Zeehonden kijken in de Zeeland

In en rond de Oosterschelde zwemmen tientallen, zo niet honderden zeehonden rond. Ook voor de Brouwersdam kun je ze zien zwemmen én zien liggen. Heb je een sterke verrekijker, dan zie je soms grote groepen zeehonden op de zandplaten voor de dam liggen. Maar veel liever zie je ze natuurlijk recht in de ogen! En gelukkig, ook dan is mogelijk! In dit artikel ontdek je waar je het beste kunt zeehonden kijken in Zeeland.

Zeehonden kijken in de Zeeland

Het hele jaar door breng ik regelmatig een bezoek aan de Brouwersdam. Deze locatie is befaamd onder de vogelaars. Hier worden bijzondere vogels gezien, vooral in de herfst en de winter. Maar wist je dat je er ook zoogdieren kunt zien, wilde zoogdieren om precies te zijn?

Tijdens mijn bezoekjes zie ik vrijwel altijd wel mensen rond de spuisluis staan. Ze turen vanuit de auto naar het water beneden en genieten van de krioelende aalscholvers en meeuwen. Maar ze genieten nog het meest van de grijze zeehonden die er in het snel stromende water aan het jagen zijn. Soms steken ze alleen hun grijze kop omhoog en staren ze je nieuwsgierig aan. Andere keren zijn ze aan het dollen met elkaar en zie je hun lijven loom door het water glijden. Reken maa dat die lijven onder water een enorme snelheid kunnen ontwikkelen. Het zijn net torpedo’s, die zeehonden! Waarom ze precies daar opduiken? Vanwege de scholen vis die zich ook in hun element voelen in dat snel stromende water! Hier wervelt heel veel voedsel omhoog.

Heb je geluk dan zie je een zeehond met een platvis in zijn bek omhoog komen. Is de platvis te groot om in één keer naar binnen te werken, dan geniet je minutenlang van het tafereel van een etende zeehond.

Twee soorten zeehonden

Ik noemde al dat je op de Brouwersdam grijze zeehonden kunt zien. Je herkent ze aan hun grote, vaak verweerde koppen. Soms zwemmen er ook gewone zeehonden. Die zijn kleiner en fijner gebouwd. Beide soorten zijn echte zeeroofdieren die het hebben gemunt op vis.

De beste plek in Zeeland om zeehonden te zien

De Brouwersdam is wel de beste plek om zeehonden te kijken in Zeeland. In de spuisluis komen ze heel dichtbij en eigenlijk zwemmen er altijd wel een paar zeehonden. Je maakt langs de hele dam kans op zeehonden. Zie je een donkere stip omhoog komen uit het water, dan is het vaak een zeehond. Wat is er nu leuker om tijdens een strandwandeling een zeehond te zien?

Dus, wil je eens van dichtbij zeehonden zien, breng dan een bezoek aan de Brouwersdam en ga zeehonden kijken bij de spuisluis. Neem een verrekijker mee en geniet van die leuke zeezoogdieren! En geniet ondertussen ook van de vele vogels die je er ziet. Een kleine tip: neem oud brood mee en voer de meeuwen ermee. Werkelijk, soms graaien ze de broodkorsten gewoon uit je handen!

Andere plekken in Zeeland waar je zeehonden kunt zien

Natuurlijk kun je ook op andere plekken in Zeeland genieten van zeehonden. Eerlijk is eerlijk: vaak zitten ze verder weg dan op de Brouwersdam en je moet een beetje geluk hebben om ze te zien. Dat geluk had ik bijvoorbeeld in de vluchthaven op de Neeltje Jans waar er eentje op een steiger lag te rusten. Bekijk mijn filmpje hieronder maar eens. En verder kom je misschien wel bij Koudekerke waar je de stompe toren beklimt. Kijk dan bij laag water naar de zandplaten in de Oosterschelde. Vaak liggen hier zeehonden uit te rusten. En in het diepe water maak je dan ook kans op bruinvissen.

Ik hoop dat ik je met dit artikel op weg heb geholpen naar de zeehonden in Zeeland. Geniet van die prachtige en grappige dieren die vaak niet eens zo heel schuw zijn. Regelmatig doken ze vlak voor me op en keken ze me minutenlang aan en ik hen. Dat zijn de leukste ontmoetingen die je nooit meer vergeet!

Handige plekken in één oogopslag
Zeehonden kijken op de Brouwersdam, waar en hoe?
Meer informatie over de Neeltje Jans
Meer informatie over Koudekerke
Meer over de grijze zeehonden

Mijn tips voor natuurbeleving in Zeeland

Met deze tips ontdek je de natuur in Zeeland nog beter:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, ook in heel Zeeland en soms met geheel contactloos verblijf en dus heel veilig!)

(voor elk budget een paar goede opties)

(lekker comfortabel genieten op één van de mooiste locaties in Zeeland)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)