plasdrasgebied in de alblasserwaard

Witgatje in een plasdrasgebiedje
Hoe belangrijk zelfs kleine plasdrasgebiedjes zijn voor vogels, bewijst deze opname. Vanmorgen wandelde ik achter Oud-Alblas en stuitte ik op een plasdrasgebiedje aan de rand van een weiland. De boer had er vakkundig omheen gemaaid. Heel gunstig voor weidevogels, want in het lange gras kunnen de kuikens zich schuil houden. Midden in het plasdrasgebiedje was het modderig. Het natste deel was niet begroeid en daar liepen een paar kieviten en tureluurs te foerageren. Natuurlijk ging het hele stel de lucht in toen ik voorbij kwam lopen. Maar nadat ik was gaan zitten, keerde het hele spul weer snel terug.

Kievit en tureluur. Niet heel spectaculair, maar helaas wel bedreigd op het platteland. Ik besloot een van de kieviten op de korrel te nemen, toen opeens een andere steltloper door mijn beeld vloog. Ik dacht aan een tureluur en besloot die te volgen. Maar het was geen tureluur. Het bleek een witgatje. Dat zijn heel vervelende vogels om te filmen, want reuze schuw. Veel schuwer dan een tureluur of grutto. Ik vermoed dat de aanwezigheid van de kieviten het witgatje gerust stelde. Ik heb wel eens gelezen dat in vroeger tijden jagers houten kieviten gebruikten om goudplevieren te lokken. Kieviten zijn waakzame vogels en als zij blijven staan, dan is de kust veilig. Misschien waren de kieviten in het plasdrasgebied wel een baken van veiligheid voor het witgatje. Je ziet in het filmpje hoe het witgatje snel heen en weer loopt door de modder en na een paar seconde toch het luchtruim kiest. Menselijke aanwezigheid wordt gewantrouwd door het witgatje. Kievit of geen kievit in de buurt.

Ondertussen toont dit filmpje het belang aan van dit soort plasdrasgebiedjes in de weilanden. Gewoon een stukje drassig weiland op de kopse kant. Koeien kunnen er doorheen waden, maar de boer spaart het met zijn maaimachines. Later keek ik nog eens goed naar de beelden van de tureluurs die ik er ook schoot en toen zag ik de vele muggen laag over de modder vliegen. Voedsel in overvloed dus daar in het modderige stukje weiland.


Leestip

steltlopers van europaHet boek Steltlopers van Europa is het eerste en meest complete Nederlandstalige handboek dat álle 82 Europese soorten steltlopers beschrijft. Deze uitgave behandelt 44 algemeen voorkomende broed- en trekvogels en 38 zeldzamere Noord-Amerikaanse en Aziatische dwaalgasten. Ideaal voor als je je kennis van steltlopers wil vergroten.


 

Dan nu het filmpje met het witgatje in de hoofdrol. Echt, als ik een witgatje zie is het meestal te laat: dan is hij al opgevlogen. Ze zien mij vrijwel altijd eerder dan ik hen. Een gelukje dus dat ik deze ‘te pakken kreeg’, hoewel ook dit keer heel kort:

De beste vogelgidsen van dit moment: