Zes reetjes galopperen over een Biesbosch-akker

Het is geen ongewoon beeld in de Biesbosch. Zes reetjes die dwars over een akker galopperen. Ze waren duidelijk op de vlucht voor een wandelaar op de dijk. Of hij er met een hond liep, dat weet ik niet. Honden en reetjes gaan niet samen. Jaarlijks worden talloze reetjes dood gebeten door dolle honden.

Ja, een hond is en blijft een wolf. Alleen is de wolf een oorspronkelijk wezen en een hond een menselijk baksel. Ik las deze week een verontwaardigd stukje in de krant. Wolven hebben dit jaar wel 166 schapen doorgebeten! Wat erg. Jazeker, héél erg. Het was denk ik niet bepaald een wolvenliefhebber die aan het woord was. Dat er door toedoen van honden (en dus door hun onverantwoorde bazen) een veelvoud aan schapen en andere dieren wordt toegetakeld en gedood, dat lees je dan weer niet. Selectieve perceptie noem je dat.

Laten we het een beetje romantisch houden op deze blog. Gewoon zes leuke en schattige reetjes in galop over een akker. Eerst kijken ze in de richting van onze auto. Dan komen ze langs en vliegen achter de auto langs over de weg naar de volgende akker. Dat ze daar lopen is geen wonder. Ik heb er wel vaker reetjes gezien. Nu zal het ongetwijfeld ook te maken hebben met de natte omstandigheden. Ook reetjes hebben een voorkeur voor droge voeten.

Van Jona Huijer, jazeker, de zoon van … ontving ik begin deze week een prachtige foto van reetjes in Ooltgensplaat. Niet in een akker, maar in de boomgaard waar ik een paar weken geleden een vlogje maakte. Het blijft leuk om ze daar van dichtbij te bewonderen. Er zat kennelijk ook een torenvalk op de uitkijk. Mooie foto’s Jona, ga zo door!

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)