Witkopeend in de Brabantse Biesbosch

Vrijdag ging ik erop uit om de witkopeend in de Brabantse Biesbosch te zien. Die zit er al een week en lijkt voorlopig een vast stekje te hebben gevonden in het gloednieuwe moeras in Polder Eijerwaard (wat trouwens een fantastisch stukje natuur is, maar daarover hieronder meer). Hij foerageerde echter héél ver van de weg en was in de camera niet meer dan een stipje. Vandaag echter zat hij een stuk dichterbij en kon je in elk geval zijn verenkleed zien.

Waar zit de witkopeend?

De witkopeend verblijft in Polder Eijerwaard, een deel van de Noordwaard. Dat op zichzelf is al een reden om eens naar de Brabantse Biesbosch af te reizen deze week. De kattenstaarten kleuren momenteel dieproze (of is het paars?) en dat levert prachtige landschappen op. Op sommige plaatsen kleurt de Biesbosch helemaal roze/paars. En in Polder Eijerwaard zie je naast de witkopeend nog ontzettend veel andere vogels. Maar laat ik met de witkopeend beginnen.

Deze zeldzame eendensoort komt normaal gesproken in Zuid-Spanje, Noord-Afrika en Centraal-Azië voor. Dit exemplaar, het is een vrouwtje, is dus flink uit koers. Of het een wilde of een verwilderde witkopeend is, is overigens nog onduidelijk. Haar lijf is bruin, maar op de kop zie je een duidelijke witte streep. Die deelt ze met het vrouwtje van de rosse stekelstaart die sprekend op de witkopeend lijkt (geldt trouwens ook voor het mannetje). De rosse stekelstaart echter komt uit Noord-Amerika en is zeker niet inheems. De witkopeens is ook niet inheems, maar kan op eigen kracht hier zijn gekomen.

De witkopeend vind je in Polder Eijerwaard. Je kunt ze het beste vanaf de Galeiweg zoeken. Komende vanaf de Braspenning (Werkendam) en over de brug over het water sla je rechtsaf de Galeiweg in. Je rijdt een vijftig meter (zo ongeveer bij de coördinaten 51°47’00.7″N 4°50’41.2″E) en je zoekt daar over het water. Vrijdag zat hij in het water links van de bruine strook met zuring. Vandaag zat hij dus een stuk dichterbij, in de ‘watergang’ links van de strook met riet en gras. De witkopeend zwemt met kuifeenden mee op. Zoek naar een duikende bruine eend met een witte streep op de kop.

Wat kun je momenteel nog meer zien in Polder Eijerwaard?

In Polder Eijerwaard is het momenteel een komen en gaan van vogels. Ik zag en hoorde er de lepelaar, kleine zilverreiger, grote zilverreiger, blauwe reiger, slechtvalk, buizerd, bruine kiekendief, steltkluut, bosruiter, groenpootruiter, zwarte ruiter, tureluur, kievit, kemphaan, visdief, kokmeeuw, kleine mantelmeeuw, bergeend, krakeend, wilde eend, kuifeend, meerkoet, boerenzwaluw, huiszwaluw, oeverzwaluw en de rietzanger. Anderen zagen er de koereiger, zeearend en visarend. Ik raad je aan om wandelschoenen mee te nemen of de fiets en om een mooie vogeltocht te maken door de Brabantse Biesbosch.

Mijn tips voor natuurbeleving

Zo beleef je de natuur nog intenser!

(héél véél keuze, in nagenoeg heel Europa!)

(voor elk budget de drie beste opties)

(voor elk budget een paar opties)

(per provincie gesorteerd)

(aantrekkelijke planten voor vogels, vlinders en andere insecten)

(lees hier mijn tips om spechten, mezen en roofvogels naar je tuin te lokken)

(mijn persoonlijke top tien)