jonge zeearend in de hellegatsplaten fotograaf (Sjaak Huijer)

Zeearenden in de Hellegatsplaten

Er zijn dit jaar twee jonge zeearenden uitgevlogen uit het nest in de Hellegatsplaten. De eerste jonge zeearenden ooit in dit uitgestrekte natuurgebied! Een jongen en een meisje. De jongen kreeg een zender op zijn rug, het meisje een kleurring om haar poot. Broer en zus kun je nu in de Hellegatsplaten zien vliegen. En het bewijs daarvoor zie je in de beelden hieronder die ik vanmorgen vanuit vogelkijkhut De Zwartkopmeeuw schoot.

Sjaak en ik waren speciaal voor de zeearend vroeg uit de veren. En met resultaat! Toen we een bruine kiekendief zagen jagen, vloog er opeens een zeearend door ons beeld. Hij kwam aanvliegen vanuit de Krammer en cirkelde boven het eiland links van de hut. Om neer te strijken op een dode tak helemaal links van het eiland.

Na tien minuten kwam hij weer in actie. Hij ging op de wieken, dook laag over het water en vloog vlak voor de hut langs naar het eiland rechts. Daar streek hij neer om zijn veren te poetsen en om een stuk aas te inspecteren. De kraaien die hun oog op het aas hadden laten vallen, joeg hij weg. Wat een monster is een zeearend toch! Spectaculair groot, hoe imposant!

In totaal zagen we drie zeearenden. Aan het eind van het filmpje zie je broer en zus cirkelen boven het bos waar ze uit het nest zijn gekropen. Een volwassen vogel was even daarvoor richting het Haringvliet verdwenen. Volwassen vogels hebben een lichte kop en een witte staart, terwijl de jongen helemaal donker zijn. Beide hebben ze een imposante snavel en joekels van klauwen. Wee het dier dat door die klauwen gegrepen wordt! De foto’s in dit artikel zijn uiteraard gemaakt door Sjaak Huijer. Trouwens, Sjaak maakte gisteren een indrukwekkende reportage van een jonge havik die vlak voor de hut een jonge bergeend aan het verdrinken was. Dat laatste lukte niet, maar de foto’s zijn huiveringwekkend. Morgen meer over dat dit indrukwekkende moment.