mannetje roodmus slikken van flakkee

Zeldzame roodmus

CameraNU.nl

Al een paar weken lang wordt hij gezien in de Slikken van Flakkee, dat prachtige natuurgebied op Goeree-Overflakkee: de roodmus. Een mannetje in vol ornaat. Het vrouwtje was er ook, vertelden andere vogelaars ons, maar het vrouwtje zagen wij helaas niet. De roodmus vinden, viel overigens nog niet mee. Wie de weg kent in de Slikken van Flakkee, die weet dat er heel wat kilometers wandelpad door heen lopen. Plus een verharde weg voor autoverkeer. En langs een van die paden annex wegen zit hij.
Gelukkig zijn de meeste vogelaars uiterst sympathieke lui. Zo ook ene Kees uit de Hoekse Waard. Tijdens een kort praatje legde hij ons uit waar de roodmus zou moeten zitten. Hij ging ons voor in de auto en ja hoor. We stapten uit, verzetten een paar stappen en daar hoorde ik zijn karakteristieke zang. In een struik lang het verharde weggetje zat hij, in een van de struiken. Niet ver weg, maar onrustig was hij wel. En dus viel het niet mee om hem te filmen. Een fragment van tien seconden, maar kreeg ik niet op mijn sd-kaart.

Waar je de roodmus kunt vinden

Wil je weten waar je de roodmus kunt vinden? Ga via de Halsdijk bij Melissant met de auto (of bromfiets, fiets, step, te voet of te paard) de Slikken van Flakkee in. Tot de parkeerplaats rij je over een asfaltweg. Na de parkeerplaats bestaat de verharding uit (gemalen) grind. Parkeer je auto voorbij de eerste bocht. In elk geval dichtbij het Gorsingenpad, een fietspad dat parallel aan het weggetje loopt. In de struiken en bomen rond het Gorsingenpad zit de roodmus. Ik filmde hem in de struiken links van het begin van het Gorsingenpad. Een paar uur later cirkelde hij in de struiken aan de overkant van de weg. Het beste kunt je uitstappen en luisteren of je zijn kenmerkende zang hoort. Het vervelende van een grindweg is evenwel dat elke auto enorme stofwolken veroorzaakt. Hou daar rekening mee met je camera en verrekijker. Stof is niet best voor je apparatuur. Wikkel je apparatuur bijvoorbeeld in een doek zodra een auto aankomt.

In de omgeving van de roodmus kun je trouwens ook een paar zomertortels zien. Of beter gezegd: je hoort ze en soms zie je ze.

De beste vogelgidsen van dit moment:

Zeer complete gids waarin ruim 900 vogelsoorten in Europa en Noord-Afrika worden beschreven.

Voorzien van heel praktische plastic hoes.

Gedetailleerde tekeningen en beschrijvingen.

De meest complete en beste vogelgids van dit moment. Niet alleen in mijn ogen, maar ook volgens de redactie van Roots Magazine.

Beschrijft alle 860 soorten die in Europa voorkomen.

Praktische flexibele kaft.

Gedetailleerde foto's en toegankelijke beschrijvingen.

Ook een topgids waarmee het heerlijk vogels kijken is!

De meest populaire vogelgids van Nederland en België.

Voor beginnende en minder gevorderde vogelaars zeer geschikt.

Korte en toegankelijke teksten en prettig geprijsd.

Ook geschikt voor kinderen vanaf 14 jaar.


Op een slimme manier eenvoudig vogels

herkennen.

Je zoekt op Kleur, Gedrag, Vorm en Leefgebied.


Voor beginnende en minder gevorderde vogelaars. 


Geschreven door Nico de Haan. 
Deze innovatieve vogelgids is een onmisbare aanvulling bij je vogelgids. 


Beschrijft en beeldt af de vliegbeelden van 237 zangvogels en bijna-zangvogels. 


De illustraties en foto's zijn loepzuiver en verbluffend mooi.Voor beginnende én gevorderde vogelaars een zeer welkome aanvulling op gewone vogelgidsen.


Vergelijkt meer dan 200 vogelsoorten die sterk op elkaar lijken en wijst je hierbij op de kleinste details. 


Met QR-codes om vogelgeluiden te beluisteren.


Een gids bestemd voor beginnende en gevorderde vogelaars.

Beschrijft alle 510 vogelsoorten die ooit in Nederland zijn gezien plus wat exoten en hybriden.

Toegankelijk geschreven. De foto's zijn van grote kwaliteit en wijzen je op kenmerkende details.Een praktische vogelgids om vogelgeluiden te leren herkennen. Nico de Haan is een meesterlijke uitlegger en de illustraties van Elwin van der Kolk zijn top. Door de bijzondere indeling bijzonder handig voor beginnende vogelaars.

Een compacte gids en praktische gids voor het herkennen van roofvogels.

Alle soorten uilen en roofvogels in Europa.


Met QR-codes voor vogelgeluiden.

Handige uitvouwkaart.

In één oogopslag 200 vogelsoorten in beeld.

Een leuk cadeau voor wie begint met vogels kijken.