verstelt staan van de bijzondere soorten die je er ziet. Ik heb me toch nu toe gericht op gangbare gebieden als de Alpen, maar reken maar dat je ook in andere Europese berggebieden ontzettend goed kunt vlinders kijken. Veel plezier toegewenst!

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)