Wulp poetst zijn veren met achter zich flamingo’s

Waar in Nederland kun je een oerhollandse vogel als de wulp zijn veren zien poetsen met achter zich een paar flamingo’s? Dat kon deze winter alleen in het Grevelingenmeer bij Battenoord. Bestond de groep flamingo’s die er overwintert eerst uit een stuk of zestig vogels, nu zijn het er nog zeven. Gelukkig komen er steeds meer steltlopers terug. En zo kun je er nu groepen scholeksters, kluten, bonte strandlopers en zilverplevieren zien. Een mooi plekje daar aan de oever van het grootste zoutmeer van Europa.

Het grootste zoutmeer van Europa

Het Grevelingenmeer is het grootste zoutmeer van Europa. Voor de aanleg van de Brouwersdam en Grevelingendam was de Grevelingen een zeearm zoals ook de Oosterschelde en Westerschelde een zeearm zijn. De Grevelingen stond in verbinding met de Noordzee en overal heerste het getij. Wat moet het gebied toen mooi zijn geweest met zijn brede slikranden, kwelders en zuivere water! De Watersnoodramp in 1953 maakte een eind aan de open verbinding. Ook rond de Grevelingen waren de dijken namelijk doorgebroken met veel slachtoffers als gevolg. Nu vind je op de oevers de restanten van de oude kwelders die nu echter flink begroeid zijn met struiken, bomen én zoutminnende planten. Want anders dan het Zoommeer en het Krammer-Volkerak bleef het Grevelingenmeer wel zout. En dat levert niet alleen een bijzondere vegetatie op, maar ook een rijk geschakeerde vogelpopulatie. Van strandplevier tot zeearend, van flamingo tot ijsduiker, je maakt elk jaar kans op deze vogelsoorten.

De mooiste vogellocaties langs het Grevelingenmeer

Tot de mooiste vogelgebieden langs het Grevelingenmeer reken ik het schor bij Battenoord waar je elke winter een grote groep flamingo’s kunt zien. Ook de Slikken van Flakkee mogen er zijn. In de uitgestrekte natuurgebied vind je zowel jong bos als grasland en met zeekraal begroeide slikgebieden. De Grevelingendam mag er natuurlijk ook zijn. Hier moet je echter rekening houden met hondenbezitters die op een gegeven moment uit hun bed rollen. Bezoek de Grevelingendam vroeg in de ochtend, is mijn advies. En dan een bijzonder vogeleiland: Markenje bij Ouddorp. Op een mooie voorjaarsdag kun je hier visdiefjes, grote sterns en dwergsterns zien jagen.

Vogels kijken in het grootste zoutmeer van Europa is in elk seizoen een aanrader.

Mijn tips voor natuurbeleving en vogels kijken

Met deze tips beleef je de natuur nog intenser en komen de vogels letterlijk dichterbij:

(voor elk budget de drie beste opties)

(héél véél keuze, en zelfs met geheel contactloos verblijf en dus veilig!)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)