Zeiss Victory 8×32 T* SF verrekijker

Ben je op zoek naar een verrekijker in de topcategorie, dan komen naast de topmodellen van Swarovski en Leica ook de Zeiss Victory 8×42 T*SF en 10×42 T*SF in beeld. Waar de ene vogelaar om uiteenlopende redenen voorkeur geeft aan Swarovski of Leica, daar zal menig ander liever een Zeiss Victory in handen hebben. Had Swarovski al langer een kleiner model van de EL 8×32, daar introduceerde Zeiss dit jaar zijn de Victory 8×32 T*SF (en de 10×32). Hieronder een korte review.

Vakantiehuis midden in de natuur

Op Natuurhuisje.nl vind je vakantiehuisjes midden in de natuur, in Nederland en ver daarbuiten. Je geniet van de stilte en vooral: van de natuur!

Naast de briljante beeldkwaliteit heeft de Zeiss Victory 8×42 T*SF als pluspunten: het extreem brede gezichtsveld en zijn geweldige handligging. Dit model weegt een kleine 800 gram, maar ik had het veel lager ingeschat als ik had mogen raden. Dat komt door de uitgekiende gewichtsverdeling.

De Zeiss Victory 8×32 T*SF overtreft de 8×42 qua gezichtsveld: op 1.000 meter is het gezichtsveld maar liefst 155 meter. Dat is werkelijk extreem te noemen! Wie op zoek is naar een 8×32 (of 10×32) verrekijker doet dat vooral vanwege de voorkeur voor een lichtere verrekijker. Ook die belofte maar dit nieuwe model van Zeiss helemaal waar: de kijker weegt slechts 600 gram en dat gevoegd met de geweldige handligging maakt dat hij verrassend licht aanvoelt. Het model is open en slank. Ideaal voor wie lange wandelingen of fietstochten wil maken of voor wie geen heel vaste hand heeft. Er nog niet zo heel lang geleden las ik ergens dat wie een oudere 8×42 wil vervangen door een nieuw model, zich ook eens zou kunnen oriënteren op een 8×32, puur omdat door technologische ontwikkelingen de kwaliteit van een nieuwe 8×32 die van een oudere 8×42 evenaart of zelfs overtreft.

De Zeiss Victory 8×32 T*SF is een absoluut topmodel, en dat betekent dat de prijs ook stevig is, namelijk meer dan € 2.300 (op datum van schrijven van deze review, 20/9/2020). De prijs leg je niet neer voor een lichtgewicht verrekijker met een extreem breed beeld. Van zo’n topkijker verwacht je ook dat hij een magnifiek beeld te bieden heeft. Maakt de Zeiss Victory 8×32 T*SF dat waar?

Beeldkwaliteit

Even een technische verkenning. Zeiss gebruik in de SF-verrekijkers Field Flattener lenzen. Dit type lenzen corrigeert randvertekening en randonscherpte. In de SF-serie wordt randtekening bewust niet 100% gecorrigeerd. Sommige mensen hebben bij 100% correctie namelijk last van het zogenaamde rollende boleffect dat allesbehalve een comfortabele kijkervaring oplevert. Het gevolg is een gevoel dat zich nog het beste laat omschrijven met ‘zeeziekte’. Misselijk worden omdat je in de verte een zeearend ziet wil niemand.

Het beeld dan, is dat werkelijk zo goed dat het de hoge prijs rechtvaardigt? Zeiss heeft ook dit model voorzien van hoogwaardige elementen: Schott-glas met hoge transmissie, fluoridelezen, hoogwaardige coatings waardoor het beeld zeer natuurgetrouw, helder en scherp is. De randen zijn inderdaad niet 100% scherp, maar dat zie je alleen als je er aandachtig op let. De heel fijn draaiende scherpstelknop zorg voor een zeer fijne scherpstelling. Aan alles voel je dat dit een topkijker is waar de fabrikant naar de details heeft gekeken.

De Zeiss Victory 8×32 T* SF stelt scherp op minimaal 1,9 meter. Dat had wat mij betreft iets minder gemogen, maar laten we eerlijk zijn: een vlinder of insect laat zich ook prima van twee meter afstand bekijken, zeker met zo’n puike verrekijker als deze.

Conclusie: de Zeiss Victory 8×32 T* SF is een geweldige verrekijker

Kortom: de Zeiss Victory 8×32 T* SF is een geweldige verrekijker voor wie op zoek is naar een absolute topkijker met een laag gewicht. Dat geldt trouwens ook voor de 10×32. De kwaliteit is zodanig dat ik niet veel verschil zag in beeldkwaliteit van de 8×42 of 10×42, maar die verschillen zie je pas bij extreme lichtomstandigheden (lees: in de schemering of op donkere dagen). Voor wandelende en fietsende vogelaars én voor vogelaars met een minder vaste hand levert dit model een geweldig beeld gecombineerd met een heerlijk draagcomfort.

Welke verrekijker raad ik aan?

Zou je mij vragen welk model ik je aanraad: de Zeiss Victory 8×32 T* SF of de Swarovski EL 8×32 W B, dan blijf ik je het antwoord schuldig. De verschillen zijn zo miniem, dat ik je aanraad om beide modellen vooral zelf ter hand te nemen en ze te testen. Dat mag ook wel voor de prijs die je ervoor neerlegt.

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)