wintertaling in eclips

Wintertalingen in eclips

Gisteren had ik slobeenden in eclips in de aanbieding, vandaag zijn de wintertalingen aan de beurt. Vanuit de eminente vogelkijkhut in de Inlaag Keihoogte had ik goed zicht op deze kleine eendjes. Ze foerageerden in de plas vlak voor de hut. Maar zijn het nu mannetjes, vrouwtjes of juvenielen?

Welke literatuur ik er ook op na sla, het antwoord blijft redelijk ongewis. Mijn vertrouwde ANWB Vogelgids besteedt maar bar weinig aandacht aan wintertalingen in de rui. Daar kom ik niet ver mee. Dan over naar Vogeldeterminatie, in deze gevallen mijn vaste vraagbaak. Geen plaatjes van wintertalingen in eclips, maar wel een venijnig regeltje: Eclips mannetje. Niet gemakkelijk te onderscheiden van vrouwtje; behalve bij de open vleugel.’ Nee, gemakkelijk is het niet, zeg maar gerust dat het voor veel  vogelaars zo ongeveer onmogelijk is om te bepalen van welk geslacht de wintertalingen zijn. Ik kom er zelf ook niet helemaal uit. En bijkomende moeilijkheid: juveniele exemplaren, jongen, lijken ook bar veel op vrouwtjes, als het mannetjes zijn althans. Vrouwtjes lijken op vrouwtjes, dat lijkt me nogal wiedes.

Vogeldeterminatie houdt het bij juvenielen op: ‘Als vrouwtje, maar donkerder met fijnere strepen op onderdelen.’ De ANWB Vogelgids zegt ongeveer hetzelfde: juvenielen zijn meer gestreept in plaats van fraai geschubd zoals adults. Gestreept vind ik deze wintertalingen eigenlijk niet, dus zullen het vast volwassen exemplaren zijn. Hooguit de achterste eend in de eerste scene (de rechtse eend op de foto hierboven), die heeft wel wat fijne strepen op borst en kont. Dat zou wel eens een juveniel kunnen zijn. Hij (of zij) is ook iets bruiner. Ja, dat zal wel een juveniel zijn.

Daar doen we het vanavond dan maar mee. Het zijn in elk geval wintertalingen in eclips, dat staat vast.

De beste vogelgidsen van dit moment:

Zeer complete gids waarin ruim 900 vogelsoorten in Europa en Noord-Afrika worden beschreven.

Onlangs zijn teksten en overzichten geheel geactualiseerd. De ANWB Vogelgids is weer helemaal up-to-date!

Gedetailleerde tekeningen en beschrijvingen.

De meest complete en beste vogelgids van dit moment. Niet alleen in mijn ogen, maar ook volgens de redactie van Roots Magazine.

De meest populaire vogelgids van Nederland en België.

Voor beginnende en minder gevorderde vogelaars zeer geschikt.

Korte en toegankelijke teksten en prettig geprijsd.

Ook geschikt voor kinderen vanaf 14 jaar.


Beeldt alle 900 vogelsoorten af die in Europa voorkomen of er zijn gezien als dwaalgast.

Een visueel spektakel dat de kleinste details onthult.

Een juweel van een boek en de ultieme vraagbaak in het veld.

Dit is een heel lijvige gids. Het is echter geen veldgids, maar een fotogids. Alle nadruk ligt dus op de afbeeldingen, foto's in dit geval. Het is wel een indrukwekkende fotogids die je zeker zal helpen om vogels te leren herkennen.

Op een slimme manier eenvoudig vogels

herkennen.

Je zoekt op Kleur, Gedrag, Vorm en Leefgebied.


Voor beginnende en minder gevorderde vogelaars. Ervaren vogelaars zullen de indeling en manier van gebruiken een beetje vreemd vinden. 


Geschreven door Nico de Haan. Deze innovatieve vogelgids is een onmisbare aanvulling bij je vogelgids. Beschrijft en beeldt af de vliegbeelden van 237 zangvogels en bijna-zangvogels. De illustraties en foto's zijn loepzuiver en verbluffend mooi.Voor beginnende én gevorderde vogelaars een zeer welkome aanvulling op gewone vogelgidsen.


Vergelijkt meer dan 200 vogelsoorten die sterk op elkaar lijken en wijst je hierbij op de kleinste details. Met QR-codes om vogelgeluiden te beluisteren.


Een gids bestemd voor beginnende en gevorderde vogelaars.

Beschrijft alle 510 vogelsoorten die ooit in Nederland zijn gezien plus wat exoten en hybriden.

Toegankelijk geschreven. De foto's zijn van grote kwaliteit en wijzen je op kenmerkende details.Een praktische vogelgids om vogelgeluiden te leren herkennen. Nico de Haan is een meesterlijke uitlegger en de illustraties van Elwin van der Kolk zijn top. Door de bijzondere indeling bijzonder handig voor beginnende vogelaars.

Een compacte gids en praktische gids voor het herkennen van roofvogels.

Alle soorten uilen en roofvogels in Europa.


Met QR-codes voor vogelgeluiden.

Handige uitvouwkaart.

In één oogopslag 200 vogelsoorten in beeld.

Een leuk cadeau voor wie begint met vogels kijken.