zeepieren steken grevelingendam

Zeepier, zeeduizendpoot en strandzager

Waarom strijken er in de Waddenzee en Oosterschelde zo ontzettend veel steltlopers neer tijdens de najaarstrek? Dat antwoord krijg je in de vlog hieronder. Maar ik kan het je ook hier al geven: omdat er zo ontzettend veel dieren in het slik leven. En die dieren, die vormen de voedselbron van al die wadvogels.

Pieren steken

Mijn eerste bijbaantje als tiener was pieren steken. Met mijn vader en mijn twee broers gingen we wekelijks het schor op. Een stuk of duizend – soms twaalfhonderd – pieren steken. Ontzettend zwaar werk, want de Oosterscheldemodder is loeizwaar. Soms is de bodem zanderig, dan steekt het wat lichter. Maar vaak bestaat de bodem uit zware klei en dan voelde ik mijn rug kraken. Kromgebogen en met pijnlijke rugspieren strompelde ik na afloop naar de dijk. Maar niemand die zo snel zoveel bij kon verdienen.

Zeeduizendpoten steken

Later, toen ik mijn rijbewijs had, ging ik ook zeeduizendpoten steken. Dat zijn fascinerende dieren, een enorme versie van de duizendpoten in de tuin. Daar ontving ik vijfendertig gulden per kilo voor. Maar zagers (zo noemen we zeeduizendpoten in Zeeland) steken is nog zwaarder werk dan pieren steken. Zagers leven namelijk precies op de vloedlijn. Vaak staat er nog een laagje water van tien centimeter. Nou, ga daar maar eens in graven! En dan is er nog de factor tijd. Je hebt ongeveer een uur de tijd, daarna komt de vloed weer op. Zo snel mogelijk zo veel mogelijk zagers steken, is daar het devies. Na afloop zat ik er dan ook finaal doorheen, maar kwam ik met honderd gulden thuis dan voelde ik die pijn niet meer.

Vlog

Nu steek ik niet meer. Ik kijk vogels. Maar dit weekend keerde ik terug naar Zeeland met de riek van mijn vader om er een paar zeepieren en zeeduizendpoten te steken. Het zijn tenslotte fascinerende dieren die het verdienen om aan de wereld getoond te worden. Ik raad je aan om ook eens een wandeling te maken langs de Grevelingendam als het laag water is. Kijk dan bij één van de pierenstekers in de emmer. Durf jij het aan om een zeepier of zeeduizendpoot vast te houden?

Zeepierenbloed voor transfusies

In mijn vlog vertel ik dat zeepieren niet alleen voor zeeaas worden gekweekt, maar dat van het pierenbloed ook kunstbloed wordt gemaakt voor transfusies. Het klinkt misschien ongeloofwaardig, maar lees dit artikel maar eens. Wie weet wordt je leven ooit gered door een zak zeepierenbloed!

Zeepier, zeeduizendpoot en strandzager

De beste natuurboeken voor aan de kust:

Een heerlijke gids om mee te nemen tijdens je dwaaltochten langs de kust.

Een fraaie en betaalbare gids voor wie de natuur wil beleven op strand en wad.

Een handige en overzichtelijke kaart van de meest voorkomende kustvogels (plus een enkele zeldzame soort erbij).

De meest populaire vogelgids van Nederland en België met natuurlijk alle kustvogels in detail beschreven en afgebeeld.

Handig en compact vogelgidsje voor aan de kust. Voor de 'gewone' natuurliefhebber.

Handige uitvouwkaart om kustdieren te herkennen. En aantrekkelijk geprijsd bovendien.

Een klein en compact veldgidsje voor iedereen regelmatig de kust bezoekt.

Een uitstekende gids om strandfossielen op de Zeeuwse stranden te determineren.

Een leuk boekje voor jong én oud. Herken dieren en planten aan de kust.

Voor iedereen die van de onderwaternatuur in de Middellandse Zee wil genieten.

Een juweel van een boek. De Noordzee en haar vogels komen tot leven!

CameraNU.nl