plasdrasgebied in de alblasserwaard

Witgatje in een plasdrasgebiedje
Hoe belangrijk zelfs kleine plasdrasgebiedjes zijn voor vogels, bewijst deze opname. Vanmorgen wandelde ik achter Oud-Alblas en stuitte ik op een plasdrasgebiedje aan de rand van een weiland. De boer had er vakkundig omheen gemaaid. Heel gunstig voor weidevogels, want in het lange gras kunnen de kuikens zich schuil houden. Midden in het plasdrasgebiedje was het modderig. Het natste deel was niet begroeid en daar liepen een paar kieviten en tureluurs te foerageren. Natuurlijk ging het hele stel de lucht in toen ik voorbij kwam lopen. Maar nadat ik was gaan zitten, keerde het hele spul weer snel terug.

Kievit en tureluur. Niet heel spectaculair, maar helaas wel bedreigd op het platteland. Ik besloot een van de kieviten op de korrel te nemen, toen opeens een andere steltloper door mijn beeld vloog. Ik dacht aan een tureluur en besloot die te volgen. Maar het was geen tureluur. Het bleek een witgatje. Dat zijn heel vervelende vogels om te filmen, want reuze schuw. Veel schuwer dan een tureluur of grutto. Ik vermoed dat de aanwezigheid van de kieviten het witgatje gerust stelde. Ik heb wel eens gelezen dat in vroeger tijden jagers houten kieviten gebruikten om goudplevieren te lokken. Kieviten zijn waakzame vogels en als zij blijven staan, dan is de kust veilig. Misschien waren de kieviten in het plasdrasgebied wel een baken van veiligheid voor het witgatje. Je ziet in het filmpje hoe het witgatje snel heen en weer loopt door de modder en na een paar seconde toch het luchtruim kiest. Menselijke aanwezigheid wordt gewantrouwd door het witgatje. Kievit of geen kievit in de buurt.

Ondertussen toont dit filmpje het belang aan van dit soort plasdrasgebiedjes in de weilanden. Gewoon een stukje drassig weiland op de kopse kant. Koeien kunnen er doorheen waden, maar de boer spaart het met zijn maaimachines. Later keek ik nog eens goed naar de beelden van de tureluurs die ik er ook schoot en toen zag ik de vele muggen laag over de modder vliegen. Voedsel in overvloed dus daar in het modderige stukje weiland.


Leestip

steltlopers van europaHet boek Steltlopers van Europa is het eerste en meest complete Nederlandstalige handboek dat álle 82 Europese soorten steltlopers beschrijft. Deze uitgave behandelt 44 algemeen voorkomende broed- en trekvogels en 38 zeldzamere Noord-Amerikaanse en Aziatische dwaalgasten. Ideaal voor als je je kennis van steltlopers wil vergroten.


 

Dan nu het filmpje met het witgatje in de hoofdrol. Echt, als ik een witgatje zie is het meestal te laat: dan is hij al opgevlogen. Ze zien mij vrijwel altijd eerder dan ik hen. Een gelukje dus dat ik deze ‘te pakken kreeg’, hoewel ook dit keer heel kort:

De beste vogelgidsen van dit moment:

Zeer complete gids waarin ruim 900 vogelsoorten in Europa en Noord-Afrika worden beschreven.

Onlangs zijn teksten en overzichten geheel geactualiseerd. De ANWB Vogelgids is weer helemaal up-to-date!

Gedetailleerde tekeningen en beschrijvingen.

De meest complete en beste vogelgids van dit moment. Niet alleen in mijn ogen, maar ook volgens de redactie van Roots Magazine.

De meest populaire vogelgids van Nederland en België.

Voor beginnende en minder gevorderde vogelaars zeer geschikt.

Korte en toegankelijke teksten en prettig geprijsd.

Ook geschikt voor kinderen vanaf 14 jaar.


Beeldt alle 900 vogelsoorten af die in Europa voorkomen of er zijn gezien als dwaalgast.

Een visueel spektakel dat de kleinste details onthult.

Een juweel van een boek en de ultieme vraagbaak in het veld.

Dit is een heel lijvige gids. Het is echter geen veldgids, maar een fotogids. Alle nadruk ligt dus op de afbeeldingen, foto's in dit geval. Het is wel een indrukwekkende fotogids die je zeker zal helpen om vogels te leren herkennen.

Op een slimme manier eenvoudig vogels

herkennen.

Je zoekt op Kleur, Gedrag, Vorm en Leefgebied.


Voor beginnende en minder gevorderde vogelaars. Ervaren vogelaars zullen de indeling en manier van gebruiken een beetje vreemd vinden. 


Geschreven door Nico de Haan. Deze innovatieve vogelgids is een onmisbare aanvulling bij je vogelgids. Beschrijft en beeldt af de vliegbeelden van 237 zangvogels en bijna-zangvogels. De illustraties en foto's zijn loepzuiver en verbluffend mooi.Voor beginnende én gevorderde vogelaars een zeer welkome aanvulling op gewone vogelgidsen.


Vergelijkt meer dan 200 vogelsoorten die sterk op elkaar lijken en wijst je hierbij op de kleinste details. Met QR-codes om vogelgeluiden te beluisteren.


Een gids bestemd voor beginnende en gevorderde vogelaars.

Beschrijft alle 510 vogelsoorten die ooit in Nederland zijn gezien plus wat exoten en hybriden.

Toegankelijk geschreven. De foto's zijn van grote kwaliteit en wijzen je op kenmerkende details.Een praktische vogelgids om vogelgeluiden te leren herkennen. Nico de Haan is een meesterlijke uitlegger en de illustraties van Elwin van der Kolk zijn top. Door de bijzondere indeling bijzonder handig voor beginnende vogelaars.

Een compacte gids en praktische gids voor het herkennen van roofvogels.

Alle soorten uilen en roofvogels in Europa.


Met QR-codes voor vogelgeluiden.

Handige uitvouwkaart.

In één oogopslag 200 vogelsoorten in beeld.

Een leuk cadeau voor wie begint met vogels kijken.