Wintertaling verschaft veel vreugde

Vogels kijken heeft volgens Hans Dorrestijn een geneeskrachtige uitwerking voor wie in een inzinking zit. Ik lees momenteel met veel plezier de Dorrestijn Natuurgids waarin Hans zich laat ontvallen: ‘Met Keep en Goudvink kreeg ik weer schik in het leven. Tevens ontdekte ik dat niet allen de vogel-op-zich een geneeskrachtige werking heeft, maar ook zijn naam. De Wintertaling is niet alleen verrukkelijk door die donkergroene balk over zijn kop, het woord ‘taling’ verschaft ons onnoemelijk veel vreugde. Taling. Taling. Ik zeg het drie keer achter elkaar om het genot te verhogen.

En inderdaad, het zien van een mannetje wintertaling verhoogt de vreugde. Kijk naar de kop met dat fraaie groen. En dan de gele kont, die overigens niet helemaal geel is ontdekte ik in deze opname. Links en rechts geel en zwart in het midden. Twee gele driehoekjes eigenlijk. Wintertalingen had ik al meer gefilmd, maar van zo dichtbij niet eerder.

de beste vogelgidsen voor beginners