Zelf een vogelreis samenstellen naar de Extremadura

Tijdens de SOVON-dag sprak ik Dirk Hilbers, auteur van de gloednieuwe Cross Bill Guide Extremadura. Hij vertelde zo enthousiast en bevlogen over deze geweldige vogelregio in de Spaanse binnenlanden, dat ik dacht: hoe zou ik nu zelf een vogelreis naar Extremadura kunnen samenstellen? Een georganiseerde reis kan immers best in de papieren lopen en dus boek je die zomaar nog niet met je gezin. Hieronder laat ik je zien hoe je zelf op vogelreis kunt naar Extremadura.

Zelf een vogelreis samenstellen naar Extremadura

#1. De voorpret

Een vogelreis naar een fantastische bestemming als Extremadura begint natuurlijk met de nodige voorpret. Eerst maar eens kijken wat het voor regio is. En welke vogels je er zoals ziet. Kortom, jezelf maar eens lekker oriënteren. Dat begint natuurlijk met de aanschaf van een goede reisgids. Nou, voor natuurliefhebbers is de gids van Dirk Hilbers die ik hierboven al noemde natuurlijk een geweldige binnenkomer. Je moet wel weten dat deze gids Engelstalig is. Helaas is de Nederlandstalige gids Vogels kijken in Extremadura uitverkocht. Wie weet kun je hem bij een antiquair aanschaffen. Let wel op de prijs, want sommige handelaren vragen in zo’n geval woekerprijzen. Je kunt natuurlijk ook op zoek gaan naar blogs van andere vogelaars. Die van Elly Kruyff bijvoorbeeld, compleet met foto’s. Of deze, van Steven Geurts, met iets meer achtergrondinformatie.

#2. Huisje boeken

Wie zelf een vogelreis samenstelt, zal ook zelf een huisje moeten boeken. De mooie site Natuurhuisje.nl biedt een groot aantal vakantiehuisjes midden in de natuur. Ik zou dat aanbod zeker bekijken. Natuurlijk kun je ook bladeren door het enorme aanbod op Booking.com. De stad Trujillo wordt door de kenners genoemd als een uitstekend vertrekpunt.

Ga je liever kamperen of overnacht je in een camper, bekijk dan het aanbod van campings in Extremadura op Pitchup. Het zijn er niet zo veel, maar je hoeft er dan ook maar eentje te vinden… Op deze website kun je ook vakantiehuisjes boeken. De verhuurders helpen je bovendien met het boeken van een vogelhut om te fotograferen.

Een hotel boeken kan natuurlijk ook.

#3. De reis boeken

Nadeel van Extremadura is dat het best een eindje rijden is met de auto. Vanuit Utrecht moet je rekenen op 2.000 kilometer. Ik ken mensen die deze monstertocht zelf rijden, maar of dat in alle gevallen zo comfortabel is… Je zou natuurlijk kunnen besluiten met de camper erop uit te gaan. Lekker op het gemakje, met de nodige tussenstops in natuurgebieden in Frankrijk en Spanje. Zo kom je uitgerust aan in de Extremadura en zie je bovendien nog véél meer!

Vliegen, hoewel niet heel best voor het klimaat, is een andere optie. Een vlucht naar Badajoz, een stad op de grens met Portugal, is zo gek duur nog niet. Je moet dan nog wel een auto huren, want de Extremadura is dan nog zo’n 150 kilometer rijden. Bekijk de mogelijkheden voor een retourvlucht op Expedia.nl.

Vliegen op Madrid kan natuurlijk ook. Dan is het nog zo’n drie uur autorijden in een huurauto. Wil je het iets duurzamer aanpakken, onderzoek dan de mogelijkheden om per trein naar Madrid te reizen. Ik raad je wel aan om een auto te huren, want die heb je wel nodig om op de meest afgelegen plaatsen te komen.

#4. Een natuurgids boeken

Wil je het een keer niet zelf uitzoeken, maar je heerlijk comfortabel door Extremadura laten gidsen door een natuurgids die het gebied op zijn of haar duimpje kent? Neem dan contact op met Ecoturex. Aan deze organisatie is een aantal gidsen verbonden die je willen rondleiden door het gebied. Prijzen en voorwaarden zijn mij niet bekend.

Andere websites waar je een persoonlijke vogelgids kunt boeken zijn:
Wildrootsextremadura
Extremadurabirds
Birdingextremadura
Birding Holidays

#5. Handig totaaloverzicht

Het Toeristisch Bureau in Extremadura biedt een heel handig totaaloverzicht in in één pdf. Je vindt in dit document onder andere informatie over de beste vogelgebieden, verblijfslocaties en gidsen die jouw willen helpen met het zoeken naar de meest bijzondere soorten. Ik schreef trouwens al eerder een artikel over de beste gebieden om vogels te kijken in Extremadura.

Ik hoop dat ik je met deze tips heb geholpen om een geslaagde vogelvakantie naar Extremadura samen te stellen. Ik wens je veel mooie en bijzondere vogelsoorten toe in het binnenland van Spanje.