doet het zelf bijenhotel voor in de tuin 2

Zelf een bijenhotel maken

Geef vogels een thuis met nestkasten van Vivara

Over honingbijen houden zijn de laatste jaren heel veel boeken gepubliceerd, en vaak heel mooie ook. Maar ja, wij hebben niet zo’n heel grote tuin en dan is honingbijen houden best gecompliceerd (vind ik). Dat zou ik trouwens ook vinden als we een grotere tuin zouden hebben. Hoe kun je dan toch een bijentuin creëren? Want alles voor de beestjes, vind je niet? Een van mijn tips voor het aanleggen van een insectenparadijs is het plaatsen van een insectenhotel. Je kunt zo’n hotel kopen, maar je kunt er ook heel eenvoudig eentje zelf maken. Vandaag voeg ik de daad bij het woord. Over zelf een bijenhotel maken lees je hieronder meer.




Zelf een bijenhotel maken in vier bedrijven

Allereerst: je haalt met een bijenhotel géén honingbijen naar je tuin. Nee, het zijn solitair levende bijen die gebruik maken van een bijenhotel. En met name de metselbijen die huizen in een gangetje in het hout. Het zijn niet al te veeleisende gasten. Een gaatje boren in een stuk hout en je bent klaar.

En dan als tweede: in het boek Natuurlijke nestkasten lees je hoe je met natuurlijke materialen de mooiste nestkasten kunt maken. Nestkasten voor vogels, voor vleermuizen en ook voor bijen. Het zijn wonderlijke creaties, voor mij iets te wonderlijk. Ik heb vanavond dan ook een sterk vereenvoudigd bijenhotel gemaakt.

En als derde: de benodigdheden. Voor de wonderlijke creaties uit het boek dat ik hierboven noem, heb je natuurlijke materialen nodig. Voor mijn sterk vereenvoudigde model ook, namelijk een stevige houtstammetje. Daarnaast een boormachine, een paar houtboortjes van verschillende diameters en een portie goede wil. Ik heb een stammetje met een diameter van ongeveer 25 centimeter en met een lengte van één meter uitgezocht.

En ten vierde: de actie. Leg het stammetje op de grond en boor lukraak gaten in het hout, zo diep mogelijk, maar zorg ervoor dat je boor aan de andere kant niet door het hout komt. Het gangetje moet afgesloten zijn. Van onder tot boven lekker boren. Netjes hoeft het niet, daar letten bijen niet op. Het mag natuurlijk wel, want sommige mensen zijn wel heel nauwkeurig. Doe gewoon wat je zelf wilt. Wissel de diameter lekker (on)willekeurig af. Ik heb me beperkt tot het boren van gaatjes aan één kant. Ik zou ook aan de achterkant gaatjes hebben kunnen boren.

Heb je over de hele lengte gaatjes geboord, dan ben je in principe klaar. Wil je er echt een kunstwerkje van maken, schaf dan bovengenoemd boek aan. Ik heb me om zoveel creativiteit niet bekommerd en groef een gat in de grond, heb het bijenhotel erin laten zakken en zo stevig mogelijk vastgebonden aan de schutting. Ik zocht een plekje uit waar in de morgen al snel de zon verschijnt. Je ziet mijn bijenhotel op de foto’s hierboven en onder.Misschien dat ik later deze week nog een plankje op het stammetje timmer met wat mos ertussen. Maar dat is voor mij wel de maximaal haalbare creativiteit die mijn brein kan ontwikkelen. Elke gek zo zijn gebrek, nietwaar?

En nu het vijfde bedrijf: elke dag het stammetje inspecteren of de solitair levende metselbijen het al hebben gevonden. Moeten er natuurlijk wel metselbijen in je tuin voorkomen. Of dat het geval is in mijn tuin? Ik zou het niet weten. Werkelijk, geen flauw idee of onze tuin wel eens wordt bezocht door een metselbij. Misschien heb ik het hele geval wel voor niets gemaakt. Dan hoop ik dat er nog andere insecten zijn die een gaatje in het hout kunnen waarderen. Alles voor de insecten hé mensen. Waar insecten zijn, daar zijn amfibieën, vogels, spinnen en andere insecten. Leve de biodiversiteit en leve de insecten. Ik zeg: iedereen een bijenhotel in de tuin. Doe eens gek en leef je evenals mij ook eens uit op een houtstammetje. In een mum van tijd kun je zo zelf een bijenhotel maken. Ik verzeker je: je zult het vast leuk vinden.


Recensie Natuurlijke nestkasten amen en maria fisherLeestip

In hun boek Natuurlijke nestkasten bieden Amen & Maria Fisher je 25 ontwerpen voor nestkastjes die je maakt met gevonden hout en natuurlijke materialen. Je leert alles over ontwerp, plaatsen en andere zaken waar je rekening mee kunt houden. Zeker voor de vrolijke knutselaars een aanrader.

 


doe het zelf bijenhotel voor in de tuin 1

Tien planten om je tuin in een insectenparadijs te veranderen:

Samengesteld uit authentieke bloemenrassen.

Een tuin vol prachtige vlinderbloemen gegarandeerd.

Bloeitijd: het eerste jaar vanaf juni-juli en het daarop volgende jaar vanaf het voorjaar.

Biologische teelt van de zaden gegarandeerd.

Speciaal samengesteld om bijen te helpen.

Tip: Hang er een insectenhotel bij in de buurt!

De paarse bloemen kunnen tot ver in de herfst blijven komen en zullen dan zeker gevonden worden door de vlinders zoals de dagpauwoog en de atalanta. Maar ook andere insecten zullen deze plant snel vinden als hij in bloei staat.

Wil je in de nazomer ook nog bloemen in uw tuin voor de vlinders dan mag de hemelsleutel niet ontbreken. Mooie roze schermen die in augustus/september voor de vlinders een goede voedselbron zijn.

Duifkruid staat graag in de zon. Hij kent een lange bloeiperiode en trekt veel dagvlinders en ook hommels aan.

Dit is een gemakkelijke tuinplant met heldergele bloemen. Hij groeit goed en vormt een bossig gewas, dat zelfs planten uit de directe omgeving steun kan bieden.

Met deze kleurrijke bloemen in de tuin komen de vlinders bij jou thuis. Bijen komen ook graag naar de blauwe korenbloem, wat zorgt voor een goede bestuiving van uw tuin.

De lila-witte bloemen van het Bergsteentijm zijn zeer aantrekkelijk voor bijen en zweefvliegen. De plant staat graag op een open, zonnige plaats.

Het ophangen van een insectenhotel.

Een insectenvanger om ze levend buiten te zetten.

Het ophangen van een vlinderhotel.