plasdrasgebied in de alblasserwaard

Witgatje in een plasdrasgebiedje
Hoe belangrijk zelfs kleine plasdrasgebiedjes zijn voor vogels, bewijst deze opname. Vanmorgen wandelde ik achter Oud-Alblas en stuitte ik op een plasdrasgebiedje aan de rand van een weiland. De boer had er vakkundig omheen gemaaid. Heel gunstig voor weidevogels, want in het lange gras kunnen de kuikens zich schuil houden. Midden in het plasdrasgebiedje was het modderig. Het natste deel was niet begroeid en daar liepen een paar kieviten en tureluurs te foerageren. Natuurlijk ging het hele stel de lucht in toen ik voorbij kwam lopen. Maar nadat ik was gaan zitten, keerde het hele spul weer snel terug.

Kievit en tureluur. Niet heel spectaculair, maar helaas wel bedreigd op het platteland. Ik besloot een van de kieviten op de korrel te nemen, toen opeens een andere steltloper door mijn beeld vloog. Ik dacht aan een tureluur en besloot die te volgen. Maar het was geen tureluur. Het bleek een witgatje. Dat zijn heel vervelende vogels om te filmen, want reuze schuw. Veel schuwer dan een tureluur of grutto. Ik vermoed dat de aanwezigheid van de kieviten het witgatje gerust stelde. Ik heb wel eens gelezen dat in vroeger tijden jagers houten kieviten gebruikten om goudplevieren te lokken. Kieviten zijn waakzame vogels en als zij blijven staan, dan is de kust veilig. Misschien waren de kieviten in het plasdrasgebied wel een baken van veiligheid voor het witgatje. Je ziet in het filmpje hoe het witgatje snel heen en weer loopt door de modder en na een paar seconde toch het luchtruim kiest. Menselijke aanwezigheid wordt gewantrouwd door het witgatje. Kievit of geen kievit in de buurt.

Ondertussen toont dit filmpje het belang aan van dit soort plasdrasgebiedjes in de weilanden. Gewoon een stukje drassig weiland op de kopse kant. Koeien kunnen er doorheen waden, maar de boer spaart het met zijn maaimachines. Later keek ik nog eens goed naar de beelden van de tureluurs die ik er ook schoot en toen zag ik de vele muggen laag over de modder vliegen. Voedsel in overvloed dus daar in het modderige stukje weiland.


Leestip

steltlopers van europaHet boek Steltlopers van Europa is het eerste en meest complete Nederlandstalige handboek dat álle 82 Europese soorten steltlopers beschrijft. Deze uitgave behandelt 44 algemeen voorkomende broed- en trekvogels en 38 zeldzamere Noord-Amerikaanse en Aziatische dwaalgasten. Ideaal voor als je je kennis van steltlopers wil vergroten.


 

Dan nu het filmpje met het witgatje in de hoofdrol. Echt, als ik een witgatje zie is het meestal te laat: dan is hij al opgevlogen. Ze zien mij vrijwel altijd eerder dan ik hen. Een gelukje dus dat ik deze ‘te pakken kreeg’, hoewel ook dit keer heel kort:

De beste vogelgidsen van dit moment:

Zeer complete gids waarin ruim 900 vogelsoorten in Europa en Noord-Afrika worden beschreven.

Voorzien van heel praktische plastic hoes.

Gedetailleerde tekeningen en beschrijvingen.

De meest complete en beste vogelgids van dit moment. Niet alleen in mijn ogen, maar ook volgens de redactie van Roots Magazine.

Beschrijft alle 860 soorten die in Europa voorkomen.

Praktische flexibele kaft.

Gedetailleerde foto's en toegankelijke beschrijvingen.

Ook een topgids waarmee het heerlijk vogels kijken is!

De meest populaire vogelgids van Nederland en België.

Voor beginnende en minder gevorderde vogelaars zeer geschikt.

Korte en toegankelijke teksten en prettig geprijsd.

Ook geschikt voor kinderen vanaf 14 jaar.


Op een slimme manier eenvoudig vogels

herkennen.

Je zoekt op Kleur, Gedrag, Vorm en Leefgebied.


Voor beginnende en minder gevorderde vogelaars. 


Geschreven door Nico de Haan. Een handige aanvulling bij je vogelgids of een naslagwerk voor na je vogeltochten.

Alle 44 meeuwensoorten en ondersoorten uit het West-Palearctische gebied.

Uitgebreide beschrijvingen en gedetailleerde tekeningen.

Meer dan 1200 foto's.

Voor beginnende én gevorderde vogelaars een zeer welkome aanvulling op gewone vogelgidsen.

Vergelijkt meer dan 200 vogelsoorten die sterk op elkaar lijken en wijst je hierbij op de kleinste details. 


Met QR-codes om vogelgeluiden te beluisteren.


De tekeningen van de bekende illustrator Elwin van der Kolk zijn fijnzinnig en natuurgetrouw. Harvey van Diek, de auteur, is een doorgewinterde vogelaar met ruime ervaring met het begeleiden van beginnende vogeltellers.

Een gids bestemd voor beginnende vogelaars die behoefte hebben aan duidelijkheid.

Beschrijft alle 192 broedvogels van Nederland en België.

Door de uitgekiende indeling kost het herkennen van elke vogel weinig moeite.


Ook verkrijgbaar in een junior-editie.

Een compacte gids en praktische gids voor het herkennen van roofvogels.

Alle soorten uilen en roofvogels in Europa.Met QR-codes voor vogelgeluiden.

Een briljante vogelgids die het begrip vogels kijken een andere dimensie geeft. Je ziet de vogel niet, maar herkent hem wel aan de hand van veer, ei of pootafdruk. Geweldig!

Beschrijft alle broedende roofvogels van Europa.

Toegankelijke beschrijvingen en ontzettend veel foto's.

Op elkaar lijkende soorten worden naast elkaar gezet.

Handige uitvouwkaart.

In één oogopslag 200 vogelsoorten in beeld.

Een leuk cadeau voor wie begint met vogels kijken.