mannetje roodmus slikken van flakkee

Zeldzame roodmus

CameraNU.nl

Al een paar weken lang wordt hij gezien in de Slikken van Flakkee, dat prachtige natuurgebied op Goeree-Overflakkee: de roodmus. Een mannetje in vol ornaat. Het vrouwtje was er ook, vertelden andere vogelaars ons, maar het vrouwtje zagen wij helaas niet. De roodmus vinden, viel overigens nog niet mee. Wie de weg kent in de Slikken van Flakkee, die weet dat er heel wat kilometers wandelpad door heen lopen. Plus een verharde weg voor autoverkeer. En langs een van die paden annex wegen zit hij.
Gelukkig zijn de meeste vogelaars uiterst sympathieke lui. Zo ook ene Kees uit de Hoekse Waard. Tijdens een kort praatje legde hij ons uit waar de roodmus zou moeten zitten. Hij ging ons voor in de auto en ja hoor. We stapten uit, verzetten een paar stappen en daar hoorde ik zijn karakteristieke zang. In een struik lang het verharde weggetje zat hij, in een van de struiken. Niet ver weg, maar onrustig was hij wel. En dus viel het niet mee om hem te filmen. Een fragment van tien seconden, maar kreeg ik niet op mijn sd-kaart.

Waar je de roodmus kunt vinden

Wil je weten waar je de roodmus kunt vinden? Ga via de Halsdijk bij Melissant met de auto (of bromfiets, fiets, step, te voet of te paard) de Slikken van Flakkee in. Tot de parkeerplaats rij je over een asfaltweg. Na de parkeerplaats bestaat de verharding uit (gemalen) grind. Parkeer je auto voorbij de eerste bocht. In elk geval dichtbij het Gorsingenpad, een fietspad dat parallel aan het weggetje loopt. In de struiken en bomen rond het Gorsingenpad zit de roodmus. Ik filmde hem in de struiken links van het begin van het Gorsingenpad. Een paar uur later cirkelde hij in de struiken aan de overkant van de weg. Het beste kunt je uitstappen en luisteren of je zijn kenmerkende zang hoort. Het vervelende van een grindweg is evenwel dat elke auto enorme stofwolken veroorzaakt. Hou daar rekening mee met je camera en verrekijker. Stof is niet best voor je apparatuur. Wikkel je apparatuur bijvoorbeeld in een doek zodra een auto aankomt.

In de omgeving van de roodmus kun je trouwens ook een paar zomertortels zien. Of beter gezegd: je hoort ze en soms zie je ze.

De beste vogelgidsen van dit moment: