Zeehonden kijken op de Brouwersdam

Een zeehond zien is voor veel mensen een feest. En dat is het ook! Niets zo leuk om de kop van een zeehond boven water te zien komen en in de grote, donkere ogen van het zeezoogdier te kijken. Soms, bij windstil weer, hoor je ze dan zelfs snuiven. Een van de beste plekken in Zeeland om van dichtbij zeehonden te kijken, is de Brouwersdam. In de spuisluis zwemmen er vrijwel altijd wel een paar rond. In dit artikel laat ik je zien waar je moet zijn wanneer je gaat zeehonden kijken op de Brouwersdam. Wil je ook zeezoogdieren leren herkennen, dan beveel ik je de gids Zeezoogdieren van Europa aan.

Verrekijkers voor elke natuurliefhebber

Op CameraNu.nl vind je een groot assortiment verrekijkers. Voor de beginnende en de gevorderde vogelaar, voor kinderen, wandelaars, fietsers, vakantiegangers, etc.

Zeehonden kijken op de Brouwersdam

Iets meer dan een kilometer uit de kust, pal voor de Brouwersdam, ligt een enorme zandplaat. Bij laag water valt die vrij en dan liggen er tientallen zeehonden op te rusten. Heb je een verrekijker of telescoop, dan loont het de moeite om de zandplaat eens af te speuren. Al die zeehonden moeten natuurlijk ook eten en vlak onder de kant van de Brouwersdam wemelt het van de vis. En daarom trekken er altijd wel wat zeehonden naar de dam om eens lekker te gaan jagen op platvis, makreel of zeebaars.

De beste plaats om te gaan zeehonden kijken op de Brouwersdam is de spuisluis. Bij laag water stroomt hier water uit het Grevelingenmeer de Noordzee in. Bij hoog water stroomt het juist het Grevelingenmeer in. Stromend water, dat trekt vissen aan. In het wervelende water weten de vissen altijd wel een hapje eten te vinden. En de vissen zijn op hun beurt weer lekkere hapjes voor de zeehonden. Gelukkig mag je in de spuisluis niet meer vissen en dus is het er ruim baan voor de zeehonden.

gewone zeehond uitsnede

Ook rond de spuisluis kun je echter rekenen op zeehonden. Voor het strand in de richting van Schouwen-Duiveland bijvoorbeeld. Of juist helemaal aan het eind van de dam, bij de blokkendam aan de kant van Ouddorp. Maar toch: de beste plaats is toch de spuisluis. Soms zwemmen de zeehonden nog geen twee meter uit de kant.

Ga je bij de spuisluis zeehonden kijken, parkeer je auto dan rond de sluis en wandel naar het hek. Grote kans dat je op de zeehonden neerkijkt die van de ene kant naar de andere kant zwemmen.

Soorten zeehonden

In de spuisluis kun je twee soorten zeehonden zien: de gewone zeehond en de grijze zeehond. Zelf vind ik de gewone zeehond het mooist. Die is wat kleiner en fijner gebouwd. De grijze zeehond is een stuk groter en heeft echt een grove lange kop. Langs de Brouwersdam zie je vooral grijze zeehonden. Soms steken ze vlak voor de kant hun kop boven water en beginnen ze daar te spelen. Allebei hebben ze grote donkere ogen die je indringend aan kunnen kijken.

grijze zeehond uitsnede

Een leuke weetje over de grijze zeehond: de wetenschappelijke naam, Halichoerus grypus, betekent haakneus varken van de zee. Kijk maar eens goed naar zijn kop. De neusgaten zijn inderdaad opvallend groot en rond. En zijn snuit is behoorlijk lang. Eerlijk gezegd vind ik de gelijkenis met een varken een beetje vergezocht. Maar goed, sommige biologen dachten daar kennelijk anders over.

Wat kun je nog meer zien op de Brouwersdam?

De Brouwersdam is in najaar en winter ook één van de beste plekken om bijzondere zeevogels te zien. Neem eens een verrekijker of telescoop mee, is mijn advies, en speur de zee af. Wie weet zie je een ijsduiker, roodkeelduiker, zeekoet of roodhalsfuut. Op het talud zie je vast de paarse strandloper, kanoet of drieteenstrandloper. Om deze reden bezoek ik de Brouwersdam ontzettend vaak. Er valt altijd wel iets te beleven.

Zeehonden en andere zeezoogdieren leren herkennen

recensie zeezoogdieren van europa robert still

De prachtige gids Zeezoogdieren van Europa is momenteel de beste gids om zeezoogdieren te leren herkennen. De prachtige foto’s en de gedetailleerde omschrijvingen zijn een feest om te bekijken en te lezen. De gids behandelt 41 soorten walvissen, dolfijnen en bruinvissen (Cetacea) en 9 soorten zeehonden uit het oostelijke deel van de Atlantische Oceaan (van de Kaapverdische eilanden in het zuiden tot Spitsbergen in het noorden), de Middellandse, Kaspische en Zwarte Zee. Je kunt er dus in heel Europa mee uit de voeten.

Ik hoop dat ik je met dit artikel over zeehonden kijken op de Brouwersdam heb geholpen. Ik wens je veel plezier toe in de Zeeuwse natuur! En wil je ook ergens anders in Zeeland zeehonden zien? Dan maak je in de buitenhaven van de Neeltje Jans ook een goede kans, zoals je in dit filmpje kunt zien. Of je boek natuurlijk een leuke zeehondensafari in Zeeland of in de Waddenzee.

De beste plekken om zeehonden te kijken op de Brouwersdam

  1. De spuisluis. In de spuisluis zwemmen vrijwel altijd zeehonden rond.
  2. Het water voor en rondom de spuisluis.
  3. De zandbanken ver voor de kust. Hier heb je een verrekijker voor nodig.

Meeuwen voeren op de Brouwersdam

Na het kijken naar zeehonden op de Brouwersdam is ook het meeuwen voeren voor veel kinderen (en de volwassen personen die bij hen horen) een hoogtepunt van een bezoek aan de dam. Lees hier mijn tips voor het voeren van de meeuwen op de Brouwersdam.

Mijn tips voor natuurbeleving in Zeeland

Met deze tips ontdek je de natuur in Zeeland nog beter:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, ook in heel Zeeland en soms met geheel contactloos verblijf en dus heel veilig!)

(voor elk budget een paar goede opties)

(lekker comfortabel genieten op één van de mooiste locaties in Zeeland)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)