Zeehonden kijken in Oostende

Oostende is een heerlijke Vlaamse kustplaats om een weekend of een midweek te verblijven. Deze stad heeft alles wat je als toerist begeert: natuurgebieden in de buurt evenals de historische steden Brugge en Gent, goede restaurants, uitstekende viswinkels, een levendige haven, strand, een staketsel in de haven en pieren om de haven. En wat dacht je van de vogels in en rond de haven? Een van de leukste dieren die je in Oostende kunt zien heb ik dan nog niet eens genoemd: de zeehonden. Jazeker, je kunt heel goed zeehonden kijken in Oostende en in dit artikel leg ik je precies uit waar je zijn moet om deze prachtige zeedieren te zien.

Verrekijkers voor elke natuurliefhebber

Op CameraNu.nl vind je een groot assortiment verrekijkers. Voor de beginnende en de gevorderde vogelaar, voor kinderen, wandelaars, fietsers, vakantiegangers, etc.

Zeehonden kijken in Oostende

Oostende doet haar best voor de zeehonden. De gemeente heeft zelfs een stukje strand afgezet om de zeehonden hun rust te gunnen. Bij laag water rusten de zeehonden namelijk regelmatig uit op het strand. Zien ze echter wandelaars of honden aan komen lopen, dan verdwijnen de zeehonden al snel in het water. Een tikkeltje argwanend zijn ze wel, die zeehonden, en helaas terecht, want sommige mensen denken dat ze pal naast de zeehonden kunnen gaan zitten. Nou, daar denken de zeehonden toch echt anders over!

Het ‘zeehondenstrandje’ bevindt zich in de oksel van de Westelijke strekdam. Met touw en borden wordt duidelijk aangegeven dat je afstand moet houden tot de dieren. Dan blijven ze rustig liggen in de branding. Liggen de zeehonden niet op het strand, dan is de kans groot dat ze rondzwemmen in de haven. Speur daarom vanaf de Westelijke strekdam of het Weststaketsel daarom naar de glimmende, donkere koppen van zeehonden in het water. Natuurlijk doe je dat ook vanaf de Oostelijke strekdam. Ook daar bevindt zich in de oksel een strandje. Daar heb ik tijdens ons verblijf echter geen zeehonden gezien, maar dat wil niet zeggen dat ze daar nooit liggen.

De Westelijke strekdam bereik je eenvoudig door vanuit het centrum naar het strand te wandelen. Je ziet de dam dan aan je rechterhand. Wandel je vanuit het centrum naar de haven, dan volg je de havens naar de zee en kom je ook vanzelf bij de strekdam terecht. Je bent dan ondertussen ook het witte staketsel gepasseerd.

Twee soorten zeehonden

Ga je zeehonden kijken in Oostende, dan maak je kans op twee soorten: de gewone zeehond en de grijze zeehond. De grijze zeehond herken je aan zijn langgerekte snoet. Hij is ook de grootste van de twee. De gewone zeehond heeft een klein, schattig snuitje en is beduidend kleiner dan de grijze zeehond.

Hou voldoende afstand

Dat een klein deel van het strand is vrijgehouden voor de zeehonden, is te prijzen. Het is echter geen garantie dat de zeehonden blijven liggen als je achter de touwen blijft! Blijf je rustig op de dam staan, dan accepteren de zeehonden je nabijheid wel. Wandel je echter op het strand tot aan het touw, dan is de kans héél groot dat de zeehonden zich in het water laten glijden, tot groot verdriet van jezelf en iedereen die staat te kijken. Je snapt natuurlijk dat een hond op het strand de situatie er niet beter op maakt. Zien zeehonden een hond, dan maken ze zich helemaal snel uit de voeten! Hou op het strand dus een grotere afstand in acht dan de touwen suggereren. Wil je de zeehonden echt recht in de ogen kijken, neem dan een verrekijker mee. Het is echt prachtig om de dieren op die manier te bekijken. En als je dan toch een verrekijker meeneemt, dan kijk je op het strand van Oostende natuurlijk ook meteen naar vogels.

Zeehonden in de IJzermonding

Bij Nieuwpoort, ongeveer zeventien kilometer ten zuiden van Oostende, maak je ook kans op zeehonden. In de monding van het riviertje de IJzer liggen ze regelmatig uit te rusten op de modderbanken en in de haven. Veel mensen bezoeken Nieuwpoort speciaal voor de zeehonden. Maak hier dan ook een uitgebreide wandeling langs het natuurgebied of verken de IJzermonding op de fiets. De kans is heel groot dat je een aantal zeehonden zult zien. Ze hebben zich hier namelijk permanent gevestigd.

Veel plezier met het spotten van zeehonden in en rond Oostende!

Natuurhuisjes bij Oostende

Wij verbleven in oktober een midweek in Oostende. We huurden een appartement in het centrum, in de buurt van de stranden en de havens. Elke dag wandelden we de Westelijke strekdam of het staketsel op. Natuurlijk genoten we ook van de vogels in de havens en vergaapte ik me aan de vers gevangen vis in de Vistrap. Ben je op zoek naar een vakantiehuisje midden in de natuur in de buurt van Oostende, bekijk dan eens het aanbod van natuurhuisjes op Natuurhuisje.nl. Je kunt natuurlijk ook het aanbod bekijken op Booking.com (waar wij ons appartement hadden geboekt). Het leuke van ons verblijf aan de Vlaamse kust vond ik de combinatie van leuke natuurgebieden, de haven- en visserijstad Oostende en natuurlijk de Vlaamse gastronomie. Of je nu naar supermarkt Delhaize gaat, of naar de bakker of naar een restaurant of traiteur, overal wordt je maaltijd met grote zorg klaar gemaakt. Wat vind je in Oostende toch veel fantastische eetwinkels en restaurants waar hoogstaande kwaliteit wordt geboden! En historische plaatsen als Brugge en Gent zijn natuurlijk ook niet ver weg.

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)