kuifaalscholver op de brouwerdam a

Zeldzame kuifaalscholver op de Brouwerdam

Op de Brouwersdam wordt de laatste tijd regelmatig een kuifaalscholver gemeld. Nu ging ik niet speciaal voor deze zeldzame vogel naar de Brouwersdam, maar toen ik bij de Spuisluis stond en de verrichtingen van de aalscholvers stond te bekijken, viel mijn oog op een bruin en slank exemplaar dat op de kant stond uit te rusten. Ik zag meteen: die wijkt af!

De kuifaalscholver is iets slanker dan een gewone. Maar het belangrijkste verschil (in de winter) is toch wel het oog. Bij de gewone aalscholver wordt het oog omringd door naakte huid. Huid die ook nog eens geel of oranje is. In mijn filmpje hieronder zie je dat duidelijk. Bij de kuifaalscholver wordt het oog helemaal omringd door veren. Bij hem helemaal geen naakte huid!


Handige zakgids voor het herkennen van kustvogels


De kuifaalscholver broedt niet in Nederland. Je moet hem zoeken op de rotskusten van andere West-Europese landen. In de zomer zijn de volwassen vogels zwart en hebben ze inderdaad een kuif. De kuifaalscholver op de Brouwersdam is een juveniel, oftewel een onvolwassen vogel. Die zijn bruin en slank en missen de kuif. Ondertussen leven ook de kuifaalscholvers van vis en vissen doen ze even goed als onze eigen aalscholvers.

Kuifaalscholver op de Brouwersdam

De beste telescopen om vogels te kijken: