grijze zeehond brouwersdam door sjaak huijer

Zeezoogdierkijktip: grijze zeehonden voor de Brouwersdam

Er schijnen er honderden op de zandbank te liggen. Een paar kilometer uit de kust, pal voor de Brouwersdam. Ik sprak een surfer die er weleens naar toe ijlt op zijn plank en die ziet ze dan liggen. Grijze zeehonden. Het lelijke broertje van de gewone zeehond. Grote grove kop die soms ook nog eens behoorlijk verweerd kan zijn.

Ondertussen vinden massa’s mensen die grijze zeehonden prachtig. Alsof je in een dolfinarium bent. Maar dan in het wild. Op vakantiedagen en in het weekend drommen groepen mensen rond de spuisluis om de zeehonden gade te slaan. Soms zwemmen er wel tien in de spuisluis. Mooi toch.

Sjaak en ik waren er afgelopen vrijdag en toen zwommen er twee van die zeezoogdieren rond. Zomaar drie meter uit de kant en ze trokken zich niets van ons aan. Grijze zeehonden dus. Toen ik nog op zeebaars stond te vissen op de Brouwersdam had ik het niet zo op die beesten. Maar dat verhaal heb ik al vaker verteld. Dook er een zeehond vlak voor me op, dan kon ik de vangst wel op mijn buik schrijven. Ik heb een keer een bos mosselen naar zo’n kale kop geworpen. Een luide plons, een grote kolk en weg was de dappere zeehond die zo dapper niet bleek. Maar vangen deed ik die avond nog steeds niets.

De foto’s zijn zoals gebruikelijk weer door Sjaak gemaakt.

Mooie natuurboeken voor aan de kust:

CameraNU.nl