Juni is de maand waarin de zang van de meeste zangvogels langzaam maar zeker verstomd. De territoria zijn bezet, er moeten jongen worden gevoerd en dus is er minder tijd én noodzaak om lang en luid te zingen. Toch hoor je veel zangvogels nog wel zingen. Of je ziet ze bezig. Met voeren van hun jongen bijvoorbeeld. Wil je zangvogels leren herkennen die je ook in juni kunt horen én zien, bekijk dan het filmpje hieronder. Herken jij alle vijftien zangvogels?
Zangvogels herkennen in juni
In het filmpje hieronder heb ik vijftien zangvogels op een rijtje gezet. De ene zangvogel zingt nog volop, terwijl de andere behoorlijk zwijgzaam is. Elke vogel heeft een nummer. Die nummers komen overeen met de nummers die je onder het filmpje ziet met de bijbehorende vogelsoort. Ga deze maand lekker naar buiten en dan hoop ik dat je deze vogels ziet én herkent!
Filmpje met de zangvogels
De oplossing
- Bosrietzanger. Let op de lichte borst die naar geel neigt, de vrij opvallende wenkbrauwstreep en natuurlijk op zijn zang: de heldere klanken stromen als een frisse waterval uit zijn keel. Tussendoor imiteert hij ook nog eens tal van vogels. Hij leeft in ruig terrein nabij riet en water.
- Winterkoning. Een van de kleinste vogels van ons land, maar hij zingt het allerhardst! Een bruin bolletje met een staartje dat rechtop staat.
- Tjiftjaf. Dit is een lastige klant, want hij lijkt sprekend op de fitis. Alleen heeft de fitis lichte poten terwijl de tjiftjaf donkere, haast zwarte, poten heeft. Gelukkig zingt de tjiftjaf zijn eigen lied en dus kun je vaak wel raden wat het is.
- Staartmees. Deze is zo lastig niet, denk ik. Meer staart, dan lijf, denk ik altijd als ik de staartmees zie. Mannetje en vrouwtje zijn identiek, dus daar hoef je je niet druk om te maken.
- Zwarte roodstaart. Dit is een vogel die ik meestal in het buitenland zie, maar die gelukkig ook in Nederland voorkomt. Hij zit op het dak van een huis, kerk of bedrijf. En zingt daar zijn rinkelende liedje.
- Nachtegaal. De koning onder de zangers heeft een wat saai uiterlijk. Maar kijk je goed dan is die roodbruine bovenkant haast even mooi en diep als zijn zang.
- Braamsluiper. De kans dat je deze zangvogel in juni nog hoort zingen, is heel klein. Begin mei stopt hij er vaak namelijk al mee. Hij lijkt sterk op zijn neef, de grasmus. Je zou kunnen zeggen dat de braamsluiper wat boller is, wat hoekiger.
- Heggenmus. Een heel algemene tuinvogel die er in het voorjaar vrolijk op los leeft. Mannetjes en vrouwtjes maken er onderling een groot feest van. Zijn rinkelende liedje hoor je vaak al van ver.
- Grauwe vliegenvanger. Dit vind ik een mysterieuze vogel. Hij raast als een malle achter vliegende insecten aan om ze in de lucht te vangen. Zijn zang is een eenvoudige piep. Maar beslist bijzonder om te zien en te volgen.
- Gele kwikstaart. In juni moet ik altijd mijn best doen om deze knalgele zangvogel te zien. Hij is nog wel in het land, maar is toch minder opvallend aanwezig.
- Zanglijster. Zo uitbundig als in mei zingt de zanglijster niet meer. Maar soms krijgt hij het ook in juni nog op zijn heupen. Dan ziet of hoort hij een rivaal en dan laat hij zijn heldere tonen die hij vaak een aantal keer herhaalt weer horen.
- Spotvogel. De spotvogel is een meesterlijke zanger. Je hoort hem ook in juni nog wel zingen. Met zijn geelgroene lijf valt hij echter niet zo op tussen de bladeren. Goed zoeken in de richting van waar zijn geluid komt.
- Fitis. De tweelingbroer van de tjiftjaf. Zijn poten zijn licht en niet donker. Zijn lied is een breekbaar riedeltje dat naar beneden afloopt.
