Zeezoogdierkijktip: grijze zeehonden voor de Brouwersdam

Voor de kust, voor de Brouwersdam, liggen soms tientallen, ja zelfs honderden zeehonden op de zandbanken. Met een verrekijker en zeker met een telescoop kun je ze de grote groepen dan zien liggen. Ik sprak een surfer die soms naar de zandbank zeilt en hij zei dat het vooral grijze zeehonden zijn, het lelijkere broertje van de gewone zeehond. De gewone zeehond ligt er ook tussen hoor, maar niet zoveel. De kop van een grijze zeehond kan behoorlijk verweerd zijn. In dit artikel leg ik je uit waar je het beste zeehonden kunt kijken op de Brouwersdam.

Drie mooie boeken voor wie zeezoogdieren wil zien:

zeehonden kijken op de Brouwersdam
minigids strand en zee

Heel veel mensen vinden het leuk om de zeehonden van dichtbij te bekijken. En ook dat kan op de Brouwersdam! In de spuisluis, die water doorlaat naar het Grevelingenmeer, zwemmen soms tien grijze zeehonden! En zwemmen ze niet in de spuisluis, dan zie je ze wel in het stromende water voor en naast de sluis. Je ziet een grijze kale kop omhoog komen, soms een langgerekt lijf. Heel bang zijn de zeehonden niet trouwens. Je kunt ze vanaf de dam heel goed bekijken. Het is alsof je in een dolfinarium bent, alleen dan zonder de aangeleerde kunstjes. En dat is maar beter ook. In het wild zijn deze dieren tot echt het mooist!

Waar je de zeehonden het beste kunt zien

Bij de spuisluis
Zoals hierboven al aangegeven, de spuisluis is de allerbeste plaats om zeehonden te zien op de Brouwersdam. Er staat een stevig hekwerk om de sluis en de toegang wordt versperd door enorme rotsblokken. Dat is gedaan om visstroperij tegen te gaan. En bovendien: het is levensgevaarlijk daar in de spuisluis. Val je in het stromende water, dan kom je er niet levend meer uit. Het hek vormt gelukkig geen belemmering om de zeehonden te bekijken.

Tussen spuisluis en sportstrand
Tussen het spuisluis en het sportstrand midden op de Brouwersdam kun je met verrekijker of telescoop naar de zandbank kijken. Deze zandbank ligt op ongeveer twee kilometer uit de kust. Hier liggen dus vaak grote groepen zeehonden te rusten. Zeker bij helder weer kun je ze goed zien.

Bij de blokkendam
Aan de kant van Ouddorp steekt een blokkendam een paar honderd meter het water in. Ook hier worden regelmatig zeehonden gezien, maar wel minder dan bij de spuisluis.

grijze zeehond uitsnede

Zeehondensafari
Natuurlijk kun je de zeehonden ook vanaf het water proberen te zien. Boek hier een vaartocht om de zeehonden van héél dichtbij te bekijken. Een onvergetelijk uitje voor het hele gezin!

Kort verslag van ons bezoek aan de Brouwersdam

Sjaak en ik waren afgelopen vrijdag op de Brouwersdam en toen zwommen er twee grijze zeehonden voor de dam. Prachtige dieren die ook nog eens rustig hun baantje trokken. We waren er een keer en toen zagen we hoe een zeehond een enorme platvis naar binnen aan het werken was. Ook dat is een spannend tafereel. Ondertussen zwommen ook tientallen aalscholvers rond. Ja, als het water stroomt, dan trekt dat grote scholen vis aan. En die scholen vis, daar hebben die zeehonden en aalscholvers het op voorzien. We waren zo gelukkig dat we de zeehonden konden filmen én fotograferen. Je ziet de beelden hieronder.

De foto’s zijn zoals gebruikelijk weer door Sjaak gemaakt.

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)