witgatje sjaak huijer vogels kijken in de biesbosch

Witgat paradeert door het Stinkgat

CameraNU.nl

Witgatjes behoren tot de meest schuwe steltlopers die ik ken. Zien ze me, dan vliegen ze op, hoe ver ze ook van me vandaan zijn. Dan zie je een zwarte steltloper met een witte vlek op zijn staart, het ‘witte gat’. En je hoort dat ijle geluidje dat zo kenmerkend is voor een witgatje.

Groot was mijn geluk dan ook toen ik achter het vogelkijkscherm in het Stinkgat op het eiland Tholen stond. Het gebied was volkomen leeg, op twee steltlopers na: een witgatje en een oeverloper. Nou ja, een eind verderop liepen ook nog wat steltlopers, maar dat was dus een eind verderop. Het witgatje had ons gelukkig niet in de gaten, ondanks de vele gaten in het scherm. Eigenlijk is het scherm één groot gat.

 

De witgatjes die we nu zien, zijn op doortrek. Ze hebben in noordelijker en oostelijker gebieden gebroed. En wat denk je dat ik lees op de website van Vogelbescherming Nederland? Dat deze steltloper in een lijsternest broedt, of in het nest van een houtduif en ‘minder vaak op de grond’. Weer een leuke ontdekking uit de wondere wereld van de vogels. Een steltloper die in de bomen broedt, dat wist ik eerlijk gezegd nog niet.

Helaas broedt het witgatje niet in Nederland. In Duitsland is er wel een behoorlijke populatie. 

Het witgatje dus. Niet het mooiste perspectief, maar dat komt hopelijk nog. Sjaak maakte een paar weken geleden namelijk een filmpje van een witgatje vanuit de kijkhut in de Inlaag Keihoogte. En dat schijnt wonderwel gelukt te zijn. De foto van dit dag prijkt boven deze blog. Mooi toch?

Praktische boeken voor aan de kust: