Maart is een echte overgangsmaand wat vogels betreft. Terwijl veel wintergasten nog in ons land zijn, arriveren de eerste zomergasten alweer. Typische wintergasten die je in maart nog kunt zien zijn bijvoorbeeld de keep en de grote barmsijs, maar ook veel roodborsten zijn wintergasten. Aan de andere kant arriveren soorten als de tjiftjaf, blauwborst en rietzanger in maart in ons land om het vrijwel meteen op een zingen te zetten. En dan heb je natuurlijk nog de standvogels die zich in maart ook opeens weer laten horen.
18 maartse zangvogels herkennen. Raad ze in dit filmpje!
Herken jij de achttien maartse zangvogels in het filmpje hieronder? Ik heb achttien zangvogels op een rijtje gezet. Dit keer zonder naam, maar met een nummer. En die nummers komen overeen met de nummers die je onder het filmpje ziet met daarbij de juiste vogelsoort en een korte toelichting. Ga deze maand lekker naar buiten en probeer de eerste zomergasten te zien en te horen. En geniet nog even van de wintergasten. Dat laatste kan echt zo lang niet meer. De kepen, barmsijzen en veel roodborsten maken zich nu echt op voor de grote trek naar het noorden.
Oplossing van de zangvogels in het filmpje
3
Grote barmsijs
- Wintergast, vertrekt in maart naar het hoge noorden.
- De grote barmsijs zie ik niet zo heel vaak, een bijzondere soort dus.
- Lijkt een beetje op de kneu, maar de grote barmsijs is minder roze gekleurd, althans de mannetjes.
- Verschilt van de kleine barmsijs door de witte vleugelstreep. Deze streep is bij de kleine barmsijs zandkleurig.

7
Heggenmus
- Standvogel, het hele jaar door te zien in ons land.
- De heggenmus is één van de meest algemene tuinvogels in ons land. Zijn rinkelende liedje kun je vanaf maart overal horen.
- Het liefdesleven van de heggenmus is ronduit intens te noemen. Zowel het mannetje als het vrouwtje scharrelt er op los.

9
Staartmees
- Standvogel, het hele jaar door te zien in ons land.
- Voor de staartmees geldt: meer staart dan lijf.
- Wist je dat de staartmees eigenlijk geen mees is? Hij is geen familie van de pimpelmees of koolmees, waarmee hij in de winter wel optrekt. Vanaf maart verlaten de staartmezen de zwerm en bouwen de paartjes aan hun nest.

10
Winterkoning
- Standvogel, het hele jaar door te zien in ons land.
- Klein maar fijn en met een enorm harde zang. Je snapt niet dat uit zo’n klein vogeltje zo’n hard geluid kan ontsnappen.
- De winterkoning heeft baat bij zachte winters. Dan blijven ze wel in leven. Strenge winters zijn echter funest. Voor deze kleine vogels geldt dat ze relatief veel en snel warmte verliezen. Ze moeten dus continu eten om voldoende energie te hebben om warm te blijven.

11
Tjiftjaf
- Zomergast die in maart plotseling arriveert.
- Lijkt sprekend op de fitis, maar luister naar de zang: de tjiftjaf zingt zijn eigen lied.
- In maart kun je de tjiftjaffen fanatiek achter elkaar aan zien vliegen. Soms plukken ze een insect uit de lucht.
- Tjiftjaffen zie je meestal in de struiken, maar ook in het riet.

12
Roodborst
- Wintergast én zomergast.
- Voor veel roodborsten die je in de winter ziet geldt dat het roodborsten uit het hoge noorden zijn die in ons land overwinteren. In maart en april vliegen ze terug naar hun broedgebieden in het noorden.
- Deze maanden arriveren ‘onze’ roodborsten uit het zuiden. Die hebben de winter dus ergens anders doorgebracht.
- Waar een roodborst ook is, hij (en zij) heeft altijd een territorium. Roodborsten zingen dan ook het hele jaar door.

Nog meer vogelspelletjes
Vind je het trouwens leuk om nog zo’n raadsel te doen, probeer dan deze eenden eens te herkennen of deze zangvogels in juni en steltlopers in de zomer. Wil je nog meer vogels leren herkennen, bekijk dan ook mijn videokanaal op YouTube.