Nikon Coolpix P1000 compact camera Zwart visdief c

Wordt dit mijn nieuwe camera? de Nikon P1000.

CameraNU.nl

Gij zult niet begeren, luidt het laatste van de tien geboden. Dat is bij het zien van de Nikon P1000 makkelijker gezegd dan gedaan. Deze camera heeft een zoombereik van maar liefst 3.000 millimeter. Dat is extreem veel. En hij is nog lichtsterk ook! Even wat feiten op de rij van dit gloednieuwe model van Nikon dat binnenkort ook in Nederland verkrijgbaar is.

Hier en daar lees ik al reviews. En die reviews leveren mond-tot-mond reclame op. En zo kwam de boodschap tot mij. Een mede-vogelaar vertelde me op de Maasvlakte over de Nikon P1000. Aangezien ik soms overweeg dat ik een nieuwe (lees: betere) camera nodig zou hebben, wekte dat mijn nieuwsgierigheid. Wat is dat nou weer voor model? Nou, het blijkt een supercamera te zijn!

 

Even wat feitjes op een rij over de Nikon P1000:

  • 125x optische zoom, dat doet geen enkele andere compactcamera hem na.
  • Zoombereik van 24-3000 millimeter. Waarmee je in staat bent de kleinste objecten héél ver weg te fotograferen of te filmen.
  • Het zoombereik kun je ook nog eens digitaal uitbreidbaar tot 6000 millimeter met 250x Dynamic Fine Zoom. Maar van digitale zoom ben ik geen fan.
  • 16 megapixel beeldsensor
  • Lichtsterk f/2.8-8 Nikkor-objectief. Betekent wel dat hij in de maximale zoom niet heel lichtsterk is. 
  • 5-stops beeldstabilisatie met dubbele detectie om trillingen tegen te gaan.
  • Foto’s maken in RAW-formaat.
  • Filmen in 4K/UHD.

 

Toen ik de camera zag, was ik meteen onder de indruk. De Nikon P1000 is werkelijk een superkanon. Wel eentje met een introductieprijs van ruim € 1.000. Maar daar krijg je ook wat voor! Hoe zou mijn filmpje van de grauwe vliegenvanger eruit hebben gezien wanneer ik deze vogel had gefilmd met de Nikon P1000? Ik zou hem tot diep in de keel hebben gekeken, denk ik.

De Nikon P1000 is 1,4 kilo zwaar. Dat is flink wat meer dan mijn huidige camera, de Sony Cybershot DSC-HX400V (waar ik ook best content mee ben). Ik zou er dus ook een flink zwaarder statief bij moeten aanschaffen om er fatsoenlijk mee te kunnen filmen in de maximale zoomstand. Ik vraag me trouwens echt af of dat mogelijk is. Hoe kun je nou 3000 millimeter vrij van trillingen houden? Theo gaf me naar aanleiding van dit artikel antwoord op deze vraag: ‘Het is wel noodzakelijk een statief te gebruiken en de afstandbediening die je los kunt kopen.Want als je op de volle 3000mm aan het filmen bent is elke aanraking van de camera te zien in het beeld.’ Bedankt voor deze aanvulling Theo en veel plezier met je camera. Jouw opnamen bevestigen dat dit echt een indrukwekkende camera is.

Via bluetooth kun je beelden heel eenvoudig delen via je smartphone. Je kunt de camera zelfs op afstand bedienen met je smartphone (of de afstandsbediening die je er los bij koopt). De 1/2.3″ sensor is vergelijkbaar met andere compact camera’s met een groot zoombereik. Om te filmen voldoet de sensor prima, denk ik. Of ook de doorgewinterde en veeleisende fotograaf er van onder de indruk zal zijn, hangt af van de eisen die je stelt.

De grote vraag is nu: ga ik voor deze camera sparen? Welnu, dat sluit ik niet uit. Een zoombereik van 3.000 millimeter klinkt heel verleidelijk. Vanuit een vogelkijkhut (waar je vrijwel altijd windvrij staat) filmen… dat moet een groot feest zijn met de Nikon P1000.

 

Vergelijkbare compactcamera’s:

Sony Cybershot DSC-HX400
Als eerste natuurlijk de Sony Cybershot DSC-HX400V. Die heeft een lensbereik tot 1.200 millimeter. En kan geen filmpjes in 4k maken en ook geen foto’s in RAW. Is wel een stuk goedkoper én lichter (ruim 630 gram). Het draagcomfort is van de Sony is dus een stuk beter.

Panasonic Lumix DMC-FZ82
Dan de Panasonic Lumix DMC-FZ82. Dit model heeft een lensbereik van 1.200 millimeter, kent een begin van 4k film en kan wél foto’s in RAW opslaan. Met zijn gewicht van nog geen 620 gram ook behoorlijk comfortabel. Met zijn prijs van nog geen € 300 de goedkoopste van het stel en dat vind ik verbazingwekkend. Hij lijkt bepaald niet onder te doen voor de Sony Cybershot DSC-HX400V.

Sony Cybershot DSC-RX-10 IV
Sony heeft nóg een troef in handen: de Sony Cybershot DSC-RX10 IV. Dit model is voorzien de modernste snufjes zoals uiterst snelle scherpstelling. Fotograferen doe je met 24 beelden per seconde. Het lensbereik is de helft van de modellen hierboven: 600 millimeter. Dit model is voorzien van een full frame sensor. Wel een duurder model met zijn prijs tegen de € 2.000. Ik vermoed dat de Nikon P1000 een geduchte concurrent wordt van deze camera.

Nikon Coolpix P900
De voorloper van de Nikon P1000. De Nikon Coolpix P900 mag er ook zijn hoor met zijn lensbereik van 2.000 millimeter. Dit model heeft een
1/2.3″ sensor. Kleiner dus dan de Nikon P1000. Met een prijs van nog geen € 600 een heel interessant model voor wie vogels (en andere objecten) van veraf wil fotograferen of filmen. 

Conclusie:

Als ik toe ben aan een nieuwe camera, dan zal mijn keuze vrijwel zeker vallen op de Nikon P1000. De nieuwste camera van Nikon voelt echt aan als een enorme stap voorwaarts ten opzichte van mijn huidige Sony-camera. Mijn begeerte is gewekt.

CameraNU.nl