- Gekraagde roodstaart. Het mannetje van de gekraagde roodstaart is een beauty. Zijn oranje borst kun je niet missen. Anders dan zijn neef de zwarte roodstaart, leeft de gekraagde roodstaart vooral in loofbossen.
- Koekoek. Vooruit, de koekoek doet in dit filmpje ook mee, hoewel het eigenlijk geen zangvogel is. Het mannetje is grijs met een gebandeerde borst. Minutenlang zit hij in de top van een boom te zingen. Het vrouwtje nog schuwer en krijg ik zelden te zien, helaas.
Leefgebied
De meeste van deze zangvogels kun je ook bij jou in de buurt zien. Bijvoorbeeld in de tuin, het park of bos bij jou in de buurt. Woon je bij de duinen, of vlak bij een moerasgebied, dan raad ik je aan om dit gebied eens te bezoeken. Vrijwel zeker dat je een flink aantal vogels uit dit filmpje daar tegenkomt. Vind je het trouwens leuk om nog zo’n raadsel te doen, probeer dan deze eenden eens te herkennen, of de zangvogels van het vroege voorjaar. Wil je nog meer vogels leren herkennen, bekijk dan ook mijn videokanaal op YouTube.
De beste verrekijkers voor vogelaars
De beste verrekijkers in de prijsklasse tot EURO 300,00 Goede en betrouwbare verrekijkers voor beginnende vogelaars en voor mensen die niet te duur uit willen zijn. |
1. Vortex Diamondback HD 10x42 Helder beeld, ook bij weinig licht. Volledig multi-coated lenzen Ligt heerlijk in de hand. |
2. Bynolyt Stork WPR 10x42 DCF Een slank en elegant instapmodel. Laag gewicht. Haarscherp beeld en ook verkrijgbaar als 8x42. |
3. Kowa SVII 10x42 Lichtgewicht allround verrekijker. Volledig multi-coated lenzen. |
De beste verrekijkers in de prijsklasse tot EURO 750,00 |
Verrekijkers die net een stapje verder gaan in gebruikte materialen, afwerking en gebruikscomfort. |
1. GPO Passion ED 10x42 Hoogwaardig ED glas. Goede beeldkwaliteit, ook als het minder licht is. De makers hebben hun sporen verdiend bij Zeiss. Ligt zeer prettig in de hand. |
2. Bynolyt Yellowbird 8x42 Zeer prettig gebruikscomfort. Zeer scherp en lichtsterk beeld. Relatief lichte verrekijker. |
3. Hawke Frontier EDX 10x42 Een hoogwaardige verrekijker voor de allround natuurliefhebber. Lichtsterk met een hoog gebruikscomfort. Hoogwaardige coatings en prisma's. Ook verkrijgbaar als 8x42. |
De beste verrekijkers in de prijsklasse tot EURO 1.500,00 |
Topverrekijkers die qua afwerking en gebruikte materialen je nog een stap verder brengen. |
1. GPO Passion HD 10x42 Scherp van rand tot rand. HD glas en meerdere coatings en dus een briljant beeld. Zeer natuurgetrouwe kleuren. |
2. Leica Trinovid HD 10x42 Robuust en lichtvan gewicht. Haarscherp beeld en briljant beeld. Zeer nauwkeurig scherpstellen. |
3. Swarovski CL Companion 8x30 Een van de beste verrekijkers van dit moment. Hoogwaardige materialen en coatings. Heerlijk lichtgewicht. |
De beste verrekijkers in de prijsklasse vanaf EURO 1.500,00 |
Dit zijn de Ferrari's onder de verrekijkers! |
1. Swarovski NL Pure 10x42 De nieuwe reeks topkijkers van Swarovski. Levert nog meer kijkgemak, helderheid, lichtheid, contrast en stabiliteit op. En met een gezichtsveld van 133 meter is dit model onovertroffen. De ab-so-lu-te topkijker van dit moment! |
2. Leica Noctivid 10x42 Het paradepaardje van Leica waarmee je razendsnel en super precies scherp stelt. |
3. Zeiss Victory T*SF 8x42 Het topmodel van Zeiss dat niet alleen een fantastisch beeld oplevert, maar ook nog eens heerlijk in de hand ligt, weet ik uit ervaring. En het gezichtsveld van 148 meter is ook absoluut top. Een geweldige verrekijker! |