Zeearend voert een aanval uit

Vanmiddag wandelde ik van de Karrenvelden bij de Oesterdam naar mijn ouderlijk huis in Tholen. In deze tijd een mooi wandeling over de zeedijk langs het Zoommeer. Allerlei watervogels overwinteren rond Deurloos Kaaitje, denk aan geoorde fuut, brilduiker, middelste zaagbek, fuut, grote groepen meerkoeten en eenden. Het valt me trouwens wel op dat de vogels hier nog meer in winterkleed zijn, dan de vogels in het binnenland. Het duidelijkst zie je dat aan de futen. De start bij de Karrenvelden was vandaag nog het meest spectaculair. Daar begon ik met het filmen van een groep wulpen dichtbij de weg. Dichterbij dan gebruikelijk. Een eindje verderop stond ook een groep kluten, maar die stonden iets te ver weg.

Even later zag ik die kluten evenwel weer in beeld. Terwijl een rotgans zich uit de voeten maakt, zaten de immer agressieve kluten een zeearend achterna. Een zeearend die net een aanval had ingezet in de Karrenvelden. Ongetwijfeld op een groep eenden of rotganzen. Aanval mislukt, de zeearend druipt af. Ik filmde het tafereel uit de losse pols. Om de grootste schokken eruit te filteren heb ik de beelden sterk vertraagd. Wat een joekel van een roofvogel!

De beste telescopen om vogels te kijken